Belediye Başkanı Fikri ÇAMOĞLU’nun Kaleminden, Kadastro Çalışmaları Değerlendirilemesi
ATALARIMIZDAN KALAN TOPRAKLAR
BİZLERE PARAYLA SATILMAK İSTENMEKTEDİR.

“Bizler orman içi yörelerde yaşayan dar gelirli aileleriz, Avrupa Birliği Uyum Yasaları çevresinde ülkemizin topraklarının ne kadarı ormanlık alandır, ne kadarı ekim dikim yapılan alanlar olduğunun tespitinin istenmesi nedeni ile yöremizde ve ülkemizde arazi kadastro çalışmaları hız kazanmıştır. 01.01.2005 tarihine kadar arazi kadastrosu yapılacak olan bölgeye önce orman kadastrosu yapılacak olan bölgeye önce orman kadastrosu gelerek çalışmalarını yapıyordu.. ormanlık alanla ekim dikim yapılan arazileri birbirinden ayırıyordu. Bu çalışmalarda hava fotoğrafları amenajman planlarında her ne kadar orman gözükse de fiili göz önüne alarak 31.12.1981 tarihinden önce orman güzelliğinin kaybedilip kültür toprağına dönüşen yerler orman alanı dışına çıkartılıyordu.
Orman kadastrosunun çalışması bittikten sonra arazi kadastrosu girerek gerekli belgelere dayanarak fiilen ekim-dikim yapan kişilere tapu verilmesi için tespitlerini yapıyordu. Şimdi ise Orman Kadastrosunun Arazi Kadastro komisyonu ile birlikte çalıştığı belirtilmektedir. Bu çalışmalar esnasında Anayasamızın 169 ve 170.nci maddelerinde belirtildiği gibi 31.12.1981 tarihinden önce orman özelliğini kaybedip kültür toprağına dönüşen yerler hiç nazari dikkate alınmamaktadır. Ve yapılan çalışmalar sırasında 1955 yılındaki hava fotoğrafları, Amenajman planlarına sadık kalınarak çalışmalar sürdürülüyor. Daha sonra orman kadastrosu bu bölgeye girerek 31.12.1981 tarihine kadar orman özelliğini kaybedip kültür toprağına dönüşen yerleri tapulayarak hazineye devrediliyor. Hazinede ihale yoluyla satışa çıkarıyor. Asırlar önce kültür toprağına dönüşen bu yerler dedelerimizden, babalarımızdan ekim-dikim yapılarak bizlere intikal eden yerlerdir. Atalarımızdan kalan topraklar bizlere parayla satılmak istenmektedir. Bizler dar gelirli orman içinde yaşayan yoksul aileleriz. Bu arazilerde asırlar boyu alım-satım yapılmamıştır. Rant sağlanmamaktadır. Sadece kırsal alanda yaşayan bizler günü birlik yaşamımızı sürdürebilmek için ev yaptık, bağ bahçe kurduk, kendi yerimiz bildik, kimse bize müdahale etmedi. Bu şekilde olursa orman içi köylerimiz ve kırsal alan tamamen boşalarak, büyük şehirlerin varoşlarına göçe zorlamaktayız. Biz bunu hak etmedik. Bildiğiniz üzere yaşadığımız bölge ormanlıktır. Bizler burada kadimden beri atalarımızdan kalma ve hatta 1936 mesahandan evvelce verilen tapu belgeleri arazilere sahibiz. Ancak bölge kadastro çalışmaları henüz başlamadığı için arazimizin büyük kısmı tapusuzdur.
Oysa ki gerçek bu fotoğraflardan ve planlardan çok farklıdır. İklim şartları sebebiyle her yıl ekilmeyen ya da sürülmeyen arazide orman bitkisi hemen yeşermekte bu da görevlileri yanıltmaktadır.
Bizler 11. yüzyıldan itibaren bu topraklardayız. Ormanla iç içe yaşamaktayız ve yaşamımızı tarımla sağlamaktayız. Amenajman planında belirtilen 31.12.1981 tarihinde çok çok önce de bu arazilerde tarım yapmaktayız. Kısaca eski tarihli hava fotoğrafları amenajman planları ve hatta taraf sıfatında bulunan Orman İşletme Müdürlüklerinden gerekli bilirkişi raporlarıyla 11 yüzyıldan beri kullana geldiğimiz topraklarımız orman adına tapulanmak istenilmektedir.
Orman vasfını uzak geçmişte kaybetmiş bu arazilerimizin orman adına tapulanması bizlerin bu topraklardan zorunlu olarak göç etmemiz sonucunu doğurur. Bu yanlışlığın düzeltilmesi ve gerçek hak sahibi bizlerin daha fazla mağdur edilmemesi için konuyla ilgilenmenizi ve bu konuda yardımlarınızı hükümet büyükleri olarak sizlerden isteğimiz 01.01.2005 tarihinden önceki gibi orman kadastrosu önce çalışmalarını tamamlasın, daha sonra da arazi kadastrosunun çalışmalarını gerçek fiili durumuna göre sürdürmesini arz ediyoruz. Saygılar sunarız.”
Fikri ÇAMOĞLU
Akpınar Belediye Başkanı