29 Mart 2024 Cum

DİNSİZLİĞİN TOPLUMA ETKİSİ

Allah, dilediğini hesapsız rızıklandırır.

  DİNSİZLİĞİN  TOPLUMA ETKİSİ

Temelinde din ahlakı olmayan bir toplumda maneviyatın önemine pek rastlayamayız. Bu da beraberinde birçok problemi getirir. Bunun en büyük örneği aile kavramının giderek ortadan kalkmasıdır.

Günümüzün aile yapısı ile geçmiş dönemlerdeki aile yapısı arasında değişiklikler gözle görülür orandadır. Günümüz aile yapısında sevgi, saygı, bağlılık, hoşgörü gibi güzel ahlakta giderek azalma görülmektedir. Oysa aile toplumun temelini oluşturan en önemli etkenlerden biridir. Ailenin yok olması demek toplumun da yok olması demektir. Buna bağlı olarak da millet kavramı da anlamını yitirir.

Din ahlakından uzak toplumlarda sevgisizlik de karşılaşabileceğimiz durumlardan biridir.  Sevgisizlik ise sosyal yönden kargaşaya neden olur. İnsanlar arasında sınıflanmalar oluşur. İnsanlar birbirlerini ahlaki yönde değerlendirmesi gerekirken; zenginlik, fakirlik ve mevki yününden değerlendirirler. Toplumun yapısı baba oğlu karşı karşıya getirecek derece bozulmaya uğrar.

Din ahlakının yaşanmadığı bir ortamda kişiler gerçek cömertliğin, fedakârlığın, dostluğun ne demek olduğunu unutarak yaşamaktadırlar. Herkesin önceliği kendi çıkarları doğrultusundadır. Hiç kimse bir başkasının ne halde olduğunu düşünmez. Herkes kendi hayatının peşindedir. Dinsizlik insanın kalbini katılaştırır, vicdanını sesini dinlemeyi unutturur.

Allah korkusu kalbine yerleşmiş kişi, kötü ahlak göstermekten şiddetle kaçınır. Her ne koşulda olursa olsun adaletten, hoşgörüden, saygıdan, merhametten taviz vermez, kişi Rabbinin rahmetini kaybetmekten çekinir. Müslüman bu yaptıklarından ötürü kimseden bir karşılık beklemez, ecrini Allah katından umar.

"(Öyle) Adamlar ki, ne ticaret, ne alış-veriş onları Allah'ı zikretmekten, dosdoğru namazı kılmaktan ve zekatı vermekten 'tutkuya kaptırıp alıkoymaz'; onlar, kalplerin ve gözlerin inkılaba uğrayacağı (dehşetten allak bullak olacağı) günden korkarlar. Çünkü Allah, yaptıklarının en güzeliyle karşılık verecek ve onlara kendi fazlından arttıracaktır. Allah, dilediğini hesapsız rızıklandırır."(Nur Suresi, 37-38)

Din ahlakı insanların birbirleri arasında ayırım yapmasına izin vermez, tam tersine birbirlerine titizlikle önem vermelerini tavsiye eder. İnsanların birbirlerine çıkarları için değil, Allah rızası için iyilikte bulunmalarını emreder. Dolayısıyla böyle bir toplumda refah, huzur, mutluluk, sevgi, yardımlaşma hep en üst düzeyde yaşanır. Din ahlakı ile toplum gerçek şefkat, merhamet ve sevgi duygularını yaşar. İnsanlar yalnızca Allah’ın hoşnutluğunu gözetirler ve hayırlarda yarışırlar. Din ahlakı ile ahlaksız tavırlar son bulacağı için her türlü sorun çözüm bulur.

Allah Kuran’da dinden uzak yaşayanların kötülük konusunda sınırlarının olmadığına dikkat çekmiştir.

“O gün, yalanlayanların vay haline. Ki onlar, din gününü yalanlıyorlar. Oysa onu, 'sınır tanımaz, saldırgan', günahkâr olandan başkası yalanlamaz.’’(Mutaffifin Suresi, 10-12)

Kişinin “Ben, cinleri ve insanları yalnızca bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat Suresi, 56)ayetiyle haber verilengerçek amacını unutması, manevi yönlerini kaybetmesi anlamına gelir. Hem ahiretin varlığına inanmayan kişinin maneviyatının gelişmiş olduğu düşünülemez. Ölümle birlikte her şeyin sona ereceğini düşünen bir zihniyetin, insani yönünün de gelişmiş olacağı imkânsızdır. Çünkü hiç kimseye hesap vermeyeceği düşünen bir insan her türlü ahlaksızlığı ve aşırılığı rahatça yapabilir.

Bu düşünceye sahip insanlar dünyadaki yaşamları boyunca kendi çıkarlarını, istek ve tutkularını karşılamaya çalışırlar. Ahlaklarını güzelleştirecek yönde ise hiçbir çabaları yoktur. Bunun nedeni ise güzel ahlakın kendilerine bir çıkar sağlamayacağını düşünmeleridir. Güzel ahlakın kendilerine toplumda saf olarak adlandırılan karakteri kazandıracağını düşünürler. Bu kişilerin felsefelerinde güçlü olanın daima kazanacağı ilkesi vardır. Ancak yaşanılan hayat çok kısadır ve şüphesiz sona erecektir. Fakat zannedilen gibi ölüm bir son değil sonsuz hayatın başlangıcıdır.

 Mine  ÇAKIR

 
 

Okuma: 447 
 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar