4 Mayıs 2024 Cts

86 yıllık Köy Kanunu değişiyor. Kanunun Yasallaşması Halinde Neler Değişecek

Kanun Acilen Çıkmalı. Yoksa Her Kurum Kafasına Göre Köylerde Çalışma Yapıyor.

 

 

86 yıllık Köy Kanunu değişiyor.

Kanunun Yasallaşması Halinde Neler Değişecek

Eski köye yeni kanun

İçişleri Bakanlığı, yıllardır üzerinde çalıştığı yeni Köy Kanunu taslağını tamamladı. İhtiyar Heyeti tarih oluyor, yerine Köy Meclisi geliyor. Muhtar maaşları artırılarak 900 liraya yükseltiliyor. Yeni taslağa göre köyler ihtiyaç halinde mimar ve mühendis istihdam edecek

86 yıllık Köy Kanunu değişiyor. İçişleri Bakanlığı uzun yıllardan bu yana üzerinde çalışılan Köy Kanun taslağı üzerindeki son ayrıntıları da tamamladı. 1924 tarihli Köy Kanunu'nun baştan sona yenilenmesini öngören taslakta köy, 'en az 10 hane veya 50 yerleşik nüfusu bulunan yerleşim yeri' olarak tanımlandı. Taslak bu haliyle yasalaştığı takdirde, köyler nüfuslarına göre üç gruba ayrılacak. Nüfusu bin 500 ve üzerinde olan köyler birinci, nüfusu 250'den bin 500'e kadar olan köyler ikinci, nüfusu 250'ye kadar olan köyler üçüncü grubu oluşturacak. Taslak, muhtar maaşlarının da artırılmasını öngürüyor. Buna göre; muhtar maaşlarının hesaplanmasında 9 bin katsayı uygulanacak. Bu durumda halen aylık 330 TL alan muhtarların maaşları yaklaşık 900 TL'ye yükselecek.

MUHTAR OYU BELİRLEYİCİ

Köylerdeki 'ihtiyar heyeti' tarih oluyor. İhtiyar heyetleri, 'köy meclisi'ne dönüşecek. Köy meclisi, muhtar hariç olmak üzere birinci grup köylerde sekiz, ikinci grup köylerde altı, üçüncü grup köylerde dört üyeden oluşacak. Köy meclisleri salt çoğunlukla toplanacak ve kararlar toplantıya katılanların salt çoğunluğuyla alınacak. Eşitlik halinde, muhtarın bulunduğu taraf çoğunluk sayılacak.

MİMAR VE MÜHENDİSLERE MÜJDE

Köyler, ihtiyaç halinde tam süreli veya kısmi süreli iş akdiyle mimar, mühendis, veteriner, teknisyen, tekniker ve işçi çalıştırabilecek. Mimar, mühendis, veteriner, teknisyen, tekniker ve işçilerin ücretleri köy bütçesinden ödenecek. Köyün her türlü alım, satım, yapım, bakım, onarım, kirallama, trampa ve taşıma işleri ihaleyle yapılacak. İhalelerin usül ve esaslarını İçişleri Bakanlığı yönetmelikle belirleyecek. İhale komisyonu görevini, köy meclisleri yapacak. Köylerde yapılacak binalar 12.5 metreyi ve 4 katı geçemeyecek. Bina yüksekliği 6.5 metreden fazla olarak yapılacak her türlü yapı için projeler hazırlanması, yapı ruhsatı ve yapı kullanım izni alınması zorunlu olacak.

KÖY BİRLİKLERİ GELİYOR

Köylerin menfaatlerini korumak, yardımlaşma ve işbirliğini teşvik etmek, muhtarlar arasında dayanışmayı tesis etmek amacıyla Türkiye Köyler Birliği kurulacak. Merkezi Ankara'da olacak meclis, her 250 köy için bir tane olmak üzere köy muhtarlarının seçeceği üyelerden oluşacak. Başkanını kendisi seçecek olan Birlik Meclisi, yılda bir kez toplanacak. Birlik Encümeni ise başkan ve Birlik Meclisi'nce seçilen dört meclis üyesinden oluşacak.

Akşam

SİTE YÖNETİMİ: Akkuşlu  Muhtarlarımız bu değişikliğe çok sevineceklerdir. Kendi arasında bir değerlendirme yapacaklar ve çok önemli kararlar almak gereği duyacaklardır. Nasıl mı? İhsan ÇAM'ın köy kanuna bakış açısı ve bu kanun çıkması ile köylülerin neler yapması gerektiğini çok açık bir dille ifade edecek. Bu kanun ilçemizde en çok hangi köylerin işine gelir. Hangi köylerin işine gelmez? Köylerdeki eski kanunun yeterli olmadığı durumlarda hangi kurumlar köylerde istedikleri çalışmaları yaptılar. Kanun çıkınca bu kurumlar köylerdeki istedikleri gibi çalışma durumları sona erecek. Nasıl mı çok yakında İhsan ÇAM'ın yazını kaçırmayın

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar