28 Mart 2024 Per

İyilik

eluzat

İYİLİK

İnsan iyilik yapamıyorsa, bari kötülük yapmamalıdır.

 

Çünkü İslam toplumu iyiler ve iyilikler toplumudur. Kötülük yapmamak da iyiliktir bir anlamda.

 

Bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz, en azından şöyle olsaydı dediğimiz şeydir iyilik. Dünya barışıdır. Günümüze bir göz attığımızda maalesef bu kavramı idrak noktasında zayıfız. Dünyanın önemli bir bölümü açlık, sefalet ve korku içinde temel ihtiyaçlarını karşılamanın mücadelesini verirken, diğer bir bölümü sorumsuz ve ölçüsüz bir tavırla yapay ihtiyaç ve arzuların peşinde koşuyorsa, iyilik tasavvurunun acilen yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir.

 

Bir iyilik medeniyeti olan İslam, her iyiliği sadaka olarak saymış ve herkesin yapabileceği türden iyilikler olduğunu haber vermiştir. Zaten alemi İslam “Müslüman kimdir?” sorusunun asıl cevabını bulma tatminkarlığını yaşamış olsaydı bu durumda olmazdı.

 

Müslüman, hayatını iyiliğe adayan ve ömrünü iyiliklerle anlamlandıran kişidir. Resul-i Ekrem efendimiz(sav) : “ Allahım! Yaşamayı benim için her türlü iyiliği artırma vesilesi yap! Ölümü de benim için her türlü kötülükten kurtuluş sebebi yap! (Müslim, zikir,71) duasıyla iyilik için yaşamayı bir varoluş sebebi olarak takdim etmiştir.

 

Bunun ötesinde hayata objektif bir açıdan bakarsak özünde, insan olmak güzel ve büyük iş… Dağlar bile kaldıramadı insan olmanın yükünü, kimi zaman ezildik biz de bu yükün altında ve öfkeyi, kötüyü yeşerttik ruhumuzda. Unuttuk çünkü… Halbuki Rabbimiz buyurmamış mıydı, “ Ey iman eden kullarım, rabbinizden sakının. Bu dünyada iyilik edenler için bir iyilik vardır.” (Zümer/10.ayet) Neden uymadık peki bu ötelerden yüreklerimize çağrı yapan risalet-i aliyeye? Unuttuk çünkü güzel ahlakın iyilik olduğunu… Sahi, hangi rafa kaldırdık, camlar ardına mı hapsettik? Kabilin taşlarını aldık da ellerimize, Habil’in yüreğine darbeler indirdik. İnsan ise bir bakıma bu darbe ile ihanet etmiştir. İhanet ile gaflet arasında niyet farkı vardır. Gaflet değildir bu. Çünkü insan kötülüğün yok olamayacağına inanarak ihanete niyet etmiştir. Halbuki kötülüğün yok olacağı gibi konu mevzu bahis değildir.

 

Zaten kötülük ortadan kaldırılamaz ancak azaltılması mümkündür. İslam’da da böyledir bu. Kuranın iyilik inşası kötülüğü ve kötüyü yok eden değil, dönüştüren; kötüden iyiyi çıkaran, onaran ve kazanan karakterdedir. Böylelikle kötülük problem olmaktan çıkar. İyiliğin inşası, devamı ve yayılması esas olur. Bizler unuttuğumuz bu güzel meziyeti kuşanıp bağışlanma dileyeceğiz.

 

Ademce bir bağışlanma ile… iyileşeceğiz. Şimdi hep beraber, tek bir ağızdan; “ Ey rabbimiz! Biz kendimize zulmettik, eğer bizi bağışlamaz ve bize rahmetinle muamele etmezsen muhakkak ziyana uğrayacaklardan olacağız!” (Araf/19.ayet)

Tarık GÜL

TARIK GÜL
TARIK GÜL
1999 yılında ünyede doğdu. Akkuş/ormancık köyünden.ilk ve ortaokulu ünye de okudu.Şimdi ise Samsun İHL öğrencisi.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar