26 Nisan 2024 Cum

AKKUŞ’TA NASIL BİR YATIRIM- 1

Akkuş’ta bugün yapılacak en birinci, en reel, en akıllı ve çabuk dönüşümlü (kısa vadeli) yatırım 

 

 

AKKUŞ’TA NASIL BİR YATIRIM- 1    

 

Hepimizin gönlünden geçer, Akkuş’a ciddi bir yatırım yapılsın, bu yatırım yüzümüzü ağartsın ve bir nebze istihdama vesile olsun. Fakat sadece Akkuş’ta değil, ülkemizin insanının birçoğunda yatırım denince sadece sanayi tesisi, fabrika gibi yanlış bir algı vardır. Oysa bir balık çiftliği, bir alışveriş merkezi, bir depo bile yatırımdır. Peki, Akkuş’a yatırım yapılabilir mi? Yapılırsa ne tür yatırım yapılması akıllıca(reel) bir olay olur, bu konuda yatırım yapmak isteğinde olanlar için ciddi bir çalışma elimizde mevcut mudur?

 

 

 

     Önce iki noktayı belirtelim, birincisi; biz Akkuş için yatırım beklerken, nice Akkuş’tan büyük şehirler, iller, ilçeler yatırım beklemekte ya da yapılanları hiç yeterli bulmamaktadır. Mesela ilimiz Ordu teşvik kapsamında bir il olmasına rağmen, yatırımcıya onca kolaylık ve faydalar sağlanmışken halen yeterince yatırım çekememiştir. İkincisi artık Türkiye Cumhuriyeti devleti reel ekonomiden elini çekmiştir ve değil AKP, bir başka hükümet tek başına ya da koalisyonla bile iktidara gelse bu değişmeyecektir. Siz bakmayın özelleştirmelere karşı çıktıklarına, bugün gelseler onlarda aynı izleyecektir. İsterseniz parti programlarına bakınız. Yani Devletçilik ilkesi bugün başka bir anlam taşımaktadır, yaninin yanisi artık devlet fabrika yapmayacaktır, devlet artık tüccar ya da sanayici değildir. Çünkü çağdaş dünyanın şartları bunu gerektirmektedir. O halde değil Akkuş’a hiçbir yere devletten bu manada yatırım beklemeyin. Ben halen, devlet buraya yatırım yapmıyor, milletvekilleri çalışmıyor, buraya fabrika açtırsın gibi dayanaksız tamamen duygusal isteklere sadece gülüyorum.

 

 

 

   Sonra şunu kabul edeceğiz, bir yatırımın daha yapma aşamasından önce ciddi birkaç ön şartı vardır, bunlar; önce ulaşımın rahat sağlanacağı bir yol gerekir.. Peki, bizim Akkuş olarak birinci gündemimiz yol değil midir? Şimdi elimizi vicdanımıza koyalım, bu yol şartlarında Akkuş’a kim yatırım yapar, hangi yatırımcı yolu bu halde olan yeri tercih eder? Demek ki bir an önce bu yol yapılmalı, yol için yapılan kamuoyu baskısı sürmelidir. İnşallah 2009 bütçesinde bu yol artık programa girmiştir ve havaların düzelmesiyle süratle çalışmalar başlar diye ümit ediyorum. Yoksa diye artık düşünmek bile istemiyorum. İkinci şart, pazara yada pazarlar yakın olmadır ki bu anlamda yol yapıldığı zaman böyle bir sıkıntı kalmaz diye düşünüyorum, zira; 60 km. kuzeyimizde Ünye limanı ve gümrüğü var, Karadeniz duble otoyolu var. 150 km. mesafede büyük toptancılar ve gıdacıların olduğu Samsun var. Öbür tarafta 45 km. güneyde Niksar ilçesi istikametinden karayolu cenahıyla İstanbul, Ankara gibi pazarlara ulaşabilirsiniz. Zaten iyi bir tanıtım, reklam ve gayretle Pazar sıkıntısı yoktur. Bir defa yanı başımızda nüfusu fazla şehirler vardır, çevremiz bir pazardır. Bir diğer şart ise yetişmiş eleman ki; bu Akkuş’ta yapılacak yatırımın durumuna göre ihtiyaç duyulabilir ve halledilmeyecek bir konu değildir.

 

 

    Tabii Akkuşumuz bir tarım ya da sanayi potansiyeli taşıyor gibi yazdık, yani aslında böyle bir durum yok. Şimdi Akkuş’a ne yatırım yapabiliriz? Yapılacak yatırımların maliyeti ne olur? Bakalım:

 

Akkuş’ta bugün yapılacak en birinci, en reel, en akıllı ve çabuk dönüşümlü (kısa vadeli) yatırım (şaşıracaksınız, yukarıda saydıklarımla pek alakası yok) bir petrol bayiisi ve yol dinlenme tesisidir. Evet Akkuş’ta bir petrol istasyonu vardır, ancak ikincisini rahat karşılayacak potansiyel hatta ihtiyaç vardır. Ancak yapılacak olan bu tesis Akkuş’un içine olmamalıdır, hem reel değildir hem de petrol piyasası kanunun ilgili maddesine göre 1 km.den az olmama tahdidi vardır. Fakat ilçe merkezine yakın olmalıdır. Bunun için en uygun mevkii; Ünye istikametinde Goncabelen ve Çamalan Mahallesine kadar olan alandır. Hatta Naci’nin yeri diye bilinen kebab ocağına kadar olan yerlerde de olabilir, fakat bu kadar uzağa gitmemek daha mantıklı olur. Niksar istikametinden ise, Taşıdere’deki ( eğer tahdid mesafesi uygun ise)su deposu mevkii yada Büyük Kertil  veya Tifi düzü uygun mekanlardır.Buralarda, Orman Bakanlığından kiralanacak yada eğer şahıs arazisi ise alınacak yada yine kiralanacak olan geniş bir mevkiiye (söz gelimi bana göre en az 5-6 dönüm yer olmalıdır)önce bir petrol bayii/yıkama ve yağlama servisi devamında içinde -altını çizerek söylüyorum- içkisiz bir restoran ve kebap/ızgara yeri, bir cafe, 20-30 yataklı içinde apartlar olan bir otel-motel, çocuk parkı ve halı saha olan bir kompleks tesis yapılabilir hatta yapılmalıdır diyorum.

 

 

     Böyle bir petrol istasyonu ve dinlenme tesisi hem Akkuş’a yapılacak birinci ve geri dönüşümü en yüksek yatırım olur hem de Akkuş’a en gerekli yatırım olur. Çok faydalar sağlar, hem istihdama neden olur; tam kapasite 20-25 kişiye iş imkanı sağlar, hem yazları yeryüzü cennetlerinden birisi olan Akkuşumuzda çok ihtiyaç hissedilen bir turistik motel ihtiyacı karşılanır (ki yolcu olup, geçenlerde kalabilir; sadece kalmak için gelenlerde olabilir yani en az 3 ay rahat iş görür) hem her mevsim gidilebilecek, çevre ilçelerden gelinebilecek bir yeme-içme mekanı( ama içki değil-Akkuş’umuzun içkisiz de yeri var, içkisizde bir işletme kar eder anlayışı ve imajı oluşturalım!) kazandırmış olunur hem halı saha maçı yapılıp devamında keyf alınan bir mekan kazanılmış olur. Ailecek tatil yapılacak, oksijen depolanacak-dinlenilecek, günübirlik gelinecek bir mekân olur. Peki, Akkuş’u çevresinde bile adını bir kez daha duyuracak ve gözde bir yer yapacak böyle bir mekânın maliyeti nedir? Hesaplarıma göre böyle bir komple tesisin maliyeti 1.5 milyon dolar ya da en az 2 -2.5 milyon liradır. (2-2.5 trilyon) Bizim için hayal bir rakamdır, fakat ben eminim ki bu rakamda finansa sahip Akkuşlu müteşebbislerimiz vardır, ya da diyelim ki en az 1 milyon lirası olan bir müteşebbisimiz biraz cesaretle (bu kriz döneminde zor gözükse de) biraz siyasilerimizin-bürokrasimizin (Valimizden, Kaymakamımızdan başlayarak) yardımıyla gerisini de vade ve uygun banka kredileriyle halledebilir-bu işi başarabilir diye düşünüyorum. Tabii başta böyle bir yatırımcıya arsa olarak kolaylık sağlanması lüzumludur.

 

 

Bahadır KAYIM

Related Articles

1 Yorum

  1. SEVGİLİ BAHADIR KARDEŞİM,SİZİ TEBRİK EDİYORUM.AKRABAM OLDUĞUNUZU ÖĞRENİNCEDE DAHA FAZLA MUTLU OLDUM. BİZİM İLÇEMİZ TAHSİLLİ VE KÜLLTÜRLÜ İNSANLARIN SON SON ÇOK YOĞUN OLDUĞU BİR BELDE OLMASINA RAĞMEN ,DEVLETİ-DEVLETÇİLİĞİ HENÜZ ALGILAMIŞ DEĞİL,HALKIN VAZİFESİ NEDİR, DEVLETİN HALKA KARŞI VAZİFESİ NEDİR , NUNLAR DAHA HENÜZ NETLEŞMEDİ.BİZİM İNSANLARIMIZ MESELELERE HALEN GERÇEK YÜZÜYLE DEĞİL,DUYGUSAL BOYUTUYLA BAKABİLİYORLAR. İŞTE BUNUN İÇİNDE BİR ARPA BOYU YOL ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL ,HANİ DEMİŞ YA, BİZİM ÇOCUK BİNA OKUR, DÖNER DÖNER, YİNE OKUR.MAALESEF SON ŞEKLİMİZ BU. GERÇEKLERİ KABULLENMEKTE ZORLUK ÇEKİYORUZ. BUNLARI DİLE GETİRDİĞİNİZ İÇİN SİZİ TEBRİK EDİYORUM.BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar