20 Nisan 2024 Cts

Kurum İdarecileri WhatsApp ‘tan Personeli Yönetiyor

SORU-İŞARETİ

Bazı Kurum İdarecileri

WhatsApp ‘tan

Personeli Yönetiyor

 
Ankara’da bazı kurum idarecilerinin kurum personelini bir bakıma kurumlarını WhatsApp ‘tan yönettiklerini öğrendik. 

 

Ne diyelim 30 yıldır kamu kurumunda çalışıyoruz. Demek ki daha çok şeyler göreceğiz.

 

Kamu kurumu yönetmek bu kadar ucuz olmaması lazım.

 

Askerlik yapanlar bilir 80 ya da 100 kişi bir arada oturduğu bir ortamda bir komutan (Çavuş-Uzman Çavuş-Astsubay-Subay) uzaktan seslenir bir kişi gelsin. Haydaaaaa iyi de kim gidecek. 80 kişi birden gidecek durum da yok. Askerde bana hep mantıksız gelirdi bu durumlar.

 

Aradan 32 sene geçti. Yine böyle durumları duyuyoruz.  Bir kurumda idareci WhatsApp ‘tan aynen şöyle yazıyor. “Bir kişi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanının yanına gitsin.” İyi de 120 kişi olan birimde kim gidecek söylenilen yere? Konu ne? Saat kaçta gidilecek?

 

Bir başka WhatsApp talimatı: sistemde bir sıkıntı var. Tüm personel Pazar günü işte olacak. İyi de Sistem de sıkıntı varsa Sistem şubesinin gitmesi ya da o işi yapan kişilerin gitmesi daha uygun değil mi? Çalışanlara bu eziyet niye tatil gününde?

 

Bir başka WhatsApp talimatı: “Her akşam bir kişi nöbet tutacak? Cumartesi ve Pazar günleri de nöbetçi olacak.” İyi de bu kurum nöbet tutulacak bir kurum değil ki? İdarecinin canı istedi bundan sonra olacak. Çalışanlar peki demekten başka çaresi yok. Peki! Akşam-Cumartesi ve Pazar günü nöbet tutana yemek var mı hayır. Kendi cebinden yiyecek. Ama nöbet yerini de terk etmeyecek. Peki! nasıl olacak? Nasıl olursa olsun. Peki’ gece-Cumartesi ve Pazar günü  nöbet tutana bir gün nöbet izni veriliyor iyi bari diyorsun. Peki! Bazen bir günü ve gecesi nöbet tutana yani 24 saat nöbet tutana ise bir gün nöbet izni veriyorsun. Sayın İdareci idarende nöbet sistemi olacak ise nöbet sistemi nasıl olur? Kaç gün nöbete kaç gün izin verilir? Hafta sonu ve akşamları nöbete kalanın yemeği nasıl karşılanır? Bunları iyice araştırman lazım.

 

En önemli konu da sayın idareci ben nöbet yazdım oldu demek ile olmuyor. Uzun süreli yani bir gece boyunca tutulan nöbetler tek kişi ile tutulmaz. En az 2 kişi olması lazım. Tek başına bıraktığın nöbetçi kalp krizi geçirir ise? Bayılır ise? Uyur ise? Düşüp bir yerini kırar ise, Düşme ya da çarpma sonucu bir yerini kırar ya da bir yeri kesilir ise kanayan yerindeki kanı nasıl durduracak?

 

Sayın idareci ben emir verdim. Ben yap dedim ile bu işler her zaman olmaz. Verilen emir akla mantığa ve kanunlara uyumlu olmalı? Aksi durumda o çalışanların başına iş yerinde bir sıkıntı geldiği zaman adli makamlar o emri verenlerden hesap sorar.

 

Son zamanlarda kanun yönetmelik ve uygulamalar hiçe sayılmakta olduğunu gördük. Bir kurumda idareci toplamış personeli çalışanlar içinden bir kişi göstererek benim yerim ben olmadığım zamanlar ya da olduğum zamanlar bu kişi size ne derse yapacaksınız demiş. Sağ olsun bu kişi de kendini o idareciden daha üstün görmeye başlamış ve personele emir üstüne emir talimat üstüne talimat ve WhatsApp sürekli gece gündüz cumartesi pazar fark etmeden istek ve iş talimatı verdiği bilgisine ulaştık. Şifa ile ben söyledim oldu ile kurumlar yönetilmez. Sayın idareci çalışanlardan birisine yetki devri yapmak ya da görev vermek istediğin zaman vekalet görevi verirsin ya da Yazılı olarak görev verirsin. Ben o kurumda olsam vekaleti olmayan, yazılı görev verilmeyen o kişin hiç bir istediğini yapmam. Zaten yaparsam suç işlemiş olurum. İleride bir sıkıntı olduğu zaman kimse ben şifaen bu kişiye yetki verdim demez. Bazı idareciler ya kanunları ve yönetmelikleri görmezden geliyorlar ya da işlerine öyle geliyor.

 

Gece gündüz ve hafta sonu demeden çalışanlarından sürekli WhatsApp talimatı ile iş isteyen idareciler herhalde çalışanların ailesi-çocukları-hastası-düğünü-nişanı-Mezarlık ziyareti-dinlenme gibi bir hayatı olduğunu düşünmüyorlar. Herhalde bazı idareciler emrinde çalışanları köle gözü ile bakıyor.

 

Biz demiyoruz ki devletin işi kalsın. Ya da aksasın. İşler elbette yürüyecek. Ama işler şifa emir ile kanun tanımaz ile yönetmelik tanınmamakla yürütülmesi yanlış. WhatsApp talimatı ile işlerin yürütülmesi yanlış. Şimdi soruyorum WhatsApp’tan yapılan yazışmaları başkaları ele geçirir ise o zaman ne olacak? Nöbetlerde bir kişi nöbet tutuyor o kişinin başına bir sıkıntı gelirse o zaman ne olacak? Yetkisiz kişiler çalışanları emir yağdırıyor peki ileride sıkıntı olursa o zaman ne olacak? Çalışanları sürekli gece gündüz hafta sonları WhatsApp ile emirler yağdırarak psikolojik sıkıntıya sokulması durumunda kişilerin sağlıklarının bozulması durumunda ne olacak?

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar