İlçemizin Bir Çok Konuda Birincilikleri -Şampiyonlukları Var.
ŞAMPİYON AKKUŞ İLÇESİ
24.01.2008 Tarihli "İhsan ÇAM Akkuş İlçesi ve Köyleri Nüfusunu Değerlendirdi" Başlıklı yazımda, son nüfus sayımından sonra, Özellikle Akkuş, merkez, Beldeleri ve Köylerindeki nüfus yapısını değerlendirmiştim. Bu yazımdan uzun uzun söz etmeyeceğim. Ancak bu yazıda geçen bir cümleyi tekrar dikkatlerinize çekmek istiyorum.
"Akkuş Köyleri Nüfusu 29.021 sayısı ile Ordu Merkez ve Ünye İlçesinden sonra 3. sırada yer almıştır."
Şimdi hep beraber bu cümledeki anlamı çözelim. Ordu Merkez ve Ünye İlçesinden sonra Köyde yaşayan en çok nüfus nerede yaşıyormuş. Akkuş köylerinde peki köyde yaşamak suç mu?
Bu hükümet döneminde gündeme gelen ve adına KÖYDES dedikleri kuruluşun tam ismi ne "KÖYLERE HİZMET GÖTÜRME BİRLİĞİ" Köyde yaşamak suç mu?
Hizmet neye göre gidiyor, Köyde yaşayan insanların nüfusuna göre mi? Sorunun cevabı evet ise, yaşasın demek ki Akkuş Köyleri köydes ödeneğinden Ordu merkez ve Ünye’den sonra en çok ödenek alacak olan ilçe olacak. Öyle mi? O zaman köyde yaşamak ne kadar güzel olacak.
KÖYDE YAŞAMAK SUÇ MU?
Peki birde diğer kriterlere bakalım,
Ordu Merkeze bağlı kaç köy var. Köylerinin kaç tanesinde içme suyu sorunu var. Kaç tanesinin asfaltlı yolu yok. Kaç tanesinin köprüsü yok?
Ünye İlçesine bağlı kaç köy var. Kaç köyün içme suyu yok? kaç köyün asfaltlı yolu yok. Kaç köyün köprüsü yok?
Köydes ödenekleri şimdi soralım? neye göre ayrılıyor dersiniz? Nüfusu göre mi? hizmete ihtiyaç olma durumuna mı bağlı olarak ayrılıyor.
Biz Akkuş İlçesi olarak yukarıda sayılan tüm kriterlerde Ordu Merkez ve Ünye İlçesinden Üstün olduğumuzu rahatlıkla söyle biliriz. Hemen açıklama yapalım isterseniz.
Akkuş İlçesi bir merkez belediye, 5 belde belediye ve 34 köyden ibarettir.
Ordu merkez ve Ünye’den üstünüz diyoruz neye göre 3 Belediyemize ulaşım sorunu çekiyoruz. Salman Yolu adı ile başlayan ve yıllardır bitirilmeyen bir yolumuz var. 3 İlçe ile merkez arasında bırakalım asfalt yolu daha doğru düzgün ulaşım sağlanmıyor. Bu üstünlüğümüzü kimse inkar edemez.
34 köyümüzde daha bir karış asfaltlı yol yok. İşte bu konuda yüzde yüz üstünüz, En üstünüz. Hiç bir köyünde asfaltlı yol olmayan en büyük, birince, şampiyon ilçeyiz.
Daha bir çok köyü, birbiri ile bağlantılı olmayan bir ilçeyiz. İki köyü, belki 5 yada 10 köyü birbirine bağlayacak köprüleri yıllardır yapılmayan en büyük, en üstün ilçeyiz.
İçme suyu daha yeni yeni adı anılan olan bir söylem. 34 köyün yarısından fazlasında içme suyu sorunu var. Diğer ilçelerde ve köylerde sulama suyu konuşulurken bizim oralarda içme suyu bulunmuyor. Bulunan içme suları da masrafı çok diye devlet getirmiyor. kocaman bir cevap veriyor devlet "ödenek yok" İçme suyunda da birinciyiz.
Yatırım isteyince " Artık devlet yatırım yapıyor." diyenler hemen orada bitiveriyor. İyide ülkenin diğer ilçelerinde yapılan devlet yatırımları ne, Akkuşlular bu yapılan yatırımları ne yazık ki görüyorlar. Boşuna devlet yatırım yapıyor diye nefes kimse tüketmesin. Yibo ve Meslek Yüksek Okulu hariç Akkuş İlçesine ne yazık ki Devlet Yatırımı yapılmamaktadır. Bu konuda da gene birinci ve şampiyonuz.
Siyasilerimiz Söylemlerinde Tarihi İpek Yolu diye söz ettikleri Ünye-Akkuş-Niksar yolu, Sözler ile icraatlar birbiri ile örtüşmüyor inanın örtüşmüyor. Tarihi yol yapılmıyor da tarihi olmayan yeni yollar, o sözünü ettiğiniz tarihi yoldan önce onlarca yol yapıldı. Halen yapılıyor. Ama biz övünerek tarihi ipek yolu diyoruz. Tarihi ipek yolu böyle mi olmalı?
Akkuş merkez, Akpınar, Salman, Seferli, Kızılelma, Çayıralan Beldelerinde daha öğrenci yurtları yok. Ondan sonra hep beraber diyoruz ki "HAYDİ KIZLAR OKULA" gerçi bu kızlar büyüdükten sonra da nasip olursa yükse okula giderseler bu seferde, kamusal alan gibi konularla okula almıyorlar ya neyse, Beldelerinde Devlet yurdu olmayan yada olup, da yetersiz kalan en büyük, en birinci ilçe gene biziz
Tüm bunlardan sonra, en büyük Akkuş İlçesi, En birinci Akkuş İlçesi değil mi?
Sık sık duyarsınız, köylerden göçü engelleyeceğiz. Tarıma yöneleceğiz, Büyük Şehirlerden köylere tersine göç olacak. Geç bunları diye bir söz vardır ya işte öyle, Sen köylere ayırdığın ödeneği, yolu, suyu ihtiyaç olanlara ayırdığın ödeneği halen merkez ve gelişmiş köylere harcamaya devam edersen, kentten, köye göçü ancak rüyada görürüz.
Ordu köydes yetkililerine, Özel İdare Müdürlüğü yetkililerine, Sayın Valimize sesleniyorum. Acaba yukarıda yazdığım konularda Akkuş ile ilgili olarak bilgi ellerinde var mı? Bu saydığım yetkililerin Akkuş’un kaç köyüne gitmişlerdir. Halkın sorunu yerinde dinlemişler midir. Halkın artık hizmet gelmediğinden bıkarak göçe hazırlandığını dinlemişler midir.?
Ziraat Yüksek Mühendisi bir kardeşimizin dediği gibi, Akkuş ve Akkuşluların Sahildeki ilçelerden en az 30 senelik alacağı var dediği gibi, Hizmetler belli bölgelere yığıldığı için, arada uçurumlar oldu. Bir örnek vermek gerekirse, Köydes ödenekleri en az 5 sene sadece yükseklerdeki ilçelere verilse gene aradaki açıklar kapanmaz, Aslında kapansın da demiyoruz. Ama Sahildeki ilçe ve köylerde asfaltlı yol varsa, Akkuş İlçesinde araç geçebilecek yollar olsun, içme suyumuz olsun, köprümüz olsun, Karadeniz’i- İç Anadolu’ya bağlayan ipek yolumuz artık birazcık düzgün yapılsın, Biz Balıkçı barınağı, Liman, Gümrük, istemiyoruz. İnsanca yaşamak için ne gerekiyorsa onu istiyoruz. Ama bu da Akkuşlulara çok görülürse, Akkuş ilçesinden göçü engelleyemezsiniz. Yetkililer, Hep Akkuş’a gelecek hizmetleri geriye attıkları sürece, köylü nüfus azalacaktır. İlerleyen günlerde hep birlikte nüfus sayımına bakalım isterseniz.
Şimdi Akkuş’a ayrılan Köydes Ödeneğinin daha da aşağılara indirerek, Akkuşluları ne kadar üzdüklerini acaba yetkililer bir bilseler, Bazılari sık sık derdi de kızardım. "AKKUŞ’UN SAHİBİ YOK" diye bende herhalde inanmaya başlıyorum bu söze, Akkuşlular artık. Birlik ve beraberlik olma günüdür.
İhsan ÇAM