Köylerin Durumu Ordu Valiliğinde Masaya Yatırıldı
KÖYLERİN DURUMU NETLEŞTİ
ORMAN KÖYLERİ
MAHALLE OLARAK BİRLEŞMEDEN
AYNI ŞEKİLDE YOLUNA DEVAM EDEBİLECEK….
Mahalle Muhtarlığının Geleceği
Salı, 30 Nisan 2013
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ile Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yerel Yönetimler Merkezi (TODAİE)’nin yürütmüş olduğu çalışma kapsamında, “Türkiye Mahalle Yönetimi Araştırma Projesi” Ordu Çalıştayı yapıldı.
Ordu Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Çalıştaya, Vali Orhan DÜZGÜN, Belediye Başkanı Seyit TORUN, İçişleri Bakanlığı Mahalli idareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr.İlker GÜNDÜZÖZ, Vali Yardımcısı Niyazi ERTEN, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami AYDIN, TODAİE Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kamil Ufuk BİLGİN, Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Doç.Dr.Uğur ÖMÜRGÖNÜLŞEN, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin AKDENİZ, köy ve mahalle muhtarları katıldı.
Mahalle muhtarları için çalışmalarına devam eden TODAİE, Büyükşehirlerde mahalle muhtarlığı çalıştayının bir ayağı olan çalışmayı pilot il olan Ordu’da gerçekleştirdi. Bu amaçla Ordu Valiliği Toplantı Salonu’nda yapılan “Türkiye Mahalle Yönetimi Araştırma Projesi” Ordu Çalıştayı’nda bir konuşma yapan Vali Orhan DÜZGÜN,“Ordu il belediyesinin 6360 sayılı kanunla büyükşehir belediyesine dönüşmesinden sonra Türk idare sisteminde önemli bir değişiklik oldu. Bu dönüşüm sadece belediyeleri değil, muhtarlıklarımızı da yakinen ilgilendiriyor. 2014 yılı Mart ayında yapılacak Mahalli İdareler seçimlerinden sonra köy muhtarlıkları lağvedilerek, mahalle muhtarlıklarına dönüşecek. Yeni sistem içerisinde mahalle muhtarlıklarımızın nasıl daha aktif bir rol oynayabileceği, başta büyükşehir belediyesi ve ilçe belediyeleri olmak üzere diğer idarelerle daha nasıl etkin bir şekilde vatandaşların talebini onlara iletebilecekleri ve yerine getirebilecekleri konusunda bir çalıştay düzenlendi” dedi.
“Ordu ilinde böyle bir çalıştayın düzenlenmesinden dolayı İçişleri Bakanlığımıza ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü yetkililerine teşekkür ediyorum” diyerek, konuşmasını sürdüren Vali DÜZGÜN, “Burada sizlerin sunacağı öneriler, sizlere verilen anket formlarında cevaplandıracağınız sorular ve bugün bu toplantı sırasında sizin dile getireceğiniz hususlar, TODAİE’nin Kalkınma Bakanlığımıza hazırlayacağı rapor için de önemli bir veri olacaktır. Bu bilinç ve sorumluluk içerisinde bütün muhtarlarımızın bu çalıştaya katkı vermelerini bekliyoruz” diye konuştu.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin AKDENİZ’in çalıştayın Ordu ilinde yapılması hususunda önemli bir evsahipliği yaptığını hatırlatan ve teşekkür eden Vali DÜZGÜN, ”Türkiye’nin geleceğe daha iyi hazırlanmasında, vatandaşlarımızın ihtiyaçlarının daha etkin bir şekilde karşılanmasında ve idare sisteminin iyileştirilmesi konusunda bugün bu çalıştayda alınacak olan kararlar, daha iyi bir mahalle yönetimi gerçekleştirilmesi konusunda etkili olacaktır” şeklinde konuştu ve çalıştayın başarılı geçmesi dileğinde bulundu.
Belediye Başkanı Seyit TORUN, 6360 sayılı kanunla ilgili birçok bilgilendirme toplantısı yapıldığını söyleyerek, “Düzenlenen bu toplantıyla yeni yasanın bizlere hangi sorumluluk ve görevler yüklediğini anlamaya ve öğrenmeye çalışacağız. Muhtarlarımızla bugüne kadar karşılıklı anlayış ve uyum içerisinde hizmetlerimizi sürdürdük” dedi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin AKDENİZ ise yaptığı konuşmada, ”Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yerel Yönetimler Merkezi (TODAİE)’nin yapmış olduğu çalışmalar içerisinde Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu olarak elimizden gelen desteği onlara sağlayıp, gelecekteki yeni mahalle yönetim anlayışını ortaya koymaya çalışıyoruz” dedi.
Ordu’nun büyükşehir olmasıyla birlikte 480 köyün mahalleye dönüştürüleceğini söyleyen Hüseyin AKDENİZ, ”Bu kapsamda 53 beldede bulunan 278 muhtarlığın 225’i kapanmış olacak. Ordu’da gelecek dönemde 732 mahalle muhtarlığı ile seçimlere girilecek. 371 köy orman köyü statüsünde. Bu köylerin hakları aynen baki kalacak” diye konuştu.
2012 yılında Yerel Yönetimler Merkezince Türkiye genelindeki toplam 18.000 mahalle muhtarlığı hakkında yeni bir araştırmaya başlandığını ve bu araştırmanın amacının mahalle muhtarlıklarının yönetim, hukuki, mali ve hizmete ilişkin sorunlarını belirlemek ve çözüm önerileri getirmek olduğunu anlatan TODAİE Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kamil Ufuk BİLGİN, önce mahalle muhtarlığının tarihçesi ve hukuki durumunun incelendiğini, daha sonra bazı mahalle muhtarlarının görüş ve önerileri de alınarak anket formu geliştirildiğini söyledi.
“Mahalle muhtarları işlevsizleştiğine dair iddiaları ve gerçekte genel yapısı, gelecekte mahalle muhtarlığının hangi alanlarda alan içinde değerlenmeleri gerektiği hususlarına ışık tutacağına inandığımız böyle bir proje geliştirerek yerel yönetimlerde en küçük birim olan bu birime bir katkı sunmayı hedefledik” diyen TODAİE Öğretim Üyesi Prof.Dr.Kamil Ufuk BİLGİN, “Düzenlenen çalıştayla katkı sunmak istiyoruz. Sizlerin de görüşlerini alarak bu çalıştaya ekleyeceğiz. Büyükşehir yasasıyla birlikte sayıları artan mahalle muhtarlarının önemi daha çok arttı. Sizlerin görüş ve katılımlarınızı önemsiyoruz ” şeklinde konuştu.
İçişleri Bakanlığı Mahalli idareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr.İlker GÜNDÜZÖZ, ise konuşmasında, “Mahalle muhtarlarının ayakta kalabilmesi için neler yüklenilmesi ve nasıl fonksiyonel olması gerekir bu açılardan değerlendirmemiz gerekiyor” diyerek, büyükşehre dönüştürülecek illerde 27 yeni ilçe kurulacağını, nüfusu 2.000’nin altında olan 503 belde belediyesinin ise tüzel kişiliğinin sona erdirileceğini ifade etti.
Yeni yapılanmayla birlikte yeni mahalle yönetiminin sisteme katıldığını belirten İçişleri Bakanlığı Mahalli idareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr.İlker GÜNDÜZÖZ, 16.543 köy’ün, 1.579 beldenin tüzel kişiliğinin kaldırıldığını söyledi ve büyükşehir belediyelerinin genel bütçe vergi gelirlerinden %70’inin doğrudan, %30’unun ise havuza aktarılarak nüfus esasına göre alındığını kaydetti.
6360 sayılı kanunla mahalle muhtarlarına yeni bir işlev kazandırdığına dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Doç.Dr.Uğur ÖMÜRGÖNÜLŞEN, ”Muhtarlarımız bunu çok iyi değerlendirmelidir” diyerek, muhtarlarla ilgili en çok özlük hakları konusunun tartışıldığını ve ilk sıralarda yer aldığının altını çizdi.
Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ile Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yerel Yönetimler Merkezi (TODAİE)nin yürütmüş olduğu çalışma kapsamında “Türkiye Mahalle Yönetimi Araştırma Projesi” Ordu Çalıştayı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.
Adem YILDIZ