26 Nisan 2024 Cum

Aile Hekimliği Konusunda, Akkuşlular, Sağlık Grup Başkanlığından Geniş Açıklama Beklemektedirler

Akkuş İlçesinde Aile Hekimliği Nasıl İşliyor?

Aile Hekimliği Konusunda,

Akkuşlular,

Sağlık Grup Başkanlığından

Geniş Açıklama Beklemektedirler

AKKUŞ'TA AİLE HEKİMLİĞİ BAŞLADI.  VATANDAŞLAR,  İLK ÖNCE AİLE HEKİMİNE MUAYENE OLMASI  GEREKİYOR VE AİLE HEKİMİNİN MUAYENESİ SONUCU NEREYE SEVK OLUNACAĞI AİLE HEKİMİNİN OLURUNDAN SONRA GERÇEKLEŞTİRİLMEKTEDİR.  VATANDAŞLARIN AİLE HEKİMİNİ DEĞİŞTİRME HAKKI BULUNMAKTADIR.

Adem YILDIZ

Kuşçulu Köyü Muhtarı

Akkuş İnternet Sitesi Kuşçulu Köyü Temsilcisi

Sitemiz Temsilcisi Adem YILDIZ, konu hakkında bizlere azda olsa bilgi vermiştir. Ancak bu bilgileri yeterli değildir. Akkuşlu vatandaşlarımızı sık sık bu konuda bizlere sormaktadırlar.

1. Akkuş İlçesinde Aile Hekimliği Uygulaması Nasıl İşlemektedir?

2. Özellikle köylerde aile hekimliği uygulaması nasıl yapılmaktadır?

3. Köylü vatandaş hastalandığı zaman ilk önce sağlık ocağına mı gidecek yoksa, hastaneye mi gidecek?

4. Köyler mi doktorlara dağıtıldı?

5. Doktorlara mı köyler dağıtıldı?

6. Hangi köye hangi doktor bakıyor?

7. Hangi köyler hangi doktorlara bağlı?

8. Aile Hekimliğinde Devlet Hastanesinin Durumu Nasıl Olacak?

9. Gurbetten Akkuş'a gelen kişi hastalandığı zaman sağlık ocağına mı gidecek? yoksa Devlet hastanesi ne mi gidecek?

10. Aile Hekimliği Uygulamasında Beldelerdeki ve köylerdeki sağlık ocakları işlevlerini devam ettiriyorlarmı yoksa kapanan sağlık ocağı ve sağlık evi varmı?

11. Aile Hekimliği Uygulamasında Doktor ve sağlık personeli sayısı Akkuş İlçesi genelinde yeterli mi?

12. Bu uygulamada en az kaç tane daha Doktora ve sağlık personeline iihtiyaç bulunmaktadır?

13. Yada bu uygulamada ilçemizde doktor ve sağlık personeline sayısı yeterli mi?

14. Aile Hekimliği Uygulamasında Vatandaşlarımızın bilmesi gereken daha neler var? Neler yapmaları gerekiyor?

15. Doktora muayene giderken hasta yanında hangi belgeler olması gerekiyor?

İşte bu ve benzer konularda, Akkuşlular ve gurbetteki Akkuşluların kafalarındaki soruların giderilmesi gerekmektedir. Bu konularda ise halkımızı aydınlatacak sağlık kurumu olarak Akkuş Sağlık Grup Başkanlığını düşündük. Sağlık Grup Başkanlığımızdan rica etsek sitemize bu konularda açıklamada bulunurlarmı? Bizlerde bu gelen bilgiyi sitemiz aracılığı ile Akkuşlularla paylaşacağız. mail adresimiz. webmaster@akkusilcesi.com    yada    ihsancam64@hotmail.com   adreslerinden birinden bizlere ulaşmak mümkündür.

Related Articles

3 YORUMLAR

  1. Gittigimde gördümki lavabolarla sıkıntı var bayan ve erkek için aynı labvabo gösteriliyor bayan vc personele ait miş bu bence kalabalıklık bir ortamda yanlış.Benim dikkat çekmek istedigim konuda bu teşekkür ediyorum.

  2. Aile hekimliğine yeni geçen illerde uygulama her bir Aile hekımıne ortalama 3000 nüfus olacak şekilde dağıtım yapılmakta ve bu dağılımda Aıle hekımlıgı değil seçici ve planlayan taraf sağlık mudurluğu olmaktadır.Her bir aile hekımının İl genelinde Aile hekimi numarası olmakta ve o aile hekımıne 3000-4500 arasında bır nufus verılmektedır.İlçemiz merkez ve köy nufusuna bakıldıgında bu dağılım 3000-3500 arasında değişecektir.Fakat ilk dağılım her ne kadar mudurlukce yapılsada Aıle hekımliği uygulaması basladıgında her bireye Aile hekımlerini değiştirme hakkı verilmiştir bunun için yapılamsı gereken şey yeni kayıt yaptırmak istedikleri Aile hekimine başvurup ondan alacakları bir dilekçe ve nufus cuzdan fotokopilerini aynı aile hekimine teslim etmesi yeterli olacaktır.Ancak merkez hariç köyde yaşayan bireyler için şöyle bir durum söz konusudur;
    Aile hekımlerı kendılerıne bağlı olan köylere her haftanın belirli bir günü dönüşümlü olarak mobil hizmet denilen bir görevli doktora ulaşamayan yatalak yada bakıma muhtaç olan yada gebe v.s gibi hizmetler için ziyaretler gerçekleştirmektedir(örneğin ayın ilk haftası meyvalı köyundeyse ikinci haftası çavdar köyünü ziyaret eder),işte o köyün bağlı olduğu aile hekımınden kaydınızı aldıgınızda mobil hizmetde bazı aksaklıklar yaşayabilir sonucda o köy 50 nolu Aıle hekımıne baglı bır koyse o köye mobıl hızmetı goturecek 50 nolu aıle hekımı olacaktır ama o koyde yasayan herhangı bır bırey 50 nolu aıle hekımınden 51 nolu aıle hekımıne kaydını aldıgında 51 nolu aıle hekımı o koye mobıl hızmetı olmadıgından koyunde hızmet alamayacaktır,burda en buyuk sıkıntıyıda gebeler yasayacaktır;çunku gebe olan vatandaslar gebelıklerını MUTLAKA VE MUTLAKA AILE HEKIMLERINE BİLDİRMEK ZORUNDA VE BELİRLİ ARALIKLARLA DA AILE HEKIMLERINE VE O AILE HEKIMININ HEMŞİRESİNE GEBE TAKİBİ yaptırmak zorundadırlar.Dolayısıyla özellikle aynı köyde yaşayan bireylerin aynı aıle hekımıne baglı kalmaları AILE HEKIMLIGI UYGULAMASININ ışleyısı acısından daha sağlıklı bır yol olacaktır.
    3.sorunuzun cevabı ıse,isteyen birey ister aıle hekımıne ısterse devlet hastanesıne basvuru yapabilir devlet şimdilik sevk zorunlulugu getırmemıştır,ancak devlet hastanesıne basvuru yaptıgınızda eczaneden ılac alırken devlete muayene ucretı denılen bır ucret odemek zorunda kalacaksınız,dolayısıyla eger uzman doktora muayene olunmayacaksa 1.basamak tedavinin uygulama merkezi aile hekımliği olmustur dolayısıyla vatandasların gerek ılaçlarını rpt ettirmek gerekse ilk muayenelerını olmaları bakımından Aıle Hekımlerıne basvuru yapmaları yine sağlıklı bır yol olacaktır,yine unutulmamalıdır kı yeni uygulamayla birlikte Aıle Hekımlerı bir cok ilacı yazma yetkısıne sahıptır,örneğin Devlet hastanesınde acil doktoru raporlu dahi olsa kemik erimesi ılacını recete edemezken Aıle hekımlerı raporlu olmak kosulu ıle bu ılacları yazabılmektedır,yine kendısıne baglı olan vatandasların tansıyon kolestor gıbı rutın kontrol ısteyen hastalıklarının takıbını daha yakından yapabılecegı unutulmamalıdır,anlasılacagı uzere Uzman doktora muayene olmayacaksa vatandasların ılk once Aıle hekımlerıne muayene olmaları hem sağlık hemde maddı acıdan avantajlarına olacaktır;
    Gurbette olan vatandaşların yani misafir olan vatandaşların muayene için başvuru yapacakları ilk merci ise AKKUS TOPLUM SAĞLIĞI merkezidir,misafir olan hastalar misafir olduklarını belirttikleri taktirde yine mısafır olarak geldıklerı mahalle yada köyun aıle hekımıne basvuru yapabılmektedırler ve ılaclarını alabılmektedırler ancak yıne unutulmamalıdır kı mısafır hastaların baglı oldukları kurum TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ dir,Aıle hekımlerı de mısafır olan vatandaslara bakmakta ama bu konuda bır zorunlulukları yoktur.Yine vatandasların devlet hastanesınden faydalanma hakları vardır.
    Aıle hekımınıze başvuru yaparken yanınızda SSK VE BAĞKUR LULAR TC KIMLIK NUMARALARIYLA BAŞVURU YAPABİLİRLER.
    YEŞİL KART SAHİPLERİ İSE YEŞİL KARTLARIYLA AILE HEKIMLERINE BASVURU YAPABİLİRLER.YEŞİL KART SAHIPLERININ MUTLAKA YEŞİL KART SAHIBI OLDUKLARINI AILE HEKIMLERINE BILDIRMELERI GEREKMEKTEDIR.
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.Eger merak edilen başka konular varsa bana gokdogan52@hotmail.com adresınden ulasabılırsınız bende seve seve yardımcı olurum.saygılarımla

    Site Yönetimi: Gökdoğan bey çok teşekkür ederiz. Sağ olun

  3. Ordu Sağlık Müdürlüğünün web sitesinden TC kimlik no ile doktorunuzu öğrenebilirsiniz.Hassasiyetiniz için teşekkürler.www.ordusaglik.gov.tr adresinden Aile hekimimi bul butonuna basarak tc kimlik numaranız ile doktorunuzu öğrenebilirsiniz. Saygılarımla. Sağlık Bakanlığından bir yetkili

    Site Yönetimi: Teşekkür ederiz. Ama bu merak edilen konulardan bir tanesi için çözüm olurken diğer konularda da bilgisi olanlar sizler gibi yazarsalar çok sevineceğiz. Topluma bu yararlı bilgiler verirken isim yazmak sıkıntı olmasa gerek. Bizim için her Akkuşlu önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar