1 Mayıs 2024 Çar

Çayıralan Beldesi Nasıl Köy Olmaktan Kurtulur. İhsan ÇAM Konuyu Sizler İçin Araştırdı

Çayıralan 2 Seçenekten Birisini Ya Yapacak Yada Köy Olarak Kalacak

Çayıralan Beldesi

Nasıl Köy Olmaktan Kurtulur.

İhsan ÇAM Konuyu Sizler İçin Araştırdı

Büyükşehir Kanun Tasarısını İnceledim.

Çayıralan beldesinin Köye dönüşmesi iki şekilde önlenebilir.

1. Çayıralan Beldesi köy olmak istemiyor ise? Çayıralan Belediyesinde çalışanlar mağdur edilmek istenmiyor ise? Çayıralan Belediyesinin araç ve gereçleri özel idareye devir edilmek istenmiyor ise? Özel idareye devir edilen personel özel idarenin personel fazlası olması durumunda bu çalışanların havuza atılıp, havuzdan nerede ve hangi kurumda görev alacakları gibi durumlardan personel mağdur edilmek istenmiyor ise; garanti yapması gereken ve kanunen de uygun olan birinci yapacağı iş.

Kızılelma Beldesine veya Akkuş Belediyesine mahalle olarak katılmaya razı olacak. Tercihini yapacak. Personel ve araç gereçleri ile Kızılelma yada Akkuş'a katılacak. Kızılelma veya Akkuş'da bu birleşmeye razı olacak. Yukarıda sayılan sorunlar yaşanmayacak. Kanun tasarısı buna izin veriyor. Tek şart birleşme yapacağı belde ile yada ilçe ile arada köy olmayacak. Ve her iki belediye meclisi birleşmeyi kabul edecek. Belediye konunun 5393/8 maddesindeki şartlar bu birleşme için uygulanmayacak. Birleşme için son tarih ise; 30.06.2013

Bu tarihe kadar birleşme gerçekleşmiş olacak. Bu tarihten sonra birleşme olmamış ise; artık Çayıralan köy olarak kalacak ve personeli ile araç ve gereçleri özel idareye devir olacak.

2. İkinci olarak yapacağı diğer işlem ise; Büyükşehir yasası meclisten çıkana kadar Belediyeler konunun 5393 Sayılı yasanın 8 maddesinde belirtilen şartlara göre Çayıralan beldesine sınır olan köylerden birini yada nüfus az geliyor ise iki köyü ikna edip, Çayıralan'a bağlarsa ve nüfus 2.000 sayısını geçerse Belediye olarak kalmaya devam edecek. Ancak bu maddenin işlemesi için zaman çok az. Hemen şimdi harekete geçilmesi ve en azından denemeye başlamasını tavsiye ediyoruz.

Zaten bu birleşme olmaz ve yetişmez ise Birinci seçeneğin yapılması için zaman var daha 30.06.2013 tarihine kadar Kızılelma veya Akkuş ile birleşme olabilecek. Tabii her iki taraf ister ise.

Çayıralan Belde olarak kalmak istiyor ise ve çalışan personelini mağdur etmek istemiyor ise vede araçların bölgeden gitmesini istemiyor ise; bunlardan birini yapması gerekiyor. Aksi durumda zaman kaybeder ve çaba göstermez ise 30.06.2013 günü Çayıralan Köyü olarak kalmak zorunda.

www.akkusilcesi.com

Akkuş İlçesi İnternet Sitesi

Yapımcılarından İhsan ÇAM 

BÜYÜKŞEHİR YASASININ KONU İLE İLGİLİ MADDELERİ

GEÇİCİ MADDE 2- (1) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından tespit edilen 2011 yılı Adrese Dayalı Nüfus Sayım sonuçlanna göre nüfusu 2.000'in altındaki Ekli (28) sayılı listedeki adlan yazılı belediyelerin tüzel kişilikleri ilk mahalli idareler genel seçiminden geçerli olmak üzere kaldınlarak bu belediyeler köye dönüştürülmüştür.

(2) Bu madde ile tüzel kişilikleri kaldırılan belediyelerin personeli, her türlü taşınır ve taşınmaz mallan, hak, alacak ve borçlan il özel idaresine devredilir.

Ancak, köye dönüştürülen belediyelerin ihtiyaç duyulan taşınmazları ile araç ve gereçleri Komisyon karanyla ilgili köy tüzel kişiliğine bırakılır.

Mahkemelerde süren davalan ile belediye olarak faaliyet gösterdiği döneme ve yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda, muhatap ilgili il özel idaresidir.

(3) Bu yerleşim yerleri için 5779 sayılı Kanun uyarınca verilen paylar, tüzel kişiliğin kalktığı yıl için İçişleri Bakanlığınca İlbank A.Ş.'ye bildirilen nüfus esas alınmak suretiyle beş yıl süreyle ilgili il özel idarelerine gönderilir.

(4) Köye dönüştürülen belediyelerin kanunlarla yapılandırılan borçları ile kamu kurumlanna ve İlbank A.Ş.'ye olan borçları, bu belediyelerin tüzel kişiliklerinin fiilen sona erdiği tarihi takip eden yıldan itibaren İlbank A.Ş. tarafından ilgili il özel idaresi tahakkukundan dördüncü fıkrada öngörülen miktarı geçmeyecek taksitler halinde ödenir.

(5) Birinci fıkra hükmü uyarınca köye dönüştürülen belediyeler, 30/06/2013 tarihine kadar 5393 sayılı Belediye Kanununun 8 inci maddesindeki usule bağlı olmaksızın, belediye meclisinin karan ile ortak sınır olan ve ekli (28) sayılı listeyle tüzel kişiliği sona ermeyen belediyeye mahalle olarak katılma talebinde bulunabilir. Katılma işleminin gerçekleşebilmesi için katılacak belediye ile katılınacak olan belediyenin sınırları arasında başka bir belediye veya köy bulunamaz. Bu belediyelerin meskun sahalan arasındaki uzaklık on kilometreden fazla olamaz. Katılım işlemi katılınacak belediye meclisinin olumlu karan ile sonuçlanır. Başka il ya da ilçe -mülki sınınndaki bir belediyeye katılım olması durumunda belediye sının ile birlikte mülki sınır değişmiş sayılır. Ekli (28) sayılı listede yer almakla birlikte, bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar 5393 sayılı Kanunun 8 inci maddesine uygun olarak birleşme veya katılma yoluyla nüfusunu 2000'in üzerine çıkaran belediyelerin tüzel kişilikleri korunur.

(6) Bu madde uyarınca bir başka belediyeye katılmak suretiyle tüzel kişilikleri sona eren belediyelerin personeli, her türlü taşımr ve taşınmaz mallan, hak, alacak ve borçlan bağlandığı belediyeye devredilir. Bu belediyelerin mahkemelerde süren davalar ile yapılan işlemlere ilişkin olarak açılacak davalarda muhatap, katıldığı belediyedir.

(7) Bu belediyeler, personelini, taşınır ve taşmmazlan ile kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlannı il özel idaresine veya katılacaklan belediyeye, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde bildirir. Bu belediyelerin taşınmazlannın tahsisi ve kiralanması, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planının yapılması, her türlü imar uygulaması (inşaat ruhsatı hariç), iş makineleri ve diğer taşıtların satışı ile borçlanmalan il özel idaresinin veya katılacaklan belediyenin onayına bağlıdır. Bu maddeye göre tüzel kişiliği kaldınlan belediyelerin taşınmazlannın satışı ile vadesi tüzel kişiliğin sona ereceği tarihi aşan borçlanmalan İçişleri Bakanlığının onayına tabidir. Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce ilanı yapılmış memur alımlan hariç olmak kaydıyla, bu madde kapsamına giren belediyeler tarafından nakil yoluyla atanacaklar da dahil olmak üzere hiçbir şekilde yeni personel alımı yapılamaz ve bu belediyeler tarafından aynı tarihten itibaren tüzel kişiliğinin sona erdiği tarihi geçecek şekilde veya mevcut hizmet alımlannın kapsamını ve personel sayısını genişletecek şekilde hizmet alımı sözleşmesi düzenlenemez.

(8) Bu maddeye göre il özel idaresi veya belediyelere devredilen personelden ihtiyaç fazlası olanlar geçici 1 inci madde hükümlerine göre kamu kurumlarına devredilir.

(9) Daha önce, birden fazla köy veya köy kısımlarının birleşmesiyle oluşan ve bu Kanuna göre yeniden köye dönüşen belediyelerde, başka bir işleme gerek kalmaksızın valinin uygun görüşü ve İçişleri Bakanlığının onayı ile birden fazla köy kurulabilir.

 ek 28 nolu listede

Akkuş İlçesinin 2 Beldesi yer almaktadır

Çayıralan

Seferli

 

Okuma: 1674

Yorumlar (5)

ALPAY KARDEŞİMİZE KATILIYORUZ SÖYLENDİĞİ GİBİ KANUNA BIRAKALIM AMA KIŞ KIYAMET O SİLİNEN NUFUSUN İÇİNDE BİZİMDE İSMİMİZ VARDI NE GEREK VARDIDA BU SIKINTILARA DÜŞMEMYE 'BU İŞ KİŞİ MESELESİ DEĞİLDİR ÇAYIRALAN'IN MESELESİDİR ARKADAŞLAR KAPATILMA AKLIMDAN BİLE GEÇMİYO EĞER ÖYLE BİŞİ OLURSADA KENDİ GÖRÜŞÜM HİÇ BİR YEREDE KAYIT OLMAYI DÜŞÜNMÜYORUM BURDAN TÜM ÇAYIRALAN HALKINA SELAM OLSUN

 
Anlamadım ama…
yazar Veyselsensoy , 17 Ekim, 2012
Alpay kardeşimiz belediyenin kapanmayacağını söylüyor sanırım. Bu hepimizin sevinci olur. Şayet tasarı nüfus sayımını baz alarak kanunlaşırsa lamı cimi yok bu işin belediye söner. Parselleme işine gelince, yazarımız ne nasıl ve hangi rantlar paylaşılmış buna da açıklık getirerek okuyuculara katkıda bulunur diye düşünüyorum. Şayet kanunun çıktığı tarih baz alınırsa bir umut ışığı var demektir. Şunu da belirteyim ki, ne tür yazı yazılırsa yazılsın, eleştirsel, veya övgü dolu yazıların tamamqı Çayıralanı seven ve ileri adımlar atmasını arzulanması nedeniyledir. Kimse kötü bir sonuç olmasını arzu etmez diye iyi niyet beslemekteyim ancak ortalıkta dolaşan söylentiler pekte öyle olmadığını göstermeye yetiyor. Elbette doğru ise… Kasıtlı olarak iki yönlü de yapılmış olabilir. Yeni deyimle dezenformasyon kirliliği yaşanıyor.

 
ÇAYIRALAN BELEDİYESİ
yazar ALPAY KOCAGOZ , 13 Ekim, 2012

Çayıralan belediyesi kapanma kararı alınmadan parsellenmeye başlanılmış sitelerde oraya buraya bağlanma hesapları yapılmaya başlanılmış hatta nereye bağlanırsa daha yararlı olacağı tavsiye edilmiş durumda….
Bu konuda emeği geçen herkeze teşşekkür ediyorum.
çayıralan belediyesi faal durumda çalışmalarına da devam halinde…bir yasa gereğince kapatılacak belediyeler arasında olduğu söyleniyor ancak nüfus yönünden 2000in altında
olma durumunda olursa 2011 yılı baz alındığında çayıralanı parsellemek isteyenlerin hesapları tutuyor ama 2011 ylı nüfus sayımında 2000 rakamı varken 167 nüfusun eksiltildiği
itilaflı olduğu bir yasal inceleme kapsamı geçirmiş yada devam halinde olduğu biz vatandaşlara söylenmekte …
Bu durumu biz belde halkı olarak yetkilerle ilgililerle araştırması sağlanacak çayıralanın coğrafyası genişleme sahası Türkiyedeki genel nüfus dağılımı tuizime elverişliliği yakınlığı uzaklığı vs..bunların kapatılma durumun geçerliliği nedir ne değildir çalışmaları yapılacak hiç biri fayda sağlanmazsa hukiki bir mücadaelede sonuç vermezse ozaman kapatılacağımızın
yazısı belediyemize gelir bizlerde hükümetin kararına saygı duyarız ama bu süreçte şahibeli bir nüfus eksiltmesi oyunlar varsa bunlar meydana çıkartılısa bu kişi yada kurumlar yada amirleri bunların hesabını yasalara ve çayıralan halkına verirler ama hiç kimse belediyemizin kapatılacağı konusunda ön yargı hesap oyun yapmasın bu konular bizleri derinden üzmekte çayıralan kasabası bu noktaya kolay gelmediği gibi kolayda gitmez…

Katılıyorum
yazar Veyselsensoy , 10 Ekim, 2012
Bu yorumu yapan arkadaşıma candan katılıyorum. Yazılan kişileri jandarma kontrolu ile nüfustan silen ve bunu görevini yapma huzuru ile yapan memur veya memureler ve onlara ihbarda bulunanlar vicdanınız sizi her gün iğneleyecektir. Şayet bunu yalan diyecek varsa beni mahkemeye versin ve kanun huzurunda tescil ettireyim. Boşuna konuşmuyorum başına gelenleri bi zatihi dinledim ve her mecrada konuşacaklarını söylediler. Hatta birisi de benim kardeşimdir. Kendisinin tapulu evi olmasına rağmen ve orada oturmasına rağmen üç gün silinmemek için mesai harcamıştır. Çayıralana köy olmak hayırlı olsun. Herkes hakettiği şekilde yaşar. Bundan sonra yol için, su için ve başka nedenler için başka kapıların dilencisi olmayı hak etmiş miydi bu belde? Bu olayların müsebbipleri kendilerinin muktedir olduklarını, her şeye güçlerinin yettiğini düşünüp kasım kasım kasılarak gezebilecekler mi sokalarda utanmadan acaba? Cidden çok üzüldüm. yazık oldu. BİR MUSİBET BİN NASİHATTEN İYİ İMİŞ.

 

yazar R.KARAYİĞİT , 09 Ekim, 2012
BİRİNCİSİ:
Tabloyu bu hale getirenler, 1994 yılından bu yana emek verilen, çabalanan ortaya çıkarılan eserleri bir çırpıda silip atanlar, ekmek yediği beldeye ihanet edenler (kendi şahsi menfaatleri uğruna nüfusun düşmesi için elinden geleni yapanlar ve resmi dairedeki bazı yandaşlarına) yaptıranlar KINA YAKSINLAR…!!!
İKİNCİSİ:
Çayıralan Kızılelma'ya asla ve kat'a bağlanmamlıdır. Çünkü iki belediye arasında görünmeyen ama aslında var olan rekabet, farklı bir boyuta taşınacaktır. İster istemez farklı mecralara çekilecektir. Bu durumda; Kızılelma'ya nüfus bakımından fayda sağlayacaksa, Çayıralan'a zarar getirecektir. İşin doğrusu kendi belediyesinden aldığı gibi hizmet alması mümkün değildir. Kim ne derse desin bu böyledir. Her daim ikinci planda değerlendirilmeye alınacaktır. Bu da halk arasında bile bir ikincilik duygusuna neden olacaktır. Buna bağlı gelişecek diğer olumsuzluklar açısından ÇAYIRALAN KIZILELMA'YA BAĞLANMAMALIDIR…
ÜÇÜNCÜSÜ:
Akkuş Belediyesi'ne de bağlanmamalıdır. Zira Akkuş Belediyesi kendine ancak yetmektedir. Kendi vatandaşını aylarca ellerinde bidonlarla çeşme kuyruklarında bekleten, hiç olmazsa, sular tamir edilinceye kadar akan çeşme sularının depolanarak halkın istifadesine daha rahat sunulmasını ya da itfaiye ile mahalle mahalle su dağıtılmasını akıl edemeyen bir belediyenin Çayıralan'a ne gibi bir faydası olacağı çok büyük bir SORU İŞARETİ'dir….Akkuş'tan yönetilmek uzaktan kumanda ile yönetilmekle eşdeğerdir…Akkuş'ta oturan birinin Çayıralan'ın en ücra köşesindeki bir sorunu bilmesi, ona müdahele etmesi, çare olması mümkün değildir…Kaldı ki Akkuş Belediyesi 2012 yılında kendi halkını mağdur etmiş, en azından su problemi çözülünceye kadar geçici olsun çözüm düşünememiş ve üretememiştir…….!!!!
DÖRDÜNCÜSÜ
Çayıralan (Başka çaresi yok ise) Köy olarak kalmalıdır…Zira şimdi köyler beldelerden daha iyi hizmet almaktadır. Zaten Çayıralan'ın yol ve su sorunu büyük ölçüde çözüme kavuşmuştur.
BEŞİNCİSİ:
1994 YILINDAN BU YANA YAPILAN ONCA YATIRIMI, DÖKÜLEN ONCA TERİ VE HARCANAN EMEĞİ KENDİ MENFAATLERİ UĞURUNA KÜL EDEN, EKMEK YEDİĞİ BELDEYE İHANET EDEN HAİNLER, KENDİLERİNİ HESABA ÇEKMELİDİRLER…VE EĞER VİCDANLARI VARSA ÇAYIRALAN'DAN GİTMELİDİRLER…MEYDANA GETİRDİKLERİ BU TABLO ÖNÜNDE, HALKIN VİCDANINDA HESAP VERMELİDİRLER…..HELAL OLSUN ADAMLAR BAŞARDI…KOCA BİR BELDEYİ KÖYE ÇEVİRDİLER…HEMDE NE UĞRUNA..??????? BENİM OLMAYAN KİMSENİN OLMASIN MANTIĞI KOCA BİR BELDEYİ NE HALE GETİRDİ ARKADAŞLAR…BU BİR İBRETTİR….BU İBRETLİK TABLODA EMEĞİ GEÇEN ELEBAŞI ÇAYIRALAN'I TERKETMELİDİR….!!!!
 

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar