3 Mayıs 2024 Cum

Allah, Sebep-Sonuç İlişkisi İle Yaratandır

Gökleri ve yeri yaratan, onların bir benzerini yaratmağa kadir değil mi? Elbette (öyledir); O, yaratandır, bilendir.” (Yasin Suresi, 81)

 

Fotoğraf Kuşçulu Köyü Temsilcimiz Adem YILDIZ tarafından çekilmiştir.

ALLAH

SEBEP-SONUÇ İLİŞKİSİ İLE

YARATANDIR

Allah her şeyi bir sebep- sonuç ilişkisi ile yaratmıştır. Birçok mucizevî olay vardır fakat bazı sebepler nedeniyle insanlar bu mucizelerin farkına varamazlar. Örneğin; Ay Dünya’nın çevresinde döndüğü için mevsimler oluşur. Allah, Ay’ın Dünya’nın etrafında dönmesini sebep kılar. Böyle olunca insanlar bunun gibi milyonlarca mucizeye alışkanlık gözüyle bakarak Allah’ın kusursuz yaratma sanatını takdir edememektedirler.

“Ey insan, 'üstün kerem sahibi' olan Rabbine karşı seni aldatıp-yanıltan nedir? Ki O, seni yarattı, 'sana bir düzen içinde biçim verdi' ve seni bir itidal üzere kıldı. Dilediği bir surette seni tertip etti.’’ (İnfitâr Suresi, 6-7-8)

İnsanın yaratılışı başlı başına milyarlarca mucize içerir.  Küçücük sperm ve yumurtanın birleşmesi ile oluşan tuz tanesi büyüklüğündeki bir hücreden, kusursuz görebilen, düşünebilen ve akıl erdirebilen insan oluşmaktadır.

Evrenin yaratılışı da harika düzenler içermektedir. Milyarca galaksiden yalnızca biri olan Samanyolu Galaksisi bizim dünyamızı da içerir. Allah Dünyamızı insanın yaşaması için mükemmel özelliklerde yaratmıştır. İçerdiği oksijen, azot karbondioksit ve diğer gazların oranı tam da insanın yaşayabileceği düzeydedir. Bu dengelerin korunması ve bir an olsun şaşmadan aynı düzeyde devam etmesi şüphesiz sonsuz merhamet sahibi olan Rabbimizin an an kontrolü ile oluşmaktadır.

“Gökyüzünü korunmuş bir tavan kıldık; onlar ise bunun ayetlerinden yüz çeviriyorlar.’’ (Enbiya Suresi, 32)

Allah sebepleri yaratmıştır. Çünkü insan aklı Allah’ın yaratmasındaki sırları kavrayabilecek düzeyde değildir. Allah hem yarattığı olayları, hem de sebepleri her an kontrolü altında tutar. Yüce Allah, gölgeyi yarattığını ve ardından güneşi gölgeye sebep kıldığını bir ayeti ile şöyle bildirir:

“Rabbini görmedin mi, gölgeyi nasıl uzatıvermiştir? Eğer dilemiş olsaydı onu durgun kılardı. Sonra biz güneşi ona bir delil kılmışızdır.’’(Furkan Suresi, 45)

Bütün gezegenlerin Güneş’in etrafında bir milim dahi kaymadan durmaksızın dönmesi şüphesiz Allah’ın dilemesi iledir. Allah yeryüzünü de mükemmel ayrıntılar ile yaratmıştır. Örneğin; yeryüzünde her an 16 milyon ton su buharlaşmakta, 16 milyon ton su ise inmektedir. Bu düzen asla değişmez, değiştiği an çok büyük felaketler oluşur. Bitkiler sürekli olarak fotosentez yaparlar ve oksijen üretirler, milyarlarca insan, hayvan da solunum yaparak bu oksijeni kullanırlar. Ancak yeryüzündeki %21 oranındaki oksijen oranı asla değişmez. Bunlar Allah’ın kusursuz yaratmasındaki örneklerden yalnızca bir kaçıdır. Bunlar gibi milyarlarca mucize vardır.

Allah sebepleri insanın imtihanı için özel olarak yaratmıştır. Olaylar sebepsiz olarak yaratılsaydı imtihan ortadan kalkardı. Çünkü gayb haberi diye bir şey olmazdı ve müminler Kuran ahlakına uygun olan ahlakı gösteremezlerdi. 

Bediüzzaman’ın bu konudaki bir tefekkürü şöyledir: "Ey sebepler dairesinde meydana gelen işleri, hadiseleri sebeplere isnat eden gafil, cahil! Mal sahibi zannettiğin esbab, mal sahibi değillerdir. Asıl mal sahibi, onların arkasında iş gören kudret-i ezeliyedir. Onlar ancak o kudretten gelen hakiki tesirleri ilan ve neşretmekle muvazzaftırlar… Yalnız gafil ve cahil olanlar hadiselerde ve vukuattaki hikmetleri, güzellikleri görmediklerinden, Cenab-ı Hak'tan şekva ve şikayetlere başlarlar. İşte o şekva ve şikayetlerin hedefini değiştirmek için esbab(sebepler) vaz'edilmiştir."

“Gökleri ve yeri yaratan, onların bir benzerini yaratmağa kadir değil mi? Elbette (öyledir); O, yaratandır, bilendir.” (Yasin Suresi, 81)

Yüce Allah’a göre olayları sebepsiz olarak yaratmakta şüphesiz çok kolaydır. Ancak, Allah imtihan ortamı oluşturmak için bu mükemmel düzeni yaratmış, her olayı insan aklına uygun olabilmesi için bir sebebe bağlamıştır. Allah eşsiz yaratma gücüne sahip, çok Yüce’dir. O, bağışlayandır, esirgeyendir. Mümin kullarının velisi ve yardımcısıdır.

Mine ÇAKIR

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar