11 Ekim 2024 Cum

Anayasa Değişikliğine Bir Öneride Bizden

Yasama, Yürütme ve Bağımsız Mahkemelerde görevli üst görevdeki kişilerin görev süresi ne kadar olmalıdır.

 

 

Yasama, Yürütme ve Bağımsız Mahkemelerde

En üst düzeyde görev alan kişilerin

Görev süreleri yeniden düzenlenmelidir.

 

Yasama yani kanun koyucu, Yasama ve yürütmede görev alan üst düzey kişilerin görev süresini yeniden düzenledi.

Yeni düzenlemede; Cumhurbaşkanı 5 senede bir seçilecek. Daha önce 7 senede bir seçiliyordu.

Milletvekili seçimlerini ise 4 yılda bir yapılmasını kararlaştırıldı. Daha önce ise seçimler 5 senede Bir yapılıyordu.

Yasamada görev alan kişiler 4 senede bir seçilirken,

Yürütmede Görev Alan, Cumhurbaşkanı 5 senede bir, Başbakan, Bakanlar ve Hükümet 4 seneden fazla görevleri devam etmezken, Tekar seçilmeleri durumu ise hariç tabii ki,

Bağımsız Mahkemelerde ise, durum hiç değişmedi, Anayasa Mahkemesi üyeleri içinde 12 yıldan fazla görev yapacak kişiler var. 18 yıl görev yapmış kişiler var.

Danıştay, Yargıtay, sayıştay üyeleri içinde de gene uzun yıllar görev yapacak kişiler var. Yani bir kere bu üyeliklere seçilince 5 yıl, 10 yıl, 15 yıl süreyle görev yapacak kişiler var.

Bu üyeler içinde bizim ne tanıdığımız  olan var. Nede bu görevlere talibiz. Ancak yıllar önce düzenlenen konunun bir türlü değişmeden devam etmesi bizleri düşündürüyor.

Bize göre yıllar önce belki ülkede okumuş kişi sayısı az olduğundan, Profesör sayısı az olduğundan, böyle uzun süreli görevler kişilere tahsis edilmiş olabilir. Ancak devam eden bu uygulama, gene Anayasada belirtilen FIRSAT EŞİTLİĞİ ilkesine aykırıdır. Bu uygulamada 18 sene bir üyelikte bir kişi kaldığı sürece diğer kişiler belki çok isteseler bile 5 tane Üniversite bitirseler bile üyeliğe seçilmeleri mümkün değil gibi, çıksın bir kişi desin ki bu fırsat eşitliğine uygundur. diyemez.

Ülkenin en büyük makamı, Cumhurbaşkanlığı Makamı ise ve görev süresi 5 yıl ise, Diğer kurumların üyeliklerinde özellikle de yasama, yürütme ve bağımsız mahkemelerin üyeliklerinde görev alanların görev süresinin 18 yıl gibi uzun sürelere varan zaman diliminde bu görevlerde devam etmeleri nasıl izah edilebilir.

Bizim kimse ile bir derdimiz yok. Adı geçen kurumlar ile de bir sıkıntımız yok. Şu anda görev yapan kişilerin de, yaptıkları görevler ve aldıkları kararlar ile de bir sıkıntımız yok. Bizim anlatmak istediğimiz konu: Adı x,y,w vs kim olursa olsun kişilerle ilgisi yoktur. Sadece uzun görev süresi ile ilgilidir. Ancak bu konu bize göre yukarıda izah ettiğimiz çercevede incelediğimizde,

Yeniden düzenlenmesi gerekliliğini düşünüyoruz.

Related Articles

1 Yorum

  1. elbette uzun süreli görevlerde kalmamak gerekir ancak cumhur başkanı önceden 7 yılda bir seçilidi fakat birkez seçilirdi şimdi ise süre kısalmış gibi olsada süre uzatılmıştır 5+5 olarak ikinci defa seçilme hakkı olmasa dediğiniz doğrudur. başbakanlık seçimi 4 yıla indi doğru fakat 5 yıllığına seçilen akparti dahil kimse süresini doldurmadı zaten 3 yada 4 yılda bir seçim oluyordu sadece kanunla pekişmiş oldu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
19AboneAbone Ol

Çok Okunanlar