Akkuş Kurultayı ve Festivali Değerlendirilmesi

373
kurultay3_101.jpg

Yazarımız Mehmet Ali KURU’nun Akkuş Kurultayı ve Festivali ile ilgili değerlendirmeleri

SEVGİYLE ANLAŞIRIZ

Sevgiyle uzanan ele,
Burcu burcu kokan güle,
Bilmeyene söyle hele,
Biz sevgiyle anlaşırız.

Sevgi olsun ki aşımız,
Eğik durmasın başımız,
Sevgi dağımız taşımız,
Biz sevgiyle anlaşırız.

Gönülden verirsen ele,
Kendini hisset ki köle,
Sineye çekilen çile
Biz sevgiyle anlaşırız.

Resul GÖKMEN ( Akkuşlu Eğitimci-Şair )


Sample Image

Sevgili Akkuşlu Hemşerilerim,

Aylardır Akkuşlunun gündeminden düşmeyen Kurultay ve Argan Yaylası Gürgen Festivali için yazmayı çok düşündüm. Oysa festivalden önce en hisli ve heyecanlı yazıları ben yazdım. Bu Kurultayda tanıştığım eğitimci ve şair olan Resul GÖKMEN beyin Şiir kitaplarını da okuyunca yazmaya karar verdim. Hem de Resul beyin bir şiiri ile güzel bir girizgah yaparak.


Kurultay, Festival, Eğlence derken planlanan zaman su gibi akıp geçti. Söylenmesi gerekenler söylendi. Sorulması gerekenler soruldu. Görülmesi istenenler görüldü. Dinlenmesi gerekenler dinlendi. Eğlenmesi gerekenler eğlendi. Reklamını yapmak isteyenler yaptı. Kısaca Ağustos 2008 Akkuş’ta çok renkli geçti. Dikkat ederseniz cümlelerimde geçmiş zaman kipi kullanıyorum. Bu anlattıklarım geçti. Oysa Akkuşlunun gelen yeni nesli için yapması gereken onlarca işi hala duruyor. Fazla ajite edip sizleri yormak istemiyorum. Ben yine festivale döneyim.

Bu yıl, fırsat buldukça Akkuş halkını, esnafını, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini, mülki amirleri, mahalli idarecilerimizi dinledim. Ayrıca Akkuş ilçemize gurbetten gelen hemşerilerimi de dinledim. Peki bu kadar insanı dinledin de ne öğrendin diyebilirsiniz. Hepsinin ortak şikayetleri vardı:


" Akkuş ilçemiz niçin hizmeti yeterince ve zamanında alamıyor, biz üvey evlat mıyız?


" En yüksek mevkidekinden en alt kademesine kadar bütün Akkuşlular niçin hizmet talebinde ortak hareket etmiyor.


" Niçin Akkuşlular kendilerinin sorunlarının tartışılıp çözüm üretildiği faaliyetlere yeterince ilgi ve alaka göstermiyor? Vs.

Beni karşılarında bulan hemşerilerim durdurak bilmeden, bıkmadan usanmadan sürekli şikayet ve yakınlarını sıraladılar durdular. Akkuş ilçemizde gözle görülür gelişmelere ve değişikliklere rağmen, insanların sürekli yakınmalarda bulunup her şeyi eleştiri konusu yapmalarını sosyolojik olarak anladım ama insan psikolojisi açısından pek sağlıklı bulmadım. Israrla vurgulamak istedikleri bir konu; hizmetlerin devlet eliyle tez elden gelmesi oldu. Akkuş’un köy ve beldeleri 2008 yılı itibarıyla asfaltla tanışmamış olması bir Akkuşlu olarak beni de üzmekte. Oysa o güzelim doğa harikası memleketimde ulaşım sorunu olmasa yaşam daha başka olurdu.

Esas konuya gelmek istiyorum. Telkinden çok temsil önemlidir. Sözünden hareketle, müsait olduğu halde Akkuşlu hemşerilerim kendi sorunlarının tartışıldığı kurultaylara katılmazsa, bu tür faaliyetler asla verimli olamaz. Hizmetler de zamanında gelmez. Ya istemesini bilmiyoruz, veyahut almasını beceremiyoruz. Buda benim öz eleştirim olsun. Peki siz kurultaya katıldınız da bir şey mi oldu? diyebilirsiz. Neler olmadı ki; bu sene ki, kurultayda akademisyen arkadaşlarla memleket meselelerini konuşma fırsatı bulduk. Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri arkadaşları dinledim. Akkuş’un mülki ve mahalli yöneticilerinin görüşlerini dinleme fırsatım oldu.

Yapılan bütün kurultaylara katıldığım için geçmişle günümüzü karşılaştırıp bir değerlendirmesini yapma imkanı buldum. Bunu derken sadece laf olsun diye söylemiyorum. Yaşadığımız çağın insanları gibi, Akkuşlu da kendisini oluşturan öz kültüründen koptuğu için, kendisine ait pek çok değerleri feda etmiş, geçmişi ile bugünü ve geleceği arasındaki köprüleri uçurmuştur. İşte bu yüzdendir ki çağdaş medeniyetle birlikte pek çok değerleri erozyona uğradığından yaşama ait talep ve bakış açısı değişmiştir.

Mehmet Ali bey, biz bunların farkındayız. Sen kendini boşa yorma diyorsanız o başka. Bendeniz yine de her şeye rağmen Akkuşlunun hizmetlerin en iyisine layık olduğuna inanıyorum. Hizmet talep ve isteklerimiz için yeterince sesimizi duyuramadığımız kanaatini taşıyorum. Argan yaylasında on binlerce Akkuşlu güreşçilere sesini duyurmak için bağırdığı kadar, hizmeti üreten ve bizlere sunan makamındakilere de bu seslerini ulaştırsalar çok şeyin değişeceğine ben söz veriyorum. Siyasiler OY isterler bu onların en doğal haklarıdır. Vatandaş da Hizmet ister bu da vatandaşın en doğal hakkıdır. Hangi hizmet diye feryat ettiğinizi duyar gibiyim. Asfalt yollar, voltajı düşmeyen( yeterli olan) elektrik enerjisi, gelecek neslin eğitimini temin ve mesleğini garantisi için meslek liseleri, insanların daha sağlıklı bir hayat sürdürmeleri için insan onuruna yakışır sağlık hizmetleri, Akkuş halkını insan yerine koyan, onları hor görmeyen kibar ve nazik devletin vatandaşına asli hizmetlerini vermekle yükümlü beyefendi ve hanım efendi devlet memurları istiyoruz.

İnsanlar günümüzde şov yapanla görev yapanı çoğu zaman birbirine karıştırır. Oysa şov yapan günü kurtarmanın peşindedir, gerçek görevini yapanlar ise dedelerinin hatasını torunları çekmesin diye uygulama yapanlardır.


Biz bir eğitimci olarak bu seneki festivalden böyle bir sonuca ulaştık. Şikayet konusunun ve şikayetçilerin dileklerinin yerine gelmesi için bu teşhisi yaptık. Peşinden ona uygun olan reçeteyi de yazdık. Artık şikayetçinin de acilen çözüm istediği konularda bu kurultayın sonuç bildirgesin deki önerilere uyması gerekir. Tavsiye edilen şekilde bir uygulama olursa çözülmeyecek sorun yoktur. Son söz olarak Telkinden çok temsil önemlidir. Sevgiye aşılmayacak müşkülat olmaz. Sevgiyle anlaşırız diye sözümü tamamlarken bu festival yazımızı Resul GÖKMEN beye ve bütün Akkuşlu hemşerilerime ithaf ediyorum.

Sevgi ve Saygılarımla 21/08/2008
Mehmet Ali KURU Eğitim
m.alikuru19@gmail.com