Sahildeki ilçelere 56 yıl içinde yaptığın hizmetlerin farkını Akkuşlua öde su parası kolay
Ordu Özel İdare,
Köye Ev Yapandan Ruhsat Proje Parası istedin,
Köylü bunu engel gördü. Ev yapımları yavaşladı.
Yetmedi şimdi de köylüden su parası alacam diyorsun.
Amaç köylü nüfusunu köyde tutmak mı? göç etmesini istemek mi?
Site Yönetimi Olarak Bizler Ruhsat ve Proje Ücretini Ev Yaparken veririz. Su parasını da veririz. Ama tek bir şartla, Ordu ilinin sahildeki ilçelerine 56 sene içinde yaptığın hizmetlerin kaçta kaçını Akkuş'a yaptın? Akkuş İlçesindeki köylülerin 56 Yıllık zararlarını karşıla, aradaki farkı kapat. İstediğin proje ve su parasını al.
Vatandaş 3000 veya 5000 metreden kendi imkanları ile su getirecek. Devlet baba gidecek o suyun gözüne saat takacak köylüden para alacak. Tamam onu de verir köylü ama köylünün ettiği masrafı vereceksin. Sahildeki ilçelere suyu hangi tarihte götürdün ise o tarihten bu güne kadar aradaki farkı da karşılayacaksın.
Ordu Özel İdarenin Prensipleri arasında, Ordu ilindeki köy nüfusu yerinde tutup, göç emesini engellemek mi amaç yoksa, proje parası, su parası gibi masraflar çıkararak köylünün göç etmesine zemin mi hazırlamak. Bu sorunun cevabını merak ediyoruz.
Başka yeri bilemeyiz ama Akkuş ilçesindeki köylülerde para yok. Köylü ekiyor. Bir yağmur, bir sel zaten arazi meyili tarlada ne varsa alıp götürüyor sel. Köylü perişan, karnını doyuramayan adam. Su parasını nereden karşılasın. Ödeyemem diye elektrik düğmelerini açmaya korkan köylü bir de su parasını nereden bulsun.
Hayvancılık yapıyor Zarar ediyor. Meyvecilik yapayım diyor. Bir sam yağıyor. Bir buzlanma oluyor ne kadar meyve varsa yanıyor. Sözün özü köylüden acaba bir şeyler çıkarmı diye düşünmek doğru değildir. Köylünün traktörü varsa zaten vergisini veriyor. Elektriğinin parasını veriyor. Bu aşamadan sonra daha ne kadar para albiliriz köylüden düşüncesi silinmesi lazım akıllardan.
Birileri çıkıp, köylere yol yapıyoruz. Su getiriyoruz bunun bedeli olması lazım diyebilir. Demesin kardeşim. Devlet Esnaf mı? Devlet Ticarethanemi işletiyor. Devlet köylüye ve vatandaşına hizmet ederken, kar ve zarar hesabı yapamaz. Köylü-vatandaş varsa devlet var. Köylünün köyde oturması bile başlı başına ekonomiye katkıdır. Kendi yağ ile kavrulması bile ülke için katkıdır. İlla gurbette göç edip, iş, aş bulamayınca kötü işler mi yapsın. Devlet köylüye sahip çıkmak durumundadır. Kanun böyle deniyorsa, o zaman o kanun yeniden görüşülsün. Ordu Özel İdare çalışma yaparken bu tür konular için, ilin en geri kalmış ve en çok göç veren Akkuş ilçesinden çalışmalara başlamalı, Akkuş'tan Sahile ve il merkezine yönünü dönerek yönetmelik, tasarı, yada çalışmaları buna göre yapmalı, buna da mecbur çünkü Ordu ilinin köyde yaşayan en çok nüfusu Akkuş'ta işte bunun için mecbur buradan çalışma yapmaya
Şimdi konu ile ilgili olarak haberordu internet sitesinde yayınlanan haberi okuyalım
Orduda Su İsrafına Saatli Çözüm
Ordu İl Özel İdaresi, köylerde içme sularının kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımının önüne geçmek için yeni bir çalışma başlattı. Buna göre tüm su kaynaklarına 'su saati' takılarak, kontrolsüz ve bilinçsiz su tüketiminin önüne geçilmeye çalışılacak.
Ordu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, köylerde su israfı olduğuna dikkat çekti. Bedelsiz su kaynaklarının tarla sulanmasında kullanıldığını tespit ettiklerini belirten Yılmaz, artık köylerde evlere ulaşan tüm su kaynaklarına su saati takacaklarını, bilinçsiz ve israfa varan su tüketiminin önüne geçeceklerini belirtti. Çok sıcak bir yaz mevsimi yaşadıklarını, yaklaşık bir ay gibi uzun bir süre yağış almayan bölgede bedelsiz ve kontrolsüz kullanım sebebiyle kaynak sularında ciddi oranda azalmalar görüldüğünü belirten Yılmaz, yaz aylarında köylerdeki nüfus artışına paralel olarak yaşanan su ihtiyacının artması gibi durumların önüne geçemeyeceklerini ancak gereksiz, bilinçsiz su tüketiminin ve israfının önüne geçebileceklerini kaydetti. Bu amaçla Ordu İl Özel İdaresi olarak mevcut su kaynaklarımızın daha etkin ve verimli olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla 2009 yılında 'Ordu İl Özel İdaresi İçme Suları Yönergesi'ni uygulamaya koyarak muhtarlara tebliğ ettiklerini ve denetimlere başladıklarını ifade eden Yılmaz, "Bu yönergenin en önemli aşamalarından bir tanesi köylerde muhtarlıklar tarafından su abone çalışması yapılarak evlere su saati takılmasıdır. Köylerde suyun daha verimli şekilde kullanılarak israfın önlenebilmesi için şebekelere su saati takılmalı, köy muhtarlıkları tarafından sorumlu atanarak, su kullanımı denetim altına alınmalıdır. Böylece hem sudan tasarruf edebilir, hem de bakım ve onarım yükümlüğü muhtarlıklarımızın sorumluluğunda olan içme suyu şebekelerinin işletme masrafları için bir kaynak sağlayabiliriz" dedi.
Yılmaz, bu çalışmaya ilk olarak 2004 yılında Perşembe ilçesi Yumrutaş köyünde başladıklarını, bu köyde su saatlerinin her ay düzenli olarak okunup su bedelinin makbuz karşılığında abonelerden tahsil edildiğini, elde edilen gelirle su şebekesinin varsa gerekli bakım ve onarım ihtiyacının karşılanarak, şebekenin sorunsuz olarak hizmet vermeye devam etmesinin sağlandığını sözlerine ekledi.
bu uygulama ordu içinmi
yoksa her yerdemi
anlayamadım
bizim köyümüzde herkesin suyu ayrı bir kaynaktan geliyor enfazla üç aile birleşip tek kaynak kullanıyor sizin köylerde şebekesuyu kullanılıyor ve bu suyu getirmede devlet parası varsa o zaman il idaresi haklı olabilir ama kaynakğı kendimiz bulup kanalı kendimiz acıp boruyu kendimiz döşeyip depoyu kendimiz yapmış ve kapımıza tamamen kendi imkanlarımızla getirdiğimiz sudan para alınırsa ozaman haklı olmaz
ÖN YARGIDAN UZAK, BİRŞEYLERİ YAŞAYARAK YORUM YAPMAK DAHA MANTIKLI OLSA GEREK. ORDU – AKKUŞ İLÇESİ A. DÜĞENCİLİ KÖYÜN DE OLAYIN BİR BENZERİ YAŞANMAKTADIR. MALESEF; KIŞ AYLARINDA MUSLUKLAR DONMASIN DÜŞÜNCESİYLE VATANDAŞLARIMIZ, DUYARSIZ BİR ŞEKİLDE SULARINI FAZLA AKITMAKTA İKEN; YAZIN DA, İÇME SULARIMIZ MISIR VE FASULYE GİBİ ARAZİ İŞLERİNDE KULLANILMAKTADIR. BÖYLECE, EVLERİ SU DEPOSUNA YAKIN VE AŞAĞI MEĞİLLİ OLAN HAMELER BU DURUMU GANİMET BİLEREK İSRAF EDERLERKEN, İLERİ ÖN MAHALLELER SUSUZ KALMAKTADIRLAR. İÇMEYE VE TEMİZLİK İÇİN MALESEF SU BULAMAMAKTADIRLAR. NEREDE SU KAYNAĞI VARSA ELELRİNDE SUYU TAŞI MA YÖNTEMİYLE UZAK YERLERDEN GETİRMEK ZORUNDA KALIYORLAR. BİRDE YAŞANAN BU DURUM AĞUSTOS AYINDA OLURSA SIKINTISINI SİZLER DÜŞÜNÜNÜZ.
YAŞANAN BU OLOYLARI KÖY HEYETİNE BİLDİRDİK. GEREK CEZA- MAKBUZ YÖNTEMİ , GEREKSE EVLERE SAAT TAKMA OLAYI SON ÇARE OLARAK GÜNDEME GELDİ.
YOKSA İNSANLARIN CANI YANMASA; KÖY OLAN YERDE BÖYLE BİR UYGULAMA ELBETTE İL ÖZEL İDARESİ TARAFINN UYGULANMAZDI. SUSUZ KALAN HANELERİN SAYI ARTINCA SON ÇAARE OLARAK BU DURUM ÇÖZÜM OLARAK DÜŞÜNÜLMEKTEDİR. MADURİYETİ YAŞAYAN LARDAN BİRİ DE BEN OLUNCA BU SORUNU DİLE GETİRMEK VE SİZLERLE PAYLAŞMAK İSTEDİM.SAYGILARIMLA… A.TÜRKMEN ORDU- AKKUŞ. A DÜĞENCİLİ KY.
Köylü devletin: EFENDİSİDİR :der bu ülkeyi inşa edenler ,en akıllı özel idare ordu galiba.kentten köye dönüş icin kampanyalar düzenliyen,ücretsiz arsa tahsisi yapan ,nakliyesini karşılıyan ,yapacağı iş karşılığında faizsiz kredi ve destek veren ilçeler ve iller var,çok yazık yuuuuuuuh
Bunu düşünenlere helal olsun. Köylüye bu yetmez. Bir kaç tane öneride ben yazayım. Uzun yaşama vergisi. Çocuk doğurdun vergisi. Ağaçlara baktın vergisi. Yağmur yağdı vergisi.Tarlayı niye ektin vergisi. Hava alma vergisi. Bakın bu aklınıza bu pek gelmez. Köylünün boğazına havametre takın . Kişi ne kadar nefes alıyorsa o kadar vergi ödesin. Son bir vergi daha niye öldün vergisi . Böle yönetim olmaz. Siz sayaç takarak su tasarrufu nasıl yaparsınız. Evde musluk kapatılınca su dereye akacak. hadi çözüm bulun.
ey bizim oraların köylü vatandaşlar şimdi oldu sizin işiniz ssk, yemek, yol var ücret dolgundur ya bunehal bende emekli olduğumda köyüme ev yapıp yerleşmeyi düşünüyordum fakat herşeye para vereceksem şehirde yaşamayı tercih ederim çünkü hastane yakın zırt pırt elektrik kesilmez kışın suboruları donmaz çamur çiğnemem yazın toz yutmadan kaldırımlarda yürürüm. birde yapılan hizmete bakalım bize önce elektrik geldi, geldi ama yüksek olan akkuş ve köylerinin, rüzgarı sert eser buyüzden sık sık elektrik kesintileri insanları canından bezdiriyor, sonra telefon birara köyümün telefonları 5/6 ay çalışmadı ama sabit kazık köylüden heray alındı şimdi geriye kaldı su, karadeniz köylüsüne bu revamı köylü devletten su istemiyor kendi kanal açmış boru döşemiş depo yapmış musluk takmış artan suyu ilede hayvanlarını suluyor (hayvancılıkda bitti ya) devlet gelmiş bana suparası ver kominist devletlerde bile olmaz. su parasını almaya başlayınca yolların yapımı içinde yol parası almaya başlar budevlet hakikaten terörün dağıtamadığı karadenizi bu tür politikalar dağıtır köylü terk edip gider eğer büyük şehirlerden köye göçü sağlamak istiyorsan köyüne ev yapanlara belediyeler aracılığı ile yardım yapılmalı enazından nakliye paraları faiş, belediyeler karmarjı düşük vatandaşa nakliye fişi kesip yardımcı olmalı, devlette yapmadığı hizmetin karşılığını vatandaşdan isterse haraç almış gibi olur ki buda insanları şehirlerde yaşamaya mahkum eder şehirlerde geçinemeyen vatandaşlarımız devletin kapısını çalar, sağlık, kira, gıda, adı altında büyükşehirlerde bunları devlet karşılamak zorunda kalabilir bunların hepsi yanlış politikalar umarım ORDU İL ÖZEL İDARESİ BUNLARI GÖZÖNÜNE ALIR VE KARARINDA ISRARCI OLMAZ. köylülerimle zaman zaman yaptığm konuşmalarda köyde yaşamanın bedelleri olacağını bazı örneklerle anlatmıştım ama su parası hiç aklıma gelmemişti. ruhsat proje abonelik (elektrik, su, telefon) malzeme nakliye usta işparası derken bu masrafa şehirden bir daire alır vatandaş gelirinide orada harcar nüfus olarakda gittiği yer faydalanır. orduyu terk eden köylülerin bir çoğu samsun da oturuyor buda samsuna yarıyor