Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na karşı neler yapılmalı
Kene ısırığı karşısında kesinlikle kenelerin öldürülmeden, ezilmeden, patlatılmadan ve kenenin ağız kısmı koparılmadan bir pens yardımı ile sağ sola oynatılarak çıkarılması gerekiyor. Kene çıkarıldıktan sonra ise ısırılan bölgenin bol sabunlu su ve alkolle temizlenmesi gerekiyor.
{mosimage}‘Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı’na karşı kenelerden korunmak için bazı önlemler alınması gerekmektedir. Bu tedbirler şunlar;
1- Hastalarla temas sırasında mutlaka koruyucu maske, eldiven, gözlük ve önlük kullanılmalıdır.
2- Hayvan kanı, dokusu veya hayvana ait diğer vücut sıvıları ile temas sırasında da gerekli korunma önlemleri alınmalıdır.
3- Keneler gelişmelerini sürdürebilmek için mutlaka kan emmek zorundadırlar; bu nedenle öncelikle konakçılar kenelerden uzak tutulmalı ve kenelerin kan emmeleri engellenmelidir.
4- Hayvan barınaklarında çatlaklar ve yarıklar sıvanmalı. Badana yapılmalı, kenelere karşı ilaçlanmalıdır.
5- Hayvan barınaklarına girildiğinde, hayvanlarla temastan sonra veya kenelerin yoğun olduğu mera, çayır, çalı, su kenarı, tarla ve gür otların bulunduğu alanlara gidildiğinde, pantolon paçaları çorap içine alınmalı, dönüşte vücut kene yönünden kontrol edilmeli, kene varsa uzaklaştırılmalıdır. Bu tür yerlere gidildiğinde mümkünse çizme giyilmelidir.
6- Ahırlar, ağıllar, hayvan gübrelerinin döküldüğü alanlar, çeşme başları ve hayvan durakları ile parazitlerin bulunabileceği alanların belirli aralıklarla ilaçlanmaları gerekmektedir. Aynı dönemlerde büyük ve küçükbaş hayvanların ektoparazitlere karşı ilaçlanmaları çok önemlidir