İhsan ÇAM Akkuş İlçesi ve Köyleri Nüfusunu Değerlendirdi

497

2007 Yılı, Akkuş İlçesinin, Nüfusu Hakkındaki Düşüncelerim

İhsan ÇAM

Akkuş İlçesi İnternet Sitesi Yapımcılarından

2007 YILI ORDU İLİNİN VE AKKUŞ İLÇESİNİN

NÜFUSU HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİM

Akkuş İlçesinin Nüfusu Şu Şekilde Oluşmuştur.

Ordu İli Genelinde Akkuş İlçesi 33.059 Nüfus sayısı ile 7. Sırada yer almıştır.

Akkuş Belediyesi 4.038 Nüfus sayısı ile 16. Sırada yer almıştır.

Akkuş Köyleri Nüfusu ise 29.021 Nüfus sayısı ile Ordu Merkez ve Ünye İlçesinden sonra 3. sırada yer almıştır.

Geçmişe çok fazla takılıp, 3 yıl önce böyleydi. 5 yıl önce böyleydi gibi söylemlerle gündemi meşgul etmek yerine bundan sonraki nüfus ve oluşumlar için neler yapılabilirliğin meşguliyeti içinde olmak gerektiğini düşünüyorum. Bunları söylerken geçmişdeki konuları konuşmayalım demek istemiyorum. Elbette geçmişede bakacağız ama geçmişte takılıp kalarak geleceği unutmamak gerekmektedir.

Akkuş İlçesi Bu nüfus oranları ile hangi hizmetleri isteme hakkına sahip olmaktadır.

1. Bu sayımda çok net bir gerçek ortaya çıkmıştır. Ordu Merkez ve Ünye İlçesinden sonra köylerde yaşayan insanların çoğunluğunu oluşturduğu bir ilçedir. Ben Ordu Merkezin köylerini geri kalmış ve hizmet gitmemiş olarak düşünmediğimden, Ünye ilçesi köylerinin ise gene aynı şekilde yüzde 80 lere varan rakamlar ile köylerin geliştiğini, hizmetlerin gittiğini yollarının asfaltlı yol olduğunu düşünüyorum. Bu bakış acısı ile bakınca, gerçek köyde yaşayan insan sayısı Akkuş Köylerindedir. Bu sevinilecek bir durumudur. Yoksa üzülecek bir durumudur. Çağımızda artık herkesin köyde yaşamayı çok istediği günlerde, bu gerçekten güzel bir durum ve övülecek bir sonuç.

Zamanında köy kent projeleri neden yapıldı. Şimdiki hükümette sık sık köylerde yaşamı özendireceğiz diyor. Demek ki Akkuşlular bu bilince varmışlardır. Köylerinde yaşamaya devam etmektedirler. Bundan sonra köylerde yaşayan insanların göçünü durduracağız. Ki hep Ordu ilinde ilk sıralarda olalım. Peki bu nasıl olacak,

İşte Yıllarca dile getirdiğim konulara tekrar dönecem, adını yazmadan bir Akkuşlu kardeşimiz, "Akkuş İnternet Sitesi, Hizmet Konularına gözümüze sokacak gibi sık sık yayınlıyor" demişti. Evet o hizmetler yapılana kadar gözün içine kadar sorunları sokmaya devam edeceğiz. Artık siyasilerimiz, Muhtarlarımız ve ilgili kişiler, köylerine hizmet isterken, Benim köylüm köyünü terk etmedi. Köyünde yaşıyor. İnsanlarımızın yolunu, içme suyunu, sağlık sorunları ve eğitim sorunlarını çöz diyecekler, onurla gururla, En çok köyde yaşayan insanlar Akkuş İlçesinde ise o halde En çok köylere hizmet yapılacak yerde, ilçe de, Akkuş İlçesi ve Köyleridir. Bu fırsatı kaçırmayalım.

2. Akkuş İlçesi, Diğer bir çok ilçelerde olduğu gibi İlçe Merkezinde toplanan nüfusu ile öne çıkmamıştır.

Akkuş İlçesi, İlçe Merkezi, Beldeleri ve Köyleri ile bir bütünlük ve İlçe genelinde dengeli bir nüfus yapısı ile çok farklı bir yapı ortaya koymuştur. Hizmetin sadece belli yerlerde toplanması, Akkuş ilçesinin yapısına uymamaktadır. Hizmet ilçe merkezi, beldeleri ve köyleri ile eşdeğer ve hep beraber ilerlemesi gerekliği ortaya çıkmıştır. Sosyal yapı dengeli bir şekilde devam etmektedir. Dolayısı ile İlgili kişiler ve kurumlar, Hizmetleri mümkün olduğu kadar dengeli yapmalıdırlar ki denge bozulmasın, bir köye bir beldeye yığılma olmasın, Şahsım adına ilçe genelinde dengeli bir nüfus yapısının olmasına sevindim.

Bu durum köy muhtarlarının çok çalışması anlamına geliyor. Köydekilerin ve köy nüfusuna kayıtlı ilçe dışındaki kişilerin köydekiler ile bir bütünlük içinde hizmetlerin gelmesi için el ele vermesi anlamına geliyor.

3. Ordu ilinde en çok köyde yaşayan kişi sayısı Akkuş İlçesinde ise o halde Ordu ilinde köy kent gibi benzer projeler üretilecek ise ilk defa Akkuş İlçesinden başlanılması gerekliliği ortaya çıkmıştır. 

Akkuş köylüleri, köylerini terk etmemekle en büyük hizmetleri hak etmektedirler.

İnşallah bu tabloyu, Siyasilerimiz, bürokratlarımız, Valiliğimiz, Özel İdare Müdürlüğü ve ilgili kişi ve kurumlarda görürlerde, hizmetler bu çilekeş köylülerimize ve köylerine yapılır.

Köylerimizin kalkınmasını hızlandırmak istiyorsak ve göçün önlenmesini istiyorsak bu yazımda sizleri ulaşımdan bir kaç örnek verecem.

Akkuş – Erbaa  ( Akkuş-Çukurköy-Çavdarköy-Meyveli-Ceyhanlı ve Erbaa bağlantının yolunun acilen genişletilmesi ve Erbaa Kaymakamlığı ile Akkuş Kaymakamlığı birlikte bu yolun yapılması için çalışmalar yapması gerekmektedir. Gerekirse karayollarına bu yol devir edilmelidir. Erbaa Kaymakamlığı bu konuya sıcak bakmaktadır. Bu Yoldan 8 köy yararlanmaktadır. 8 köyün kalkınmasını hızlandıracak bir yol çalışması olacak bu proje

Akkuş-Salman-Seferli-Akpınar yolu ki bu yolun altyapısı yapıldı. Bu yolun asfaltlanması halinde, Akkuş beldeleri ve köylerinde gelişmler hızla artacak, geri dönüşler başlayacak.

Akkuş-Dere yolu istikametinden Salman (Kemikkerişi) Yol ayrımından itibaren Kuşçulu-Ortabölme-Alan ve Seferli Beldesine kadar giden yolun genişletilmesi ve devamında asfaltlanması ile en az 8 köyde bu yoldan yararlanacaktır.

Akkuş-Kumru ile yolu da altyapısı azda olsa hazırlandı. Bu yolun da asfaltlanması yada Kara Yollarına devir edilmesi çalışmalarının başlanılması gerekmektedir.

Diğer köy yollarında da gereken çalışmalar yapılmalıdır.

Bu yolların yapılması için Köydes ve Özel idare ödenekleri yetersiz gelmektedir. Değişik kaynaklardan ödenek aktarmak için Akkuşlu siyasiler çok çalışmalıdırlar ve hep beraber ele ele vererek gayret göstermelidirler. Akkuşlularda hizmet yapanlara destek vermeli, yardımcı olmalıdır. Her Akkuşlu hizmet konularında elinden geleni yapmalıdır

İhsan ÇAM