25 Nisan 2024 Per

Ordu İlini Büyükşehir Yapmak İçin Acil Nüfusa İhtiyacın Varken, Akkuş’tan Eğitim Göçünü Engellemek İçin Çaba Harcamayacaksın. Akkuş’tan Göç Edenler Ünye Yada Ordu’yı mı Gidiyor Sanıyorsunuz? Akkuş’a Yapılmayan Her Hizmet Ordu İline Zarar Veriyor?

Akkuş'u düşünmüyorsunuz bari Ordu ilini düşünün

 

 

 Ordu İlini Büyükşehir Yapmak İçin

Acil Nüfusa İhtiyacın Varken

Akkuş'tan Eğitim Göçünü Engellemek İçin

Çaba Harcamayacaksın

Akkuş'tan Göç Edenler

Ünye Yada Ordu'yı mı Gidiyor Sanıyorsunuz?

Akkuş'a Yapılmayan Her Hizmet

Ordu İline Zarar Veriyor?

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2011 seçiminden sonra nüfusu 750 binin üzerinde olan illerin büyükşehir olması için kanun tasarısı hazırladıklarını belirterek, şu anda 11 ilin bu hakkı kazandığını belirtmiştir.

2010 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sitemine göre nüfusu 750 bin üzerinde 11 İl Bulunmaktadır. 2011 seçiminden sonra hazırlanacak kanun tasarısına göre bu 11 ilin büyükşehir yapılacağı görülmektedir.

Aydın (989.862), Balıkesir (1.152.323), Denizli (931.823), ,Muğla (817.503), Tekirdağ (798.109), Trabzon (763.714), Şanlıurfa (1.663.371), Van (1.035.418), Hatay (1.480.571), Manisa (1.379.484), Kahramanmaraş (1.044.816)

Başbakan Erdoğan, 2014 yılına kadar nüfusu 750 bini aşan başka iller olursa onların da büyükşehir olma hakkını kazanacaklarını ifade etmiştir. Bu durumda 2014 yılına kadar 750 bin nüfüsu aşmaları durumunda muhtemel büyüksehir olabilecek illerin ise Afyonkarahisar (697.559), Malatya (740.643), Mardin (744.606), Ordu (719.183) illeri olduğu görülmektedir."

Ordu Nüfusu 719.183 kişi, Büyükşehir olmak için 750.000 Bin Nüfüs gerekiyor aradaki fark ise 30 bin kişi, Ordu Nüfusunun için 30 bin kişiye daha ihtiyaçı vardır. Sözün özü Akkuş İlçesi beldeleri ve köyleri ile ilçe merkezi toplamı kadar daha nüfusa ihtiyaç vardır. 30 bin nüfusu tamamlamak için elbette çalışma ve yatırım yapmak gereklidir. Selam ile 30 bin kişi Ordu'ya gelmez. İlla kendini cezbeden bir çalışma görecek ki gelecek.

İl merkezinde ve diğer ilçelerde elbette çalışmalar ve yatırımlar yapılabilir. Ama Akkuş İlçesi için yapılacak çalışma Öncelikle Akkuş Meslek Yüksekokulunun öğrenci kabul etmesini sağlayarak, Okulun eğitim ve öğretime açılmasını sağlamak. Ünye-Akkuş-Niksar bölünmüş yoluna bir an evvel başlamak ve en azından tüm köy grup yollarının ve belde yollarının asfaltlanmasını sağlamak en önemli işlerin başında gelir. Sonra ilçeye bir yatırım yaparak işsiz kişilerin çalışmasını sağlamak. İşte bunlar yapılırsa Akkuş nüfusu artar. Ve Akkuşluların da Ordu ilinin Büyükşehir olmasına katkıları olmuş olur. Aksi durumda ise Akkuş ilçesinin Ordu İlinin Büyükşehir olmasına katkısının zor olacağı görülmektedir. Herkesin bildiği gibi Akkuş dışında yaşayan Akkuşlu Nüfus 150 binden fazladır.

Bazı beyinler şu düşünce içinde olabilirler. Akkuş'a Yüksekokul açmaz isek, Akkuşlu Öğrenciler Ünye yada Ordu'ya gelirler düşüncesi içinde olabilirler. Eksik bir düşüncedir. Araştırma yapılmadan yapılan bir yorumdur. Buyurun araştırın Ünye ve Ordu ilinde yada Ordu sınırları içinde kaç tane Akkuşlu Üniversite Öğrencisi okumaktadır. Ordu dışındaki başta Ankara-İstanbul ve Samsun illeri ile diğer illerde kaçta Akkuşlu Öğrenci okumaktadır. Görülecek ki, Eğitim göçü veren Akkuş ilçesinden göç edenler Ordu ili sınırları dışındaki illere gitmektedirler. Az sayıdada olsa elbette Ordu ve Ünye'deki Yüksekokullarda okuyan öğreci görülmektedir. Ama sayı çok azdır. İlköğretimi bitiren Akkuşlu öğreci ilçede Anadolu ve Meslek lisesi olmadığı için ilçeden ayrılmaktadır. Normal liseye giden öğrencilerde lise bitince Akkuş'tan ayrılmaktadır. Öğreciler ile birlikte aileleride gittiğinden her sene onlarca aile eğitim göçü vesilesi ile Akkuş terk etmektedir.

Akkuşlu yatırımcılar ilçeye yatırım yapmamaktadır nedeni ise Ünye-Akkuş-Niksar yolunun bölünmüş yol olarak açılmadığı için, belde ve  köye yolları ile grup yollarının daha asfaltlı yol olarak yapılmadığı için, Akkuş Devlet Hastanesinin daha Ameliyahathanesinin hizmete açılmadığı için. Yatırım olmadığı için iş sahası olmuyor. Devlette iş sahası açmadığı için çalışmaya ihtiyaç duyanlarda Akkuş'u terk etmektedir. Bu terk edenlerin çoğunluğu da Ünye yada Ordu yerine Ankara-İstanbul ve Samsun gibi illerde gitmektedirler. Bu kişilerinde ordu iline çok fazla nüfus bağlamında katkıları olmamaktadır.

Herhalde şimdi Akkuş'a gereği kadar hizmet yapmayanlar ve hizmetin gelmesi için gereği kadar çaba harcamayanlar aslında sadece Akkuşluları sıkıntıya düşürmediniz. Ordu ilinin tamamını sıkıntıya düşürdüğünüzü fark ettiniz sanırım. Akkuş'a yapılan her hizmet ordu'ya yapılmış sayılır. Ama Ordu'ya yapılan her hizmet Akkuş'a yapılmış sayılmaz. Çünkü Ordu iline yapılan hizmetten Akkuşlu Yararlanamıyor ise elbette böyle düşünmek durumunda olacaktır.

Zararın neresinden dönülür ise kardır düşüncesinden hareket ile Yukarıda saydığımız hizmet konuları en kısa sürede çözülür ise, Akkuş ve Akkuşluların Ordu iline büyük katkıları olacaktır. Bizden söylemesi ve şimdiden ilgililerin dikkatini çekme görevini yerine getirme gayretimizin dikkate alınması dileklerimiz ile

İhsan ÇAM

Related Articles

1 Yorum

  1. değerli hemşehrilerim herzaman söylüyoruz bir bölgenin kalkınması ULAŞIM, EĞİTİM VE SAĞLIK tır bunlar yapılırsa bölge kalkınır eğitim ve sağlıkdan dolayı yapılan göç durur üstüne birde zamanında ayrılmış gurbette emekli olanlar memleketlerine döner şimdi neden dönmüyorlar biliyormusunuz? emeklilikler orta yaş ve üzeri insanlarımız bunlarda az veya çok bir rahatsızlıklar beliriyor tedavilerini nerede yaptıracaklar bu bir dert memleketin dışında tedaviye gidecek o zaman hani yol işte bunlar insanlarımızı memleketinden koparıyor. Altun BAYRAM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar