16 Mayıs 2024 Per

Sayın Valim; Ordu Kabuğunu Kırıyor Diyorsunuz. Peki Akkuş İlçesi İçinde Aynı Sözleri Duyabilirmiyiz. Size Göre Akkuş İlçesi de Kabuğunu Kırmışmıdır?

Akkuş'un Kabuğunu Ne Zaman ve Hangi Durumlarda Kırmış Sayılır?

Sayın Valim;

Ordu Kabuğunu Kırıyor Diyorsunuz.

Peki Akkuş İlçesi İçinde

Aynı Sözleri Duyabilirmiyiz?

Size Göre Akkuş İlçesi de Kabuğunu Kırmışmıdır?

 

1. Binası hazır olduğu halde 3 senedir açılmayan ve öğrenci kabul etmeyen Akkuş meslek yüksekokulun durumu ortada iken,

2. Akkuş İlçesinde İmam Hatip Hariç 1 tane dahi meslek, anadolu ve teknik lise bulunmaz iken,

3. Ünye-Akkuş-Niksar bölünmüş yol yapımına daha ne zaman başlanacağı belli değil iken,

4. Akkuş ilçesinde daha beldeler ile ilçe arasındaki yollar asfalt yol yapılmadığı ortada iken (Seferli Belediyesi yolu henüz asfalt yol değildir. Salman Beldesi yolu 7 km asfaltlı yol olarak yapılmamıştır. Mevcut atılan asfalt ise bozulmuştur.)

5. Köyleri birbirine ve İlçeye bağlayan köy grup köy yallarının çoğunda daha asfaltlı yol çalışması başlamamıştır. Örneğin Çukurköy-Ceyhanl grup yolu, Kurtboğaz-Koçcuvaz grup yolu, Kuşçulu-Ortabölme ve Seferli grup yolunda asfalt çalışması daha başlamamıştır.

6. Akkuş Devlet Hastanesine daha Ameliyhathane açılmamışken ve bir çok dalda Uzman Doktor ihtiyaçı var iken, (Belde ve Köy Sağlık ocaklarının da bir çoklarında sağlık ve teknik personel sıkıntısı var iken, tıbbı cihazlara ihtiyaçlar var iken,

7. Yıllardır ilçeye devlet yatırımı yapılmamışken,

8. Turizm yatırımları için gereken destek verilmemişken

9. 3 Senede Akkuş İlçesinden 5000 bin kişinin göç gittiğini bir ortamda ve halen daha neden bu ilçe göç veriyor sorularının cevap bulunmadığı durumlarda,

Şimdi size Akkuşlular olarak soruyoruz.

Ordu Kabuğunu kırarken, Akkuş için neler yapıldı? Akkuş İlçesinin de kabuğunu kırması için hangi çalışmalar yapıldı? Vede size göre Akkuş İlçesi Kabuğunu kırmışmıdır? Kırmamışsa size göre ne zaman kıracaktır? Bu kadar ihtiyaç duyulan hizmet konularından sonra Akkuş İlçesini ziyaret edip, ilçenin sorunlarının çözümü için planlarınız ve programlarınız varmıdır? Ordu ili büyükşehir olmayı planlarken, Akkuş ilçesinin devamlı göç vermesi ve ilçenin il'e katkı vermesi bağlamında ve Ordu İl'i merkezinin Akkuş İlçesine yeteri kadar destek verip vermediği konularındaki düşüncelerinizi öğrenmek istiyoruz.

Ordu'da başarılarla dolu iki yılı tamamlayan

Ordu Valisi Orhan Düzgün

2012 yılı öncesi www.ordugazete.com'a

önemli değerlendirmelerde bulundu.

İşte Vali Düzgün'ün özel açıklamaları;

 

Eşsiz doğal güzellikleri, tarihi değerleri, bitki örtüsü, yükseltilerindeki uçsuz bucaksız ve birbirinden güzel yaylarıyla dikkat çeken Ordu ili, son zamanlarda her alanda yaptığı atılımlarla kabuğunu kırarak, hızlı bir gelişme hamlesi içine girmiştir.

Tarımsal Üretim Çeşitlendiriliyor

Ordu’nun ekonomik yapısı tarıma dayanmaktadır. Tarım içerisinde ise fındık üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Dünya fındık üretiminin %75’i Türkiye’de, Türkiye’de üretilen fındığın %25’i de Ordu’da üretilmektedir.  Ordu, 101.132 kayıtlı çiftçi sayısı ile Türkiye’de en fazla kayıtlı çiftçinin olduğu ildir. Çiftçilerimizin tarımdan elde ettikleri geliri artırmak için son yıllarda ürün çeşitliliğini artırmanın yanında tarımda makineleşme yaygınlaştırılmıştır. Bu maksatla, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, 2007-2010 yılları arasında motorlu tırpan, pülverizatör, el traktörü, süt sağım makinesi, yem hazırlama makinesi, çayır biçme makinesi, soğutuculu araç gibi makine ekipmanlarından 5.444 çiftçi yararlandırılmış ve 6 milyon TL’lik hibe desteği sağlanmıştır. Fındıkta Türkiye’nin başkenti olan Ordu, kivi üretiminde Yalova’dan sonra ikinci, bal üretiminde Muğla ile ilk iki il arasındadır. Çiftçilerimize iyi bir gelir sağlayan kivi üretiminin yaygınlaştırılması, tekniğine uygun dikim ve üretim yapılması konusunda eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri sürdürülmektedir. Türkiye’nin ilk ve tek Arıcılık Araştırma Enstitüsüne sahip olan Ordu’da, kaliteli bal üretimini artırmak amacıyla Avrupa Birliği (AB) destekli projeler uygulanmaktadır. Yakın geçmişte kabul edilen 9 milyon 355 bin Avro bütçeli “Arım, Balım, Peteğim Projesi” ile arıcılık sektöründeki KOBİ’lerin teknik kapasiteleri ve gelir seviyeleri artacak, arı ürünlerinin kalite, standart ve katma değeri yükselerek uluslararası tanınırlılığı artacak ve bölgenin arı ürünlerinin tanıtım ve pazarlaması yapılacaktır.

Ordu, Turizm Kenti Olma Yolunda Hızla İlerliyor

Ordu’da sanayi sektöründe fındığa dayalı bir sanayi yapısı oluşmuştur. Doğu Karadeniz’in giriş kapısı konumunda olan Ordu; sahip olduğu doğal güzellikleri, kültür ve tabiat varlıkları, kültürel ve sanatsal faaliyetleri ile kültür, sanat ve turizm şehri konumundadır.

Turizm için büyük bir potansiyele sahip olan Ordu’nun hedefi; ‘Kültür, Sanat ve Turizm Şehri’ olabilmektir. Bütün doğal güzellikleri, tabiat varlıklarını, tarihi ve kültürel mirası bağrında barındıran Ordu; son yıllarda turizmin gelişmesi için gerekli olan altyapı eksikliklerini ‘Ordu Turizm Altyapı Hizmet Birliği’ni de kurarak, hızla gidermeye çalışmaktadır. Eksikliği hissedilen kaliteli yatak sayısını artırmak için Hilton, Anemon gibi marka otellerin yapımı gerçekleştirilmektedir. Bütün bunların yanında kış sporları, av sporları, doğa sporları için uygun bir konumda olan Ordu’da bu yönde de ciddi çalışmalar sürdürülmekte, ayrıca kültür varlıkları da restore edilmek suretiyle turizme kazandırılmaktadır.   Diğer taraftan, turizmin gelişmesi için vazgeçilmez olan tanıtım faaliyetlerine ve etkinliklere de ağırlık verilmektedir.

Kültür Varlıkları, Kültür Hayatına ve Turizme Kazandırılıyor

Tarihi boyunca Hititler, Kimmerler, Medler ve Persler’in yanı sıra Romalılar, Selçuklular ve Osmanlılar gibi çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan ve bu medeniyetlerden izler taşıyan Ordu İli, kültürel miras bakımından da oldukça zengindir. Bu zenginliğin ortaya çıkarma adına birtakım adımlar atılmıştır.

Ordu’daki kültür varlıklarının restore edilerek kültür hayatına ve turizme kazandırılması için yapılmakta olan çalışmaları ise kısaca şöyle özetleyebiliriz: “Türkiye’nin en güzel konumuna ve fonksiyonuna sahip Ordu Kültür ve Sanat Merkezi (OKSM), 29 Ekim 2010 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul GÜNAY’ın da katılımıyla gerçekleşen törenle hizmete açıldı. Bu kültür merkezi, her türlü opera, sinema, tiyatro, konser ve benzeri etkinliklere imkân veren 560 kişilik salonu ile birlikte, sergi salonları, çocuk kütüphanesi, halk kütüphanesi ile bir çok etkinliğe imkân sağlayacak fonksiyonel büyük bir yapıdır. Yine Fatsa Belediyesi tarafından yapılan ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından desteklenen Fatsa Belediyesi Kültür Merkezi de 19 Mayıs 2011 tarihinden itibaren hizmete girmiştir. Sahip olduğumuz kültür varlıklarının restore edilerek, hem kültür hayatımıza kazandırılması, hem de turizmin hizmetine sunulması amacıyla restorasyon çalışmalarımız da devam etmektedir. Bunlardan birisi Mesudiye Kilisesinin restorasyonunun tamamlanarak, Mesudiye Kültür Merkezi’ne dönüştürülmesidir. İkizce Laleli Camii ve Fatsa Hacı Hulusi Cami’nde de bu yıl restorasyon çalışmalarına başlandı. Ünye Kalesi’nde de geçtiğimiz yıllarda başlatılan restorasyon çalışmalarının birinci etabı tamamlandı. Ordu Merkez Sıtkıcan Caddesi ve Menekşe Sokakta yapılan Sokak Sağlıklaştırma Projesi Kültür Varlıkları ve Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır. Ordu Merkez Sokak Sağlıklaştırma Uygulama işinin I. Etap ihalesi yapılmış ve 10 Ekim itibarıyla uygulamaya başlanmıştır.  I. Etapta 23,  II. Etapta 22 tarihi Ordu evi restore edilecektir. Ünye İlçesi Kadılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma Projesi Kültür Varlıkları ve Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır. Ünye Kadılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma Uygulama işinin ihalesi yapılmış ve 10 Ekim 2011 tarihi itibarıyla uygulamaya başlanmıştır. Toplam 13 tarihi Ünye evi restore edilecektir.Karadeniz Bölgesi’nin ilk arkeolojik kazı çalışması, geçtiğimiz yıl Kurul Kalesi’nde başladı. Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Yücel ŞENYURT danışmanlığında başlayan arkeolojik kazı çalışmalarında, bir kale yapısı ve tapınak ortaya çıkarıldı. 2500 yıl öncesinin Ordu’suna ışık tutacak bu kazı çalışmaları, hem ilimizin hem de Karadeniz Bölgesinin tarihinin aydınlatılmasında son derece önemli bir yere sahip olacaktır. Fatsa Cıngırt Kayasında da yine Gazi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşe Fatma EROL başkanlığında bu yaz itibariyle yüzey araştırma çalışmaları yapıldı. Bu çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğiyle 2012’de de devam ettirmek istiyoruz.

Ordu’nun Turizm Potansiyeli Artırılıyor

Ordu’nun sahip olduğu taşınmaz kültür varlıklarını kayıt altına almak, kültür varlıklarının korunması ve restorasyonu konusunda sağlıklı bir yol haritası çizmek, Ordu halkını ve konuya ilgi duyanları bilgilendirmek amacıyla Ordu Taşınmaz Kültür Varlıkları Envanteri hazırlandı. Ordu’nun A’dan Z’ye tüm taşınmaz kültür varlıklarının yer aldığı bu değerli eseri bastırarak, Cumhurbaşkanlığı’na, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, Başbakanlığa, Bakanlıklara, 80 İl Valiliğine, kültür ve turizmle ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdik.Kültür ve turizme yönelik içme-kullanma suyu ve sulama suyu, kanalizasyon, arıtma, çöp toplama ve imha kaldırım, yol yapımı ve asfaltlama, köprü yapımı, dere ıslahı gibi altyapı çalışmalarını yönetmek bunlarla ilgili tesislerin yapım, bakım, onarım ve işletmesini yapmak ve bu tesisleri sürekli faal çalışır vaziyette tutmak, üye köy ve belediyelerin altyapı çalışmalarında kullanılacak araç-gereç ve iş makineleri yardımında bulunmak ve gerekirse bu araç ve iş makinelerini altyapı çalışmaları sonuçlanıncaya kadar üye belediyelere tahsis etmek amacıyla Ordu Turizm Alt Yapı Hizmet Birliği kuruldu ve 26.10.2010 tarihinde gerçekleşen genel kurul toplantısı ile faaliyetine başladı.             Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara katıldık. Bu maksatla 2010 yılında 7, 2011 yılında 5 olmak üzere toplam 12 yurtiçi ve yurtdışı turizm fuarlarına katılım sağlandı. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda ilimizin tanıtımını yapmak amacıyla Stand, Logo, Tanıtım CD’si, Fragman, Maskot çalışmaları yapıldı. Ordu logolu t-shirt ve marka çalışmaları yapıldı. 6 dilde yayınlanacak Ordu tanıtım filmi hazırlama çalışmaları başladı. Tanıtım fragmanları yapıldı.  Nitelikli Yatak Sayısı Artıyor

Turizmin en önemli altyapısını oluşturan nitelikli konaklama ihtiyacını karşılamak üzere mülkiyeti İl Özel İdaresine ait arsaları turizm yatırımcılarına sunduk. Bu 3 arsaya turizm yatırımcılarımız talip oldu. Bir kısmına yatırımlar başladı. Bir kısmına ise önümüzdeki aylarda başlanacak. Özel sektörü de teşvik etmek suretiyle Ordu’da son 2 yıl içinde toplam 230 yatak kapasitesine sahip 4 adet konaklama tesisinin yapımı tamamlanarak hizmete girdi. Önümüzdeki günlerde yapımı tamamlanarak hizmete girecek ve toplam 556 yatak kapasitesine sahip 3 adet konaklama tesisi daha Ordu’da hizmete girmiş olacak. Ordu ili, bu tesislerin hizmete girmesiyle birlikte nitelikli konaklama tesisi yönünden önemli bir konuma gelmiş olacaktır.

Turizm Cazibe Merkezleri Oluşturuluyor

Botanik Bahçesi(Bitki Parkı):İlimiz Merkezinde Eskipazar mevkiinde 116 dönümlük fidanlık arazisinde Botanik Bahçesi kurulmasına ilişkin çalışmalar 2010 yılında başlatılmıştır. Ülkemizde sadece İstanbul, Adana ve Yalova’da var olan Botanik Bahçesinin İlimize de yapılması ile mevcut fidanlığımızda bitkisel üretim çeşitliliği artacak, İlimiz yerli ve yabancı ziyaretçiler için cazibe merkezi olacaktır.Çambaşı Yaylası Kış Sporları Tesisi:İlimiz Kabadüz İlçesi Sınırları içerisinde bulunan söz konusu alana yönelik 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planı değişikliği Kültür ve Turizm Bakanlığımızca onaylanmış ve onaylanan alanın Kültür ve Turizm Bakanlığımıza tahsisi için Orman Genel Müdürlüğünden talepte bulunulmuş ve işlemler devam etmektedir. Proje için Kültür ve Turizm Bakanlığımız 2.000.000 TL ödenek sağlamıştır.Çambaşı–Yeşilce Yayla Yolu:Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayla Yolları kapsamında Çambaşı–Yeşilce arasındaki yola toplam 1.100.000 TL kaynak aktarmıştır. Yol yapımına başlanmıştır. Boztepe Yolu:Boztepe’ye çıkan iki güzergâhtan eskisi iyileştirilmiş, yeni yol çevre yoluna bağlanarak sıcak asfalt yapılmıştır.

Turizm Projelerin DOKA Desteği

Turizmde bölge potansiyelinin hareke geçirilmesine yönelik olarak Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) tarafından 2011 yılında 10’u kamu, 5’i özel sektör olmak üzere toplam 15 turizm amaçlı projenin desteklenmesine karar verilmiş ve bu projelerin uygulamalarına başlanmıştır.

Ordu’da Kültür ve Sanat Hareketliliği Artıyor

Tarihi zenginliğinin yanında, geçmişi 100 yılı aşkın bir süreye dayanan tiyatro geleneğine ilaveten ülkemizdeki ilk köy kütüphanesinin bu yörede kurulmuş olması ve 19. yüzyılın başlarında kentin ilk gazetesinin ve Türkiye’de ilk kez tahta kalıplarla köy gazetesinin böyle bir dönemde çıkarılmış olması kültür ve sanatın Ordulular tarafından ne denli benimsendiğinin açık göstergesidir.  Son yıllarda atılan yeni adımlarla kültür ve sanatı hayatlarının bir parçası olarak kabul etmiş yöre insanımızın ihtiyaçlarına cevap verecek uluslararası düzeyde kongre, konferans ve etkinliklere ev sahipliği yapacak tesislere sahip olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Yakın dönemde hizmet vermeye başlayan, çok fonksiyonel işleve sahip olan Ordu Kültür Sanat Merkezi (OKSM)’nin yanı sıra, yapılan ve yapılmakta olan konaklama tesisleri ile daha önemli etkinliklere ev sahipliği yapma cesareti buluyoruz. Bu maksatla, yakın geçmişte Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Hayrünnisa GÜL Hanımefendi’nin katılımıyla gerçekleştirilen “4. Konuşan Kitap Şenliği”, Türkiye’de ses getiren ve yankı uyandıran bir etkinlik olmuştur. Yine 2 yıldan beri Ordu Belediyesi’nin öncülüğünde ve Ordu Valiliği’nin desteğiyle yapılan “Uluslararası Edebiyat Festivali” ve diğer sanatsal, kültürel etkinlikler, Ordu’nun tanıtımına, kültür ve sanat hayatına önemli katkı sağlamaktadır. Yerel sanat topluluklarınca yapılan etkinlikler ve aktiviteler ise sanatsever Orduluların sanat hayatından kopmadan yaşamlarını sürdürmelerine vesile olmaktadır.              

Ulaşım Alanında Önemli Projeler Hayata Geçiriliyor

22 Temmuz 2011 tarihinde, hemşehrimiz İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim ŞAHİN, Ulaştırma Bakanımız Sayın Binali YILDIRIM’ın katılımıyla temeli atılan Ordu-Giresun Havaalanı’nın yapılması, yapımı devam etmekte olan ve Ordu’yu İç Anadolu’ya, oradan da Akdeniz’e bağlayacak olan Karadeniz-Akdeniz Yolu Projesinin ve Ünye-Akkuş-Niksar yolu projesinin tamamlanmasıyla birlikte Ordu’ya ulaşımda büyük bir kolaylık sağlanmış olacaktır. Böylece, Türkiye’nin ve Dünya’nın her tarafından Ordu’ya ulaşım çok daha kolay olacaktır. Ulaşım imkânının kolaylaşmasıyla da Ordu ili turizmde hedeflemiş olduğu ivmeyi ve kalkınmayı yakalayacaktır. Halen yapımı devam etmekte olan 16 km.lik Ünye Çevreyolu Projesi, Ordu Çevreyolu Projesi, ulaşım konusunda rahatlama getirecek önemli yatırımlardır.

Eğitim’de Başarıyı Yakalama Çabaları Sürüyor

Ordu’nun en ücra köşesindeki çocuklarımıza, gençlerimize eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, eğitimin kalitesinin artması, eğitim altyapısının iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve eğitimle ilgili eksikliklerin süratle giderilmesi için projeler geliştirerek, bunları hızla uygulamaya başladık. İl genelinde uygulanan “Başarı İçin El Ele” projesi, ilçelerimizde uygulanan “Ben de Başaracağım” gibi projelerle ilçe kaymakamları, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürleriyle yapılan toplantılarla, kısa sürede önemli mesafeler aldık. Bunun neticesinde de, 2010 yılında yapılan ÖSS ve SBS sınavlarındaki başarımızda il olarak %10 civarında bir artış elde ettik.  Buna paralel olarak da 81 il arasındaki sıralamada; ÖSS’de eşit ağırlık türünde 55’inci sıradan 35’inci sıraya yükseldik. SBS puan türünden yine benzeri bir ilerleme sağladık.  Öte yandan, okul öncesi okullaşma oranımızı, yapılan çalışmalarla geçen yıllara oranla daha yukarı seviyelere yükselttik. Özellikle yüksek ilçelerimizin anaokulu ve anasınıfı ihtiyaçlarına öncelik vererek, kırsaldaki okul öncesi öğrenci sayısını artırdık.  Ordu’daki eğitimin kalitesini artırmak için tüm kamu, özel sektör kuruluşları, sivil toplum kuruluşlarının gönüllülük esasına dayalı olarak, eğitime destek olmaları ve katkı sağlamaları amacıyla “Kardeş Okul, Kardeş Kurum” Kampanyası başlattık. Bu kampanya ile ilimizdeki herbir okulu bir kurum ile kardeş yaptık. Bu kampanyadaki amaç, okullarımızın bir hamisinin olması ve okulun ihtiyaçları konusunda kendilerine yardımcı olunmasıdır. Bu uygulamada çok başarılı sonuçlar elde ettik. Diğer taraftan, okullarımızın çevreye duyarlı, bakımlı, temiz birer eğitim yuvası haline getirilmesi için “En Çevreci Okul” yarışması düzenledik. Bu yarışmanın da çok güzel sonuçlarını gördük. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığımızca, Başbakanlıkça veya Milli Eğitim Bakanlığınca başlatılan “Ana Kız Okuldayız”, “Eğitim Her Engeli Aşar”, “Türkiye Okuyor”, “Haydi Kızlar Okula” gibi kampanyaların ilimizde uygulanmasında, diğer illere göre gerilerde olduğumuzu gördüm. Bu kampanyaların ilimizde başarıyla uygulanması konusunda da ciddi çalışmalarımız ve gayretlerimiz var. Yine il genelinde ihtiyaç duyulan ilköğretim ve ortaöğretim okul binalarının yapımı konusunda gerek İl Özel İdaremizin, gerek Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından ve gerekse hayırsever vatandaşlarımızın destekleriyle, katkılarıyla önemli ölçüde okul binasının yapımı gerçekleşti veya yapımı devam etmekte. Uzun yıllar Ordu’nun gündemini meşgul eden Güzelordu İlköğretim Okulu binası, Sağlık Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi, Bilim Sanat Merkezi, Perşembe ilçemizde Milli Piyango İdaresi tarafından yapılmakta olan Anadolu Lisesi binası, Karşıyaka Mahallesinde Vilayetler Hizmet Birliği tarafından yaptırılan Vilayetler Anaokulu, bunlardan sadece bir kaçıdır. İl Özel İdaremizin bütçesinden her zaman olduğu gibi 2011 yılında da aslan payı Milli Eğitim’in olmuştur. Tahsis edilen ödeneklerle, birçok yeni okul binasının yapımı gerçekleştirilmiş ve mevcut okul binalarının tadilatının yapılmak suretiyle de daha iyi şartlarda hizmet vermesi sağlanmıştır. Son dönemlerde ilimize yapılan öğretmen atamalarıyla birlikte okullarımızın öğretmen ihtiyaçları büyük oranda karşılanmıştır. Altyapı eksikliklerini ve ihtiyaçlarını hızla gidermekte olduğumuz eğitim alanındaki bundan sonraki hedefimiz; ÖSS ve SBS sınavlarındaki başarı oranımızı daha yukarılara taşımak ve Ordu’nun eğitim alanındaki başarılarıyla da adından söz edilmesini sağlamaktır.

Ordu, Sağlık Merkezi Haline Geliyor

Ordu’da sağlık alanında da önemli projeler ve çalışmalar yürütülmekte. 2011 yılı Haziran ayı itibariyle; 9 Devlet Hastanesi, 3 İlçe Hastanesi, 1 Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve 5 özel hastane olmak üzere toplam 18 hastane olup, 1.924yatak kapasitesi ile sağlık hizmeti sunulmaktadır. Haziran 2011 ayı itibarı ile 163 özel banyosu ve tuvaleti olan odalarda, 208 adet nitelikli hasta yatağı sağlık hizmetine sunulmuştur. 24 Temmuz 2010 tarihinde Aile Hekimliği kadrolarına yerleştirme işlemi yapılmış, 13 Eylül 2010 tarihinde ilimizde Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiştir. İlimizde 19 adet Toplum Sağlığı Merkezi (TSM) ve 62 adet Aile Sağlığı Merkezi (ASM) mevcut olup, toplam 187 adet Aile Hekimi hizmet vermektedir. Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak yatağa bağımlı hastaların kendi evinde ve aile ortamında tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının yapılabilmesi için “Evde Bakım Hizmetleri Birimi” kurulmuştur. Bu uygulama ile 19.07.2011 tarihi itibariyle,  başvuran 1163 hastanın 27’ si reddedilmiş, 85’i vefat etmiş ve kalan 1.051 kişinin tamamına Aile Hekimleri vasıtasıyla “Evde Sağlık Hizmeti” verilmiştir. Bahsi geçen bir çok hizmette olduğu gibi Ünye Devlet Hastanesi de İçişleri Bakanımız Sayın İdris Naim ŞAHİN’in girişimleri ile 2010 yılında TOKİ tarafından başlatılşmı, 2012 yılı sonu itibariyle bitirilmesi planlanmaktadır. Ordu Devlet Hastanesi Ek Binası; 320 yataklı olarak planlanan ek bina inşaatı TOKİ tarafından yapılacaktır. Fatsa Devlet Hastanesi; 300 yataklı olarak planlanan hastane inşaatının TOKİ tarafından ihalesi yapılacaktır.  2010 yılı Kasım ayında hizmete giren hava ambulans hizmetleri ile İlimizde, 2011 yılında “Uçak Ambulansla” 6 hasta, “Helikopter Ambulans” ile 23 hasta taşınmıştır. Ayrıca 2011 Yılı Haziran Ayı sonu itibariyle 112 Acil Ambulans ile 14.540 hastaya hizmet verilmiştir.

Sosyal Hizmetler Alanındaki Çalışmalar, Türkiye’ye Örnek 

Ordu’da Sosyal Hizmetler alanında da çok önemli gelişmeler ve hizmetler verilmektedir. Ordu Çocuk Yuvası’nda 112, Ünye Sabancı Çocuk Yuvasında 73, Erkek Yetiştirme Yurdu’nda 81 çocuk olmak üzere toplam 266 çocuğumuz koruma ve bakım altına alınmıştır. Ahmet Cemal Mağden Huzurevi’nde ise toplam 100 yaşlımıza bakım hizmeti verilmektedir. 2007 yılında başlatılan “Özürlülere Evde Bakım Hizmeti” uygulaması kapsamında ilimizde 5623 kişi özürlü bakım aylığından yararlanmaktadır. İlimizde bu kişilere ödenen yardım miktarı aylık 3.200.000 TL olup, yılsonu itibari ile yapılacak yıllık ödeme yaklaşık 40 milyon TL’dir. Ayrıca 149 özürlünün bakımı özel “Özürlü Bakım Merkezleri’nde”  yaptırılmakta ve 173 bin TL aylık ödeme yapılmaktadır. Özürlü Engelsiz Yaşam Merkezi: İlimize yapılması planlanan 60 kişi kapasiteli merkezin yapım işi için 753,000 TL ödenek tahsis edilmiştir.Sosyal Rehabilitasyon Merkezi: İlimizde inşaatı devam eden 48 kişi kapasiteli merkezin yapım işi 687.000 TL’ye ihale edilmiş ve  %80 ‘i bitirilmiştir. Merkez 2011 yılı sonunda tamamlanacaktır. Kız Yetiştirme Yurdu (Sevgi Evi): İlimiz Ünye ilçesinde yapılması planlanan 40 kişi kapasiteli yurt binasına ait plan ve proje işleri TOKİ tarafından yürütülmektedir.

Ordu’da Spor Alanında da Önemli Gelişmeler Sağlandı

Ordu’da 100’ün üzerindeki amatör ve profesyonel spor kulüplerinde, birçok branşta sportif faaliyet yapılmaktadır. Ordu’nun spor tarihinde, gerek Olimpiyatlarda, gerek Dünya Şampiyonlarında ve gerekse Avrupa Şampiyonalarında başarılı olmuş, madalya kazanmış sporcuları vardır. Orduluların ortak sevdası olan Orduspor futbol takımı da 1979 yılında ülkemizi UEFA kupasında temsil etmiş bir kulübümüzdür. 26 yıl aradan sonra tekrar Süper Lig’e yükselen Orduspor, elde ettiği bu başarıyla tüm Orduluların sevinç kaynağı olmuştur. Sentetik futbol sahaları, modern kapalı spor salonları, yapımı tamamlanmak üzere olan olimpik yüzme havuzu, tenis kortları, kamp eğitim merkezleri ile Ordu ili değişik spor dallarında, ulusal ve uluslararası birçok spor organizasyonuna ev sahipliği yapmaktadır.

Ordu, Avrupa Birliği Projelerinde Türkiye’de 4. İl Durumunda

Avrupa Birliği ve DOKA hibe programlarından ilimizin en üst düzeyde yararlanabilmesini sağlamak üzere il genelinde kurulan 47 proje ofisi ve bu ofislerde 96’sı sertifikalı olmak üzerde 116 personel ile çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Valiliğimiz, Avrupa Birliği Proje Ofisleri konusunda yapılanmasını tamamlamış ilk 4 il içerisinde yer almaktadır. İlimizde uygulanmakta veya uygulanacak olan 29 adet proje karşılığında 45 milyon Avro’luk hibe elde edilmiştir.

Bakanlarımızla, Milletvekillerimizle, kamu kurum ve kuruluşlarımızla, meslek kuruluşlarımızla, sanayicilerimizle, işadamlarımızla, sivil toplum örgütlerimizle, kısacası toplumun her kesimiyle,  Ordu’da ve Ordu dışında yaşayan hemşerilerimizle elele vererek, Ordu’nun her alanda gelişmesi, kalkınması ve daha yaşanabilir bir il olması için tüm gücümüzle ve imkânlarımızla çalışmalarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz.

Haber: Ordu Gazete İnternet Sitesi

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar