26 Nisan 2024 Cum

25 yıl aynı yerde görev yapan başimam-hatip, uzman imam-hatip ve imam-hatip ile başmüezzin ve müezzin-kayyımlar rotasyona tabi tutulacak. 2015 de 20 yıl, 2016 da 15 yılını daha sonra ise 8 yıl aynı yerde görev yapanların tayini çıkacak. Diyanette Rotasyon

İlçeye Yeni Gelen İmamlar Sitemize Yardımcı Olur Belki

25 yıl aynı yerde görev yapan

Başimam-hatip, uzman imam-hatip ve

imam-hatip ile başmüezzin ve

müezzin-kayyımlar rotasyona tabi tutulacak.

2015 de 20 yıl, 2016 da 15 yılını daha sonra ise

8 yıl aynı yerde görev yapanların tayini çıkacak.

Diyanet İşleri Başkanlığı,

imam ve müezzinlere rotasyon uygulamasında

düzenlemeye gitti

Yapılan yönetmelik değişikliği ile birlikte

illerde il müftüsünün başkanlığında beş kişilik ‘Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu’ kurulacak. Komisyonlar bu ay içinde toplanacak.

100 bin kişiyi ilgilendiren düzenlemeye göre 2014 yılından itibaren aynı yerde 25 yıl görev yapan cami görevlileri başimam-hatip, uzman imam-hatip ve imam-hatip ile başmüezzin ve müezzin-kayyımlar rotasyona tabi tutulabilecek. Uygulamadan 2015 yılında 20 yılını, 2016’da 20 yılını dolduranlar etkilenecek. Zorunlu yer değişiklikleri 2017 yılından itibaren 8 yılını dolduranlara yapılmaya başlanacak. 

Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cami görevlilerinin yer değiştirmelerine esas olmak üzere illerde il müftüsünün başkanlığında, durumu görüşülecek görevlinin bağlı bulunduğu müftü dâhil beş kişiden oluşan bir ‘Değerlendirme ve Yer Değiştirme Komisyonu’ kurulacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte cami görevlilerinden görev yaptığı camide 25 yılını tamamlamış olanların yer değişiklikleri 2014 yılı haziran-eylül döneminde yapılacak. Görev yerinde 20 yılını tamamlayanların yer değişiklikleri 2015 yılı haziran-eylül döneminde, 15 yılını tamamlayanların yer değişiklikleri ise 2016 yılı haziran-eylül döneminde yapılacak. Zorunlu yer değişikliklerine 2017 yılından itibaren görev yaptığı camide sekiz yılını tamamlayan rotasyona tabi tutulacak. 

Yer değişiklikleri aynı grup camiler arasında olmak üzere öncelikle aynı ilçe içinde, yer bulunamaması halinde il içinde, il içinde de yer bulunamaması halinde iller arası yapılacak. Personelin talebi halinde üst gruptaki camiden alt gruptaki camiye yer değişikliği yapılabilecek. İl içi yer değişiklikleri bu valiliklerce; il dışı yer değişiklikleri ise başkanlık tarafından yapılacak. İl içi yer değişikliklerinden önce internet ortamında Başkanlıktan görüş alınacak. Hizmet gerekleri ve cami özellikleri dikkate alınarak ilgili mevzuatında yer alan diğer hükümlere bağlı kalmaksızın Başkan onayı ile naklen Kur’an kursu öğreticisi ve cami görevlisi atanabilecek. Genel hayatı etkileyen doğal afetlere maruz kalanlar ile görev yerinde can güvenliğinin bulunmadığını belgelendirenlerin yer değiştirmeleri de herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın yapılabilecek. 

ÜNİVERSİTE CAMİLERİNE BAŞKANLIK SINAVLA ATAMA YAPACAK 

Kendisinin veya kanunen bakmakla yükümlü olduğu eş, anne, baba veya çocuklarından birinin sağlık durumunun bulunduğu yerde tehlikeye girdiğini veya görev yerinin değişmemesi halinde tehlikeye gireceğini, eğitim ve araştırma veya üniversite hastanelerinden alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelendirenler, tedavisinin yapılabileceği en yakın il veya ilçeye atanabilecek. Üniversite kampüslerindeki camilere, şartlarını taşıyanlar arasından Başkanlıkça yapılacak sınav neticesinde atama yapılacak. İl müftülükleri tarafından münhal Kur’an kursu öğreticisi kadroları her yıl Temmuz ayında İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi (İKYS) üzerinden sisteme girilecek. Nakil talebinde bulunacaklar için 01-15 Ağustos tarihleri arasında on tercih yaptırılacak. Nakiller her yıl 15-30 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 

İl müftü yardımcısı, ilçe müftüsü, dini yüksek ihtisas merkezi müdürü, eğitim merkezi müdürü, vaiz, şube müdürü, eğitim görevlisi, uzman, murakıp, sayman ve şeflerin hizmet gereği mazeret ve karşılıklı yer değiştirme dışında istekleri üzerine görev veya yer değiştirme taleplerini Başkanlığa 1 Mart-31 Mart tarihleri arasında ulaştırmaları şartıyla 1 Haziran-31 Temmuz arasında yapılacak. Diğer görevliler için bu şart aranmayacak. Yer değişikliği müracaatları Başkanlıkça düzenlenecek forma uygun olarak elektronik ortamda yapılabilecek.

İMAM VE MÜEZZİN TAYİNLERİNE 5 KİŞİLİK KOMİSYON KARAR VERECEK 

Türk Diyanet Vakıf Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gümüş, yönetmelikle birlikte din görevlilerine rotasyonun devreye girdiğini söyledi. Yönetmelik değişikliği ile birlikte bu yıl aynı camide 25 yılını dolduran görevlilerin rotasyona gireceğini belirten Gümüş, “2015 yılında 20 yıl, 2016’da 15 yıl ve üzeri ve 2017’de esas bu yönetmeliğin merkezini teşkil eden rotasyon aynı camide 8 yıl ve üzeri görev yapanlar rotasyona tabi olacak. Yönetmelikte yine bir adaletsizlik var. Din görevlileri ve şefler rotasyona grup ve sınıf unvanına girmiyor. Bu genel çerçeve yönetmeliğine aykırı. Çerçeve yönetmeliğinde şube müdürü, vaiz, ilçe ve il müftüleri rotasyona tabiler ama tercih yapıyorlar ve ona göre sınıflandırılıyorlar. Ama cami görevlilerinde böyle bir sınıflandırma ve tercih yok. Sadece il müftüsü ve ilçe müftülerinin olduğu komisyon kurulacak ve bu komisyona üye 5 üyenin iki dudağı arasında cami görevlilerinin kaderi tayin edilecek.” Şeklinde konuştu.

 

Related Articles

2 YORUMLAR

  1. İlçeye Yeni Gelen İmamlar Sitemize Yardımcı Olur Belki ; derken eski imamlar size hanği konuda yardıncı olmuyorlar ? cevap yazarsanız sevinirim

    Site Yönetimi: Görev yaptıkları camii’lerin fotoğrafını göndermelerini istedik ne yazık bir iki tane dışında fotoğraf desteği gelmedi. İlçede görev yapan imamlardan sitemizde köşe yazarı olarak görev almalarını çok isterdik hiç alan olmadı. Bayramlarda, kandillerde cami imamlarımızın görevli bulunduğu köylerdeki insanların ve genel olarak tebrik mesajlarını yayınlamak isterdik. Hiç yardımcı olan olmadı. Örneğin her sene Kuranı kerim hatip programı düzenliyoruz. Akkuş ilçesinden bu güne kadar cüz alıp okuyan bir imam çıkmadı. Hatip programı sonunda duasını ilçemizde görev yapan imamların duayı yapmalarını isterdik. Ama hiç yardımcı olan olmadı. Bulundukları bölgede gelişen konular-hizmetler ve diğer bir çok konularda sitemiz ile diyalog içinde olmalarını isterdik ama olmadı. Biz bu istekleri kendimiz için istemiyoruz. Akkuş ve Akkuşlular için istiyoruz. Hep beraber ilçemizi ve köylerimizi tanıtmak ve gelişen haberler konusunda fikir alışverişinde bulunulmasını sağlamak istiyoruz. Bu güne kadar Akkuş Müftülüğünden ile müftülüğü olarak ilçede ikamet eden ve ilçe dışında ikamet edenlerin bayramını ve kandilini kutlayan bir mesaj gönderip de yayınlanmasını istediklerini hiç duymadık. Görmedik. Ya birileri din görevlilerini sitemiz ile diyaloga girmesini istemiyor yada imamlarımızın hepsi aynı düşünceyi paylaşıyorlar. Önceki yıllarda Öğretmenler ile diyalog içinde olduğumuz zamanlarda bir çok okulun ihtiyaçları karşılandı. Ama son bir kaç yıldır öğretmenlerde bizimle diyalog kurmayınca ne yazık okullara yardım işi istenildiği gibi olmuyor. Biz kendimiz için değil Akkuş için uğraşıyoruz. Vede karşılığında ücret talep etmiyoruz. Devam edelim mi?

  2. Ben şahsım adına Rotasyon konusuna baştan karşıyım. Aile bütünlüğüne bozduğu için, çocukların yetişmesinde baba-anne faktörünü sıkıntıya soktuğu için, daha bir sürü nedenler ile karşıyım. Ayrıca ülkedeki bir çok kurumda rotasyon yok iken, bazı kurumlar maşallah çok hevesli bu rotasyon işine, olacak ise her kurumda olsun. Olmayacak ise hiç olmasın. Ama bana göre hiç olmasın. Zaten 657 sayılı kanun sağ olsun memura istediği zaman istediği cezayı anında veriyor. Artı adli mahkemeler de suç işleyenin cezasını veriyor. O halde rotasyon neden. İstekliler arasında rotasyon olsun. Ama istemeyenleri zorlamanın bir mantığı yok bana göre.
    Diyanet neden bu konuya girdi bilemiyorum ama yerleşik düzenini bozmak istemeyen din görevlisi emekli olacaktır. Yoksa Diyanette bu mantık ile mi bu düzenlemeye yaptı bilemiyoruz ama madem çıktı bu düzenleme. Lütfen en güzel en iyi şekilde uygunlansın. Ama din görevlileri emekli olsun mantığı ile çıktı ise bu karar hatalı bir karar. Amaç gerçek anlamda hizmette farklılık ise o zaman görevlilerin mağdur olmayacağı şeklinde bir uygulama olursa iyi olur.
    Diğer taraftan komisyon işleri ile bu işler yürümez. Daha önce Milli Eğitim ve Gümrük Bakanlıkları komisyonlar ile bu işi çözmeye çalıştılar olmadı. Şimdi tüm rotasyon işleri bilgisayar ile oluyor. Diyanet komisyon işinden hemen bu gün vaz geçmeli. Bilgisayar ortamında müracaat ve bilgisayar ortamında atama olmalı. Bu arada iyi bir programda yazılmalıdır. Aksi durumda hizmette aksama olur. Görevliler mağdur olur. Daha neler neler. Bizden uyarılması gerisini Diyanet İşleri Bilir.
    Bu vesile ile Akkuş İlçesi genelinden sitemize istisnalar hariç din görevlilerinin pek yardımcı olduğunu ne yazık ki söyleyemiyoruz. Hatim programı düzenliyoruz. Akkuş’tan katılan bir tane din görevlisi olmuyor. Müftülük ise çalışmalarını gönderip yayınlanmasını istemiyor. Gönül isterdi ki Akkuş Müftülüğünün kandil ve bayramlarda kutlama mesajını yayınlayalım. Ama müftülük kendi kandil ve bayram mesajını dahi sitemize göndermiyor yayınlanması için. Bu durumlar neticesinde rotasyon uygulaması ile belki ilçemize gelen din görevlileri sitemize yardımcı olurlar diye ümit ediyoruz. Yeni yasanın hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar