Birlik Başkanı Fikri ÇAMOĞLU′ nun AB den sağlanan eğitim kredisi ile ilgili düşünce ve görüşleri;
S.S .Ordu Giresun Bölgesi Ormancılık Kooperatifleri Birliği
tarafından AB Hibe Projesi Hakkında
Kamuoyunun Bilgilendirme Amacıyla Yapılan Basın Açıklaması
Birlik Başkanı Fikri ÇAMOĞLU′ nun
AB den sağlanan eğitim kredisi ile ilgili düşünce ve görüşleri;
S.S.Ordu-Giresun Bölgesi Ormancılık Kooperatifleri Birliği olarak AB′den sağlanan eğitim kredisi ile birliğe bağlı 37 kooperatifin üyeleri arasından seçecekleri toplam 185 kişiye eğitim verilmesi planlanmıştır.
Kooperatifler demokratik işletme kuruluşlarıdır. Kooperatiflerde temel amaç iş birliği ve dayanışmadır. Kooperatifler birlik ruhunun kalesidir.”Birlikten kuvvet doğar.”sözü bunu en iyi şekilde açıklamaktadır. İnsanlar bireysel olarak yapamadıkları işleri kooperatifler kurarak ortaklaşa başarabilirler.
Üreticiler ürettikleri ürünleri değeri ile satmak, emeklerinin karşılığını almak isterler. Bunu tek başlarına başaramazlar. Tüketicilerde kaliteli ve ucuz mal almak isterler. İşte kooperatif ve birlikler bunu en güzel çözümleyen demokratik kuruluşlardır.
Kooperatiflerin yönetici ve üyelerinin belirli bir eğitimle daha verimli işler yapabilmesi için S.S. Ordu-Giresun Bölgesi Ormancılık Kooperatifleri Birliği olarak “Uygulamalı Eğitim ile Ormancılık Kooperatiflerinin İşlevselliğinin Artırılması”projesine katılan kooperatif üyelerine gerekli eğitimin verileceğine inanıyorum.
Bu eğitim ile kurumsal kapasitelerinin artırılması, insan kaynaklarının geliştirilmesi ve bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılması amaçlanmaktadır.
Proje Koordinatörü Dr. Hasan AKÇA yaptığı açıklamada “Avrupa Birliği′nde Kooperatifçilik hareketleri kooperatif ürünlerinin üretimi ve pazarlaması aşamasında çok önemli roller üstlenmiştir. Fakat ülkemizde kooperatifçiliğe baktığımızda durumun hiçte iç açıcı olmadığı açıkça ortadadır. Bunun en önemli nedeni, birlikte hareket etmenin kooperatif üyelerine sağlayacağı yararların tam olarak algılanamamasıdır. Proje hazırlarken temel amacımız, modern işletme yönetimi ve örgütlenme konusundaki eksikliklerini gidermektir. Böylece, Birlik üyesi kooperatiflerin hem yönetsel hem de teknik açıdan AB standartlarına ulaşmalarını sağlamış olacaktır” demiştir.
Projenin toplam bütçesi 97.561,10 Avro olup bunun 87.804,99 Avro′su AB fonundan hibe olarak alınmıştır. Geriye kalan %10′luk kısım ise Birlik tarafından karşılanacaktır. Proje kapsamında Birlik çatısı altında yer alan 37 kooperatifin yönetim kurulu üyeleri tarım, ormancılık, kooperatifçilik ve AB konularında teorik ve uygulamalı olarak Türkiye′nin değişik bölgelerindeki Ziraat Fakültelerinde görev yapan Uzman Akademisyenler tarafından eğitilecektir.
Eğitim süresi 336 saat olup; eğitim kursuna öncelikle her kooperatifin yönetim kurulundan 6′ şar kişi olmak üzere toplam 185 kişi katılacaktır. Eğitimler Ordu ili Akkuş ilçesi ile Giresun il merkezinde eşgüdümlü olarak organize edilecektir. Proje′nin ilerleyen safhalarında kursiyerler Şanlıurfa ve Kastamonu′ya teknik geziye götürülecektir. Bu geziler kapsamında Tarım ve Ormancılık konularında Örnek işletmeler ziyaret edilecek ve sonuçta kooperatif üyelerinin Ufukları geliştirilmeye çalışılacaktır. Proje kapsamında örnek çiftçilere yonca, Macar fiği, silajlık mısır tohumu ücretsiz olarak dağıtılacaktır. Bu uygulama ile sertifikalı tohumluk kullanımı ve yem bitkilerinin önemi kooperatif üyelerine ve Bölge çiftçisine aktarılmış olacaktır. Ayrıca, projede bütçesinden Mısır slaj makinesi, çayır biçme makinesi, yem kırma ünitesi ve odun makinesi alınacak ve çiftçilere modern tarım alet ve ekipmanlarını kullanımı uygulamalı olarak gösterilecektir.
Projede eğitimci olarak görev alan Doç.Dr. Selahattin İPTAŞ,bu projede “Bilgi Değişimin Anahtarıdır” sloganı ile hareket ettiklerini ve kırsal halkın değişen dünya koşullarına uyumunda AB destekli eğitim projelerinin aktif rol oynadığını ifade etmişlerdir.Doç.Dr.Selahattin İPTAŞ,Sivil Toplum Kuruluşları şemsiyesi altında birleşen Kooperatifler ile Üniversite ve Uluslar arası Kuruluşlar arasındaki koordinasyonun sağlanması,bilginin paylaşımı ve rekabetçi bir yapıda mevcudiyetin devamının sağlanmasında bu tip projelerin önemini vurgulamıştır.Eğitimci Yrd.Doç.Dr.Murat SAYILI,kırsal kalkınma için uygulanan program ve projelerde başarıya ulaşılabilmesi için yerel halkın katılımının gerekli olduğunu vurgulamıştır.
ADRES:
Merkez mahallesi, Meydan sokak
Belediye İşhanı 4/16
52950 AKKUŞ/ORDU
TELEFON:0-452-6112510
fAKS:0-452-6112510
EMAİL:orkoopbir2852@yahoo.com