Akademisyenlerin Akkuş'a İlgisi bu sefer Akkuş Fasulyesi
AKKUŞ İLÇEMİZİN MİLLİ ÜRÜNÜ OLAN
AKKUŞ FASULYE ÇEŞİTLERİNİN
ORDU ZİRAAT FAKÜLTESİ
KARADENİZ TARIMSAL ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
VE BAŞKANLIĞIMIZ ORTAKLIĞI İLE
FASULYE DENEMESİ
Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak Beyaz Kuru fasulyemizle ilgili yapılan proje çerçevesinde patent alımına esas olmak üzere, Başkanlığımız öncülüğünde, Ordu Ziraat Fakültesi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce ortaklaşarak meyveli köyünde tahsis edilen 5 dönümlük bir arazide fasulye deneme çalışması başlatılmıştır. Yapılacak olan bu çalışmada amaç; Yöremize has olan beyaz kuru fasulyemizin verimi, kendine has tadı, kısa zamanda pişmesi, lezzeti gibi özelliklerinin Bölgemizde yetişen diğer fasulye çeşitlerinden farklı olup olmadığının tespitinin yapılmasıdır.
Bu kapsamda 13/05/2010 Perşembe günü, Ordu Ünye İkdisadi İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Öğretim üyesi Prof.Dr.Nuri YILMAZ Hocamız ve beraberinde, 4 adet Öğretim üyesi, İlçe Kaymakamımız Sn.Murat SARI, Çayıralan Belediye Başkan Sn.Metin İNCE, Tarım İL Müdür Yardımcısı İshak HACIKAMİLOĞLU, Tarım İlçe Müdürü Sn.Azmi AŞÇI, Ziraat Bankası Müdürü Sn.Süleyman GÜNEŞ, Sivil Toplum Kuruluşları, Çiftçilerimiz ve değerli basın mensuplarının katılımlarıyla İlçemiz Meyveli Köyünde ikamet eden çiftçimiz Mehmet ÇÖPOĞLU’na ait 5 dönüm arazide yapılacak fasulye deneme çalışması başlatılmıştır.
Fasulye denemesi sonucu beyaz kuru fasulyemiz Akkuş İlçemize has bir ürün olduğunun tespit edilmesi durumunda Patent işlemleri tamamlanmış olacaktır. Bundan sonra fasulyemiz ve fasulye üretici çiftçimiz hak ettiği değere kavuşmuş olacak, İlçemizin Dünya çapında tanıtımı açısından da büyük bir adım olacaktır. Dikimi yapılan fasulye çeşitleri olarak:
1-Alman Ayşe.
2- Öz Ayşe sırık.
3- Barbunya oturak fasulye.
4- Derya Oturak fasulye.
5- Seferli Tepe Mahalle fasulyesi.
6-Seferli Boğmalık Mahalle fasulye.
7- Akkuş Şeker fasulye.
8- Meyveli fasulyesi.
9- Çavdar köyü fasulyesi.
10- Kuşçulu fasulyesi.
11- Ceyhanlı fasulyesi.
12- Seferli fasulyesi.
Emeği geçen herkese teşekkür ediyor hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Çiftçilerimize bereketli kazançlar ve bol ürünler diliyor, saygılarımı sunuyorum.
Ahmet KAYA
Akkuş Ziraat Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
Amacım hiçbir kişi ve kuruluşları eleştirmek değildir. Ben hayatı tanımaya başladıktan itibaren Külekçili köyünün gelişemediğine şahitlik etmekteyim. Ya külekçili olarak bizler isteklerimizi ve ya kendimizi ifade edemiyoruz, yada külekçiliye karşı farklı bir tutum var, yada sesi çok çıkan konuşmasını bilen daha baskın çıkıyor.
Buradaki eleştirilerimin yıkıcı değil yapıcı olarak algılanmasını temenni ederim. Bizler bu ülkede, yapıcı eleştirileri samimi olarak yakaladığımız zaman büyük bir ülke büyük bir millet olacağız.
Yaptığınız çalışmalara şimdiden teşekkür ediyor, bütün yöneticilerin ve temsilcilerin hak ve adalet ölçüsünde hiçbir ayrım gözetmeksizin bütün insanlığa eşit yaklaşmasını kendilerine bir ilke edinmelerini Rabbimden temenni ediyorum.
Bu çalışmalarınızda vatandaşlar olarak bizlerinde yapabileceği birşey olacaksa çekinilmeden söylenmesi gerektiğini düşünüyorum..
Tekrar hayırlı çalışmalar..
Selam ve dua ile….
Sevgili kardeşim Mehmet bey,
Akkuş Kuru Şeker fasulyesi ile ilgili Ziraat Odası Başkanlığı olarak bir dizi çalışmalarımız oldu bu çalışmalarımız gerek internet aracılığı ile gerek yerel basın gerekse ulusal basın dan sürekli tüm yurda duyulmaya çalışıldı. Halende çalışmalarımız devam etmektedir. Bununla ilgili 24/05/2010 pazartesi akşam saat 21:00 ulusal kanal olan ordu tv 52 de yaklaşık iki saatlik bir programımız var izlemenizi tavsiye ederim.
Bugüne kadar adını ve kendini tanıtamamış ilçemizin çeşitli köylerinde yetişen beyaz kuru fasulyemiz milli ürünümüz olarak hem kendisini hem ilçemizi bu değerli ürünümüze patent almakla tanıtmış olacağız
İlçe Kaymakamlığı, il Özel İdare Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Akkuş Ziraat Odası olarak müştereken fasulyenin iyi yetiştiği Külekçili, Ceyhanlı, Meyvalı ve Çukur köylerini 2010 yılı programına aldırmak kaydıyla pilot köy olarak seçilmişlerdir. Bu köylerin özelliği 2010 yılı için her çiftçimizin tarlasının başına su getirilip uygun sulama tesisleri kurmak ve bu köylerdeki fasulye kalitesini ve üretimini artırarak aile geçimlerinin refaha kavuşturulmasıdır.
Meyvalı köyü fasulye üreten Külekçili Ceyhanlı Kuşçulu Ketendere Çukur Çavdar ve Gedikli köylerinin orta merkezi olup deneme çalışması yaptığımız tarla ana yol kenarında olması herkesin yapılan çalışmaları görme özelliklerine sahip olması nedeniyle tercih edilmiştir.
Arzumuz Akkuş un tüm köylerini pilot köy olarak seçilip tüm köylerin patentten faydalanmasıdır.
Sevgi ve saygılarımı sunuyorum. İlgi ve alakana teşekkür ediyorum.
Ahmet KAYA
Akkuş Ziraat Odası
Yönetim Kurulu Bşk.
arkadaşlar burada fasülye hangi köyde daha iyi yetişir diye oylama yapmıyoruz amaç sadece akkuş fasülyesine patent alamabilmek için deneme amaçlı bir fasülye ekimidir bu habere sevinecegimize….fasülye hangi köyde yetişir diye yorum yapıyoruz akkuşun bütün köyleri bizim köyümüz sayılmaz mı biz böyle yaparsak akkuşlu olarak birlik ve beraberliği nasıl saglarız burada meyvalı köyü fasülye ekimi için plot bölge seçilmişse bu diğer köylerin unutuldugu anlamına gelmez…!
YA ARKADAŞLAR KÜLEKÇİLİ KÖYÜNDE YETİŞTİRİLEN FASULYE ÇOK GÜZEL. BEN ANKARADA SATIYORUM. EN KALİTELİ FASULYE NEREDE ÜRETİLİYOR İYİ İNCELENMESİ GEREKİR.
Ya kusura bakmayın anlamadığım birşey var ortada, Ya külekçiliye karşı bir antipati var, yada külekçilili tanınmıyor, yada külekçili diye bir yer yok. Arkadaşlar külekçili de de fasülye yetişmekte.
Eğer Akkuş yönetimi külekçilinin sesini duymaz ise, biz sesimizi duyururuz.
Bu haberin neresinde külekçili bana izah edebilecek birisi varmı?