6 Mayıs 2024 Pts

AKKUŞ ZİRAAT ODASI’NIN YENİ TARIM PROJELERİ

Başta fındık olmak üzere ilçemizde pek çok tarım ürünü yetiştirilmektedir. İlçemiz tarım alanlarının yaklaşık %50’sinde yetiştiriciliği yapılmakta olan fındıktan daha kaliteli ve bol ürün alabilmek için Akkuş Ziraat Odasının çiftçilerimizi bilinçlendirmek adına başlattığı Tarım Danışmanlığı Projesi başarılı bir şekilde devam etmektedir. Fındıktan sonra ilçemiz yetiştiriciliğinde 2. sırada yer alan ve büyük emekler sonucu patentini almayı başardığımız, resmi gazetede de yayınlanmış bulunan Akkuş Beyaz Kuru Fasulyesinin üretimini ve kalitesini arttırıp halkımıza yeni istihdamlar sunma çabası içerisindeyiz. Bu ürünlerin yanı sıra ilçemizde patates, buğday, mercimek, arpa, mısır vb. ürünlerin de yetiştiriciliği yapılmakta fakat yapılan üretim sadece üreticinin ihtiyacını karşılayabilecek küçük boyutlarda olmaktadır. Bu da bizi, siz üreticilerimiz adına ilçemizde yetiştiriciliği ekonomik olarak yapılabilecek alternatif ürünler bulma çabasına yöneltmiştir.


Akkuş Ziraat Odası olarak ilçemizin ve halkımızın gelişmesine katkıda bulunabilmek amacı ile bünyemizde çalışan Tarım Danışmanlarının da desteğini alarak alternatif ürün yetiştiriciliğini destekliyoruz. Bu kapsamda aşılı böğürtlen, aşılı kuşburnu ve yüzyılın ürünü sayılan ve yurtdışında üretimi oldukça fazla yapılmakta olan maviyemiş yetiştiriciliğinin ilçemiz için çok ekonomik olacağı yönünde yaptığımız araştırmalar sonuçlanmıştır.

 

Maviyemiş üretimi ile dekara 10-15 bin TL gelir elde edilebilmektedir. Dekara ortalama verimi 1 tonun üzerindedir. Aynı şekilde kuşburnundan da dekara 1 ton civarında ürün alınabilmektedir. Maviyemiş fidanı ile Kuşburnu fidanı ortalama 15 TL civarındadır. Kuşburnu yetiştiriciliği yapılan bir bahçeden dekara ortalama 5-6 bin TL gelir elde edilebilmektedir. Dikensiz böğürtlen fidanının fiyatı ise 10 TL civarındadır ve dekara yaklaşık 2 ton ürün alınarak ortalama 5 bin TL gelir elde edilebilmektedir. Maviyemiş, kuşburnu ve böğürtlen için en az 5’er dönümde ekonomik yetiştiricilik yapılabileceğini belirterek, siz çiftçilerimizden bu konuya ilgi duyanların bize ulaşmasını rica ediyoruz. Şunu da belirtmek isteriz ki bünyemizde çalışan 14 tarım danışmanı Ziraat Mühendisleri ve Teknikerleri ile de size gereken teknik desteği sağlanacaktır.

 

Konu ile ilgili projeler tanzim edilip ilgili makamlara sunulmuştur. Kabul görmesi durumunda fidan yönünden destekleme yapılacağı konusunda kamuya bilgilendirme yapılacaktır.

 

Ahmet KAYA
Akkuş Ziraat Odası
Yönetim Kurulu Bşk.

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar