Çakıllamamı yapılıyo? Yoksa. Kayalarmı Seriliyor Yollara?
Köy İçi Yollara Yapılan Çakıllama İşinde
2 Neden İle İstenilen Verimin Alınması Mümkün Değildir
Yaşlı nineyi bir kazana koymuşlar. Kazanın ağzını sıkıca kapatmışlar, İhtiyar Nine genede o durumda bile olacak sıkıntıları anlatmak için konuşmaya çaba harcamış. Şimdi bende yapılan çakıllama işi ile ilgili çalışmanın resimlerini görünce dayamadım ve sıkıntıları yazmaya karar verdim.
Konunun elbette sevindirici yönleri vardır. Örneğin belki kuşçulu köyü içi yolları ilk açıldığı günden beri ilk defa çakıllama hizmeti gördü. en azından yol bir şekil aldı. Kısa vadede de köylülerin tabiri ile asfalt yol oldu gibi geliyordu köylü vatandaşa. bu kadarcık hizmet bile, hizmet alma yönünden, köylülerin çok sevindiğini tahmin edebiliyorum.
Şimdi birde bu konunun boyutuna bir başka bakış açısı ile bakalım.
Tahmini 3 sene yada 4 sene önce İlçemiz Kaymakamlığı ile yaptığım görüşmede, tarladan alınarak kamyonlara yüklenen taş parçalarının adına çakıl dedikleri bu çalışmanın verimli olmadığından söz edince, ilgililer. " İhsan bey, o dönem artık sona erdi. Artık kesinlikle dağdan, tarladan alınan taş parçaları ile hiç bir yol çakıllaması yapılmayacak. Bu tür çalışma yasaklandı. Bir yolda çakıllama çalışması yapılacak ise kesinlikle taş ocaklarından temin edilen çakıl ile çakıllama işleri yapılacaktır." demişlerdi. Şimdi ise tekrar geriye dönüşün başladığını görüyoruz. İşin doğrusu bu işe de bir anlam veremedik.
Köy içi yollar neden taş ocaklarından temin edilen çakıllar ile çakıllaması yapılmıyor? Sayın Akkuş Kaymakamlığı Köydes Üyelerinin bu konuda açıklama yapmalarını acilen bekliyoruz. Hükümetin ilçedeki siyasi temsilcileri, ilçe başkanı, il encümenleri konu hakkında sitemize açıklama yaparsanız anında yayınlnacaktır.
2. ve em önemli konuya gelince, İster bu şekilde çakıllama yapılsın, ister taş ocaklarından temin edilen çakıl ile çakıllama yapılsın. Eğer siz yolun üst tarafına kanal açmadığınız sürece yapılan çakıllama çalışması bir sonuç vermeyecektir. Yağmur ve kar suları yapılan yolu bozacaktır. Yolun ortasına biriken su yapılan yolu çökertecektir. Yolda çukurlar olması ve serilen çakılın yoldan kayarak bayırlara aşağa gitmesini engelleme şansı olmayacaktır. Sel ile birlikte çakıllar kayarken aslında vatandaşın cebinden çıkan vergiler, devletin parası kayıp gidecektir.
Sayın Ordu Valiliği Özel İdare Müdürlüğü, Sayın Akkuş Köylere Hizmet Götürme Birliği Üyeleri, lütfen yolların üst tarafına kanal açmadan ne silme, nede çakıllama çalışması yapmayın. Çünkü yapılan çalışmalar uzun ömürlü olmayıp, devlet zarar uğratılmaktadır. Köy yollarındaki en büyük sıkıntı aslında asfaltlı yol olmaması değildir. En büyük sıkıntı Yolların üst tarafına kanal açılmaması sıkıntısı olup, kanal olmayan yollarda, yağmur ve kar suları yolun ortasına akmakta ve yolu bozmaktadır. Yolda çakıl varsa yolun altına bayırlara çakılları sürüklemektedir.
Yolda çakıllama ve asfalt çalışması yapılacak ise öncelikle yolun üst tarafına kanal açılması, daha sonra ise menfez gereken yerlere menfezlerin yapılması ve devamında ise özellkle yolun alt tarafına meyilli yerlere duvar örülmesi ile yolun üst taraf kısmında da yola uçacak arazilere gene duvar örülmesi işlemleri yapıldıktan sonra yollarda çakıllama ve asfalt çalışmasının başlamasının daha doğru olacağını düşünüyorum.
Geçici çözümler yerine kalıcı çözümlere devam etmektede fayda olacaktır.
İhsan ÇAM