Ordu Milletvekili enerji eski bakanı Sn. Mehmet Hilmi GÜLER ve Sn. Mustafa HAMARAT’ın isteği üzerine gecede konuklara ikram edilmek üzere Akkuş’tan getirilen kuru fasulye pişirilmişti. Akkuş kuru fasulyesinin bu kadar lezzetli olduğunu inanın bilmiyordum. Kuru fasulye denince çoğumuzun aklına Erzurum/İspir ve Ayder fasulyesi gelir. Ama benim için artık öğle değil. O akşam öyle bir kuru fasulyeyle tanıştım ki; hem tanıdık bir yerden olması hem de lezzeti ile bu kuru fasulye mutfağımın bundan böyle vazgeçilmezi olacaktır.
Akkuş’ta kuru fasulye üretimi hangi köylerde ne kadar üretilir? Bilmiyorum! ama bu kuru fasulyenin tanıtılması, daha kaliteli ve yaygın üretilmesi için desteklenmesinin gerekliliğine inanıyorum artık.
Akkuşlular gecesinde ben 2 tabak kuru fasulye yedim ve 3.sünü istedim kalmamıştı. Sakın duymasın ama…J geceye katılan milletvekillerinden birinin 4 tabak kuru fasulye yediğini biliyormuydunuz?
Ben buradan bu yazımı okuyan Akkuş kuru fasulyesini bilmeyen,yemeyen herkese özellikle rica ediyorum. Lütfen! bir sonraki bakliyat alışverişinizde "Akkuş kuru fasulyesi var mı?" diye sorunuz. Yoksa getirmelerini,bulmalarını söyleyiniz. Ünye’de, Fatsa’da ki büyük market sahipleri sizlere sesleniyorum! Lütfen! bakliyat reyonunuzda artık Akkuş kuru fasulyesi bulundurunuz.
Akkuşlu olup ta büyükşehirlerde restaurant işletmecilerine sesleniyorum! Ayder’in Kuru fasulyesini Hacı Fahri Hüsrev meşhur etmiştir. İçinizden biri çıksın da Akkuş’un lezzetli kuru fasulyesinin pişirildiği bir restaurant açsın ve insanlar gerçek bir kuru fasulye yesin ve görsün.
Ünye’de, Fatsa’da, Ordu’da büyük ilçelerimizde Akkuş kuru fasulyesi pazara sürülmelidir. Kendi ürünümüzü önce kendimiz tüketmeliyiz ki sonra başkaları tüketsin değil mi?
İstanbul’da, büyükşehirlerde yaşayan hemşerilerimize sesleniyorum! Derneklerimize sesleniyorum! Akkuş kuru fasulyesini tadınız, tattırınız. Dostlarınıza tavsiye edip, tanıtınız.
Akkuş Kuru fasulyesi markalaşmalıdır. Markalaşması için gereken destek verilmelidir. Ordu İl Tarım Müdürlüğü Akkuş kuru fasulyesini desteklemelidir. Hatta "Akkuş Kuru Fasulye Üreticileri Birliği" kurulmalıdır. Fasulye üretmek isteyenler teşvik edilmeli,üretenler desteklenmelidir.
Ordu Tarım İl Müdürlüğü himayesinde "Ordu-Giresun Kırsal Kalkınma Projesi" kapsamında bir proje yapılarak Akkuş’ta kuru fasulye temizleme ve paketleme tesisi kurulmalı. Akkuşlu üreticilerin ürettikleri fasulye kurulan bu birlik çatısı altında kendi marka ve ambalajlarıyla pazara sunulmalıdır.
Buradan ÜNDER başkanı Sn. Ahmet YILMAZ’a sesleniyorum! Beyoğlu sohbetlerinizde lütfen bir hafta’da konuklarınıza Akkuş kuru fasulyesi ikram ediniz. Ayşe teyze, Fatma abla, Ahmet bey, Mehmet amca … size de sesleniyorum! hadi bu hafta Akkuş kuru fasulyesi alıp, bulup pişirelim. Tadın görün nasıl fasulyeymiş. Beğenirsek tanıdıklara tavsiye etmeyi unutmayalım sakın!…
Hadi şimdiden afiyet olsun.
Hasan Basri ILIK
Sayın Hasan Basri Beyin, Fasulye konusunda yazdığı yazısını okudum. İlgisine teşekkür ediyorum. Bu konuda ilçemizde yapılan çalışmaları aktarmak istiyorum.
Bu sitede daha önce yayınlanan haberimizde incelendiğinde, Fasulye üretiminin arttırılması için çalışmalar yaptığımız belirtmiştik. Çalışmalarımızda ilerlemler oldu. Sizleri bu konuda bilgilendirmek istiyorum.
Akkuş ziraat odası olarak, Ordu Özel İdare Müdürlüğü ile koordineli çalışmalarımız devam ediyordu. Son olarak, Ordu Özel İdare Müdürlüğü Teknisyenleri ilçemize gelerek, pilot bölge seçtiğimiz Külekçili, Ceyhanlı, Meyvalı ve Çukuruköy’de etüt ve ölçümler yapıldı. Teknisyenler çalışamlarını bitirdiler. 2010 yılında bu 4 köydeki fasulye tarlalarına sulama boruları döşenecek. Borularla su fasulye tarlasının başına getirilecek. Bu proje Ordu Özel İdare Müdürlüğünce 2010 yılı yatırım programına alındı
Akkuş Fasulyesinin tanıtımı için İlçe Kaymakamlığımız ile Ziraat Odamız birlikte bir çalışma yaparak, önce paketleme işlemi yapılacak sonra her ilde Akkuş Fasulyesinin tanıtım çalışmaları başlanacak.
Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Projeleri dahilinde, İlçemizde üretilen Fasulye, Ceviz, Kuşburnu ve Böğürtlen vs. ürünlerin paketlenmesi, depolanması için tesisler kurulması için Tarım Bakanlığına Akkuş Ziraat Odası olarak müracaatta bulunduk. Projelerimizi sunarak tesislerin bir an önce kurulması talebinde bulunduk.
Ayrıca, kuşburnu ve böğürtlen gibi ürünlerin sağuk hava depolarında muhafasazı için, ilçemize sağuk hava depoları kurulması içinde ilgili bakanlığa müracatlarımız oldu.
Gerek Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Müdürlüğünün gerek ise Ordu Özel İdare Müdürlüğünün gerek ise Akkuş Kaymakamlığının Akkuş Zirat Odası Projelerini destek vermesi ve paketleme ile, soğuk hava depolarının kurulması müraacatlarımıza olumlu cevap vereceklerine inandığımız için, Akkuş Fasulyesinin Marka olması konusunda sıkıntı olmayacağına, hatta ceviz, kuşburnu ve diğer ürünlerinde değerlendirilerek ilçemiz ekonomisinin canlanacağına ve köylerimizin yeni bir kalkınma planına gireceğine inanıyoruz. Ziraat Odası olarak bu konulardaki çalışmalarımızı daha da ilerleterek sürdereceğiz.
Akkuş Ziraat Odasınca sürdürülen çalışmalar neticesinde; Akkuş Kuru Fasulyesinin Analizi yapılmış olup, Protein değerleri tespit edilmiştir. Markası, “Akkuş Yıldızı” olarak düşünülmüş olup, Paketlere marka olarak basılacaktır. Ayrıca fasulyenin pişiriliş tarifi de ambalajlarda yer alacaktır.
Ahmet KAYA
Akkuş Ziraat Odası Başkanı