25 Nisan 2024 Per

Organik Tarımın İçindeki Bir İlçe

Akkuş markalı Tarım ürünlerini göğsümüzü gere gere büyük Marketlerin vitrinlerinde görelim artık!

Sample Image

ORGANİK   TARIM’IN İÇİNDEKİ  BİR İLÇE
 
      Kıymetli Dostlar; geçen yazımızda Akkuş’umuzun nüfusunun ezici çoğunluğunun Köylerde yaşadığını belirterek, yapılacak Ekonomik yatırım ve uygulamaların daha çok Köylerle ilgili olması gerektiğini belirtmiştik.( Evet, Akkuş Türkiye gerçeği dışında bir yerleşim oranına sahip:Türkiye Nüfusu-Şehir%82 Köy%28 …  Akkuş Nüfusu-Şehir%15 Köy%85 _Tam tersi, fakat Beldeleri Şehir kabul edersek bu oran değişir!)
 
     Akkuş için her duyarlı hemşerimiz her alanda çözüm önerileri getiriyor fakat elbette reaileteye uygun olanı var olmayanı, yahut kısa-orta-uzun vadede yapılabilir olanı olmayanı var, hatta Akkuş için uzun vadede bile çok zor olanları var!..Biz önerilerimizde uygulanabilir, realist ve kısa-orta vadede uygulanabilecekleri öne sürerek, Bürokrat ve Siyasilerimize ışık tutmaya çalışıyoruz..Ve şunu son olarak belirtelim ki, İdarecilerimiz ister Bürokrat ister Siyasi olsun artık eskisi gibi pek Popülizm yapmıyorlar!
 
    Akkuş’umuzun Köyleri için bir diğer çıkış yoluda Organik Tarımdır. Kısaca Organik Tarım; Gübre, İlaç gibi Suni ve Zirai ilaçlarla en azından son 5 yıldır hiç kirlenmemiş olan Topraklardır. Akkuşumuz geçmişte ve bugün daha çok  Hayvancılıkla uğraşmış, Tarımı gelişkin olmadığı için Topraklarında Zirai ilaç nerdeyse hiç kullanmamış olan bir İlçedir. Nüfusu artan dolayısıyla Gıda ihtiyacı artan Dünya’da Tarım üretimi Küresel ısınmaya rağmen artırılmaya çalışılıyor, fakat Toprak-Arazi miktarı aynı olduğundan birim alandan en yüksek değeri almak için bugün dev bir sektör olup önem kazanan Ziraat uzmanları da yeni ilaç ve gübrelerle daha fazla verim için uğraşmaktadırlar. Fakat Dünyada geliri oldukça yüksek olup, Nüfustaki payı H.z. Adem’den beri az olan, ancak en yüksek gelire sahip Zengin kesim başta olmak üzere orta gelirde olsa sağlığına duyarlı İnsanlar ise kirlenmemiş Topraklardan tamamen doğal yolla elde edilmiş Tarım ürünleri istiyorlar. Ve bu ihtiyaç(Talep) artıyor, adeta bir sektör haline gelmiş bulunuyor. Ve bugün birçok Ülkede birçok yerler Organik Tarıma geçmektedir. Bizim Çocukluğumuzda beğenmediğimiz Köy Ekmekleri bugün en aranan doğal, organik ekmeklerdir. Ancak kirlenmemiş toprak az! Mesela Samsunda Organik Tarım yapılmak istenmiş, ancak koca İlde iki İlçede az bir arazi uygun bulunmuştur. Bugün bir araştırma yapıldı mı bilmiyorum ama Ordu’da da zannediyorum sadece iç kesimdeki Akkuş ve Mesudiye gibi bazı birkaç İlçe uygun çıkacaktır. Bizim ilçemizde Fındık Köylerin 1/3’ünde olduğundan onlarda daha yakın zamanda başladığından, genel olarak Organik Tarıma uygun Topraklara sahip olduğumuzu düşünüyorum! Topraklarımızda genel olarak İlaç ve Gübre ya az kullanılmıştır, yada hiç kullanılmamıştır. Dezavantajlarımız, bazı Köylerdeki güneşlenme oranının az olması, Üretimde metod-ürün ve Pazarlamayı yapacak Organizeyi sağlayacak birim eksikliğidir. İlçe Tarım Müdürlüğü bu konuda Vatandaşımıza inanıyorum ki; yol gösterme-denetleme-rehberlik olarak fayda sağlasa da, İlçede yetişecek  Organik ürünleri alacak, bunun pazarlamasını yapacak Gıda şirketlerine ihtiyaç vardır. Daha doğrusu bu Gıda şirketlerin Akkuş’ta bu çalışmanın başlaması durumunda, buraya gelmesini, Çiftçi ile buluşmasını sağlayacak mercilere ihtiyaç vardır. Bu merciiler kim olabilir? Tabii ki İlçeye gelmişken bir Hizmet yapıp, gidecek Vatanperver Kaymakamlarımız, Çalışkan Belediye Başkanımız, İlçe Tarım, İlçe Ziraat Odası…
 
      Geçen yazımızda Akkuş için Ihlamur, Ceviz, Fındık ve Armut demiştik!..Aslında bunların hatta ilaçsız verimi düşük kabul edilen Fındığın bile Organiği çok değerlidir Düşünün; Paketlenmiş Organik Armut, Organik Fındık yani ilaç ve Gübre olmadan elde edilmiş ki çok Köyümüzde fındık yetiştirilmese de, kendiliğinden gelişip, meyve veren Yaratıcı hediyesi Fındıklar var..Tabii esas demek istediğim bu değil zira bu ürünlerin katma değerini geçen yazıda anlatmıştık. Bizim Akkuşumuzda düşününüz, nedir Köylerde azda olsa yetişen ürünler: Mısır, Fasulye, Patates, Bakla(Pala), Buğday..Ve biz bunları zaten gübresiz, ilaçsız yetiştiriyoruz! Yani yıllardır biz demek ki Organik Tarım yapıyoruz da farkında değiliz! Zaten öyle değil mi, Akkuşun Fasulyesi şöyle güzel(Mesela Damızın v.s.), Patatesi böyle tatlı diyoruz, niye? Çünkü tamamen doğal, tamamen ilaçsız hem de yüzyıllardır! Düşünün fazla değil, bir Gıda Şirketi İlçeye bir Paketleme Tesisi kursa ve sadece Mevsimlik bile çalışsa ve de şunları Köylüden alıp, pazarlasa: Paketlenmiş ve üzerinde’ Akkuş’tan Organik Buğday unu(Esmer un), Organik taze mısır, Organik Bakla, Organik Fasulye(hem kuru-hem yaş), Organik Patates(Beyaz ve Sarı), Organik Pekmez(ilaç kullanılmamış armut meyvesinden), Organik Mantar v.s.
 
       Aslında Organik Tarım falan derken, Akkuşlunun yıllardır ürettiğini pakete koymaktan ve pazarlayıp, Ülke çapına sunmaktan söz ediyoruz. Ancak biz sadece ışık yakabiliyor, fikir sunuyorken her zamanki gibi bu işi üstlenecekleri yukarıda saydık. Batı Toplumu değiliz ki, kendimizi harekete geçirelim; ne kadar olsa Doğu Toplumuyuz, Devletlu olmadan bu çark dönmez; yani Lütfen irade buyurunuz İlçenin Ey Siyasileri, Ey Bürokratları ve İşadamları…Aha size Mevsimlik bir Yatırım! Prof.Dr.Fatih ÇAM Hocamızın dediği gibi Akkuş markalı Tarım ürünlerini göğsümüzü gere gere büyük Marketlerin vitrinlerinde görelim artık!
 
Bahadır KAYIM

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar