19 Nisan 2024 Cum

AKKUŞ BELEDİYE BAŞKANI ORDU TV’DE CANLI YAYINDA NELER SÖYLEDİ

Belediye Başkanımız Sayın Lütfi EFİL’in Ordu TV’de canlı yayında

“Zeki SALMAN”la yaptığı söyleşiden bölümler

Z. Salman       : Sayın Başkanım öncelikle hoş geldiniz diyorum.

Başkan           : Hoş bulduk efendim. Ekranları başında bizleri izleyen değerli seyircilerimize iyi akşamlar diliyorum.

Z. Salman       : Efendim  sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Başkan           : Hay hay efendim. Ben 1969 yılında Akkuş’ta doğdum. İlk tahsilimi Akkuş’ta, orta öğrenimimi Ordu’da, üniversite tahsilimi KTÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde tamamladım. Meslek hayatıma özel sektörde mühendis olarak çalışmaya başladım. Askerlik görevimi Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Nato Standardizasyon proje subayı olarak bitirdikten sonra, Boğaziçi Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve Kocaeli Üniversitesi’nde Kontrol Mühendisi ve öğretim görevlisi olarak çalıştım. En son 28 Mart seçimlerinde Belediye Başkanı seçilerek siyasete atıldım. Edebiyat öğretmeni Fatma Hanımla evliyim. Melike ve Meryem adında iki kızım var.

Z. Salman       : Siyaseti niçin düşündünüz, Beklentilerinize cevap bulabildiniz mi? Hedefiniz nedir?

Başkan           : Memleketim için kafamda bulunan projeleri; “Bizzat kendim niçin gerçekleştirmiyorum” diye düşündüm. Daha çok kendi kuşak dost ve arkadaşlarımın da tavsiye ve önerileri üzerine siyaseti düşündüm ve beklediğimden daha da başarılı olduğuma inanıyorum. Şu an için siyasette bir beklenti ve bir ihtiras içinde değilim. Tek hedefim memleketime hizmet etmek, vefa borucumu ödemek. 

Haberin devamında Başkanımızın çok önemli açıklamaları var. Söyleyişinin devamını okuyunuz.

 

Z. Salman       : Sayın Başkan, Akkuş’tan biraz bahseder misiniz? Akkuş’un önemi ne?

Başkan           :Akkuş’u size şöyle tanımlayabilirim; İç Anadolu Bölgesini Karadenize bağlayan, tarihi ipekyolu üzerinde kurulan, İsviçre kasabasını andıran şirin bir ilçe. Nüfus bakımından Ordu’nun 4., yüzölçümü bakımından 2., Ordu ekonomisine katkısı bakımından ise 5. büyük ilçesi…Havası, suyu, yaylası, ırmakları… ile tam bir turizm potansiyeli olan bir ilçe. 5 beldesi ve 35 köyü, 800 km yol ağı var… Ağaç endüstrisi ve Hayvancılık potansiyeli ise diğer bir yönü. Ne hazindir ki trilyonlarca değerindeki ağaç kesilir, tomruk olarak ilçeden gider, ne Akkuş’a ne de Ordu’ya maalesef hiçbir katkısı olmaz…

{mosimage}

Z. Salman       : Peki Başkanım ne yapılmalı?

Başkan           : Bir kereste fabrikamız vardı. Zarar ediyor diye kapatıldı. Yine bizlerin öncülüğünde özelleştirildi. Şimdi, ufak ufak çalışıyor. Amacımız ilçemizde kesilen ağaçların yarı-mamül de olsa ilçemizde işlenmesi. Bir mobilya fabrikasının kurulması. Devlet fabrika kurmuyor artık. Özel sektörün yapması lazım. Bizler her türlü desteği vermeye hazırız. Diğer bir sektörde, Hayvan Ürünleri Entegre Tesisleri. Aynı durum yatırım yapmak isteyenler için güzel fırsatlar. Arazi, altyapı… her şeye destek veririz. Yeter ki yatırım yapılsın.

Z. Salman       : Sayın Başkanım: Biz Akkuş’a geldik, gezdik, gördük. Akkuş ta büyük bir değişim, büyük bir gelişme göze çarpıyor. İnşaatlaşma çok yoğun. Özellikle Belediyenin yaptığı büyük yatırımlar var. Kaynağınız nedir? Devletten destek alabiliyor musunuz?

Başkan           : Efendim biliyorsunuz; Ak parti hükümeti ayrım yapmıyor. Her Belediye ye istihkakından farklı bir şey uygulamıyor. Biz daha çok kendimiz kaynak üretmeye çalışıyoruz. Bizden önceki Belediye Başkanımız ve yönetim, Belediye dükkânlarının satış kararını çıkarmış, biz uyguluyoruz. Bir yandan dükkânlar onarılıyor, çünkü dükkânını alan, dükkânına bakıyor, bir yandan esnaf dükkan sahibi oluyor, ilçeden göç etmiyor, bir yandan da bu finansmanla yeni yatırımlar yapılıyor. 40 dükkân satmışsak 140 dükkân yaptık, konut alanı istimlâk ettik, hayvan pazarı istimlak ettik, yurt binası alanı istimlak ettik, Hamam-Sauna yaptık, 2000 m2 kapalı alana sahip yeni bina yaparak otogar binası ile birlikte 4000 m2 kapalı alanlı Kültür Sitesi ki;

 

 içinde dershane, otel, öğretmenevi, doktor muayenehanesi, 20 adet dükkan, restaurant, kafeterya ve düğün salonundan oluşan bir kültür kompleksi dizayn ettik.

 

40 dükkândan müteşekkil Sanayi Sitesi, Belde Belediye Başkanlarımıza düşündüğümüz ofislerle birlikte 14 adet bürodan oluşan 1500 m2 kapalı alanlı işhanı inşaatı, ayrıca 8 adet lüks daire, 2 adet dükkân ve itfaiye idare binası adı altında 7 katlı 1500 m2 bir bina inşaatı… Bütün bunlar kapalı hayvan pazarı ile birlikte toplam 7000 m2 den müteşekkil inşaatlarda Akkuş 2 yılda fiziki olarak %10 oranında büyümüştür.

  {mosimage}

Z. Salman       : Peki özel inşaatlar ne durumda, Arsa üretebiliyor musunuz, Akkuş’a geldiğimizde yol  çalışmalarına da şahit olduk.

Başkan                       : Aslanda Akkuş’un önemli problemlerinden birine temas ettiniz. Göreve geldiğimizden bu yana son 10-15 yılda yapılan ham yol çalışmasını 2 yılda gerçekleştirdik. Jandarma yolu, Argan altı yolu, YİBO yolu, bağlantı yolları, Karayoluna paralel dagyazı  yolu… gibi yeni açılan, kısmen çakıllanan, kısmen açılan, kısmen genişletilen ve kısmen parke döşenen toplam 10 km yol sayesinde ilçede bir inşaat patlaması yaşandı.

Özellikle şehirleşme adına yapılan başta Belediye ve bazı kamu binalarının onarılarak boyanması, 10 ayrı noktada yapılan ve 1500 m3 beton harcanarak yapılan istinat duvarları ve parselasyon uygulamaları… ilçeyi %10 oranında fiziken büyüttü diyebiliriz. İnşaat yapmak isteyen vatandaşlarımıza büyük destek veriyoruz. Hemen zabıtayla tepesine binmiyoruz. Meşru zemin dâhilinde destek oluyoruz. Ev temelinin ücretsiz açıyoruz. Yeter ki ilçeye bir çivi çaksın.

Z.Salman        : Sayın Başkan su problemi yaşıyor musunuz? Özellikle bazı beldelerde, size yakın beldelerde de ciddi su sıkıntıları var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

  

Başkan           : Yüksek kesimlerde doğal cazibeyle su bulmak çok zor. Bizim göreve geldiğimizden bu yana ilçede su sıkıntısı yok. Yaklaşık 8 km su isale hattı döşedik. Kaçaklarımızı önledik. Yeni su kaynakları ve sondaj çalışmaları ile şu an su fazlamız vardır. Yine inşaatına yeni başlayacağımız yeni bir gölet (baraj) le bu sorunu tamamen ortadan kaldıracağımıza inanıyorum. Kanalizasyon, yol döşemeleri ve su isale hattı çalışmaları ile de altyapı problemlerimizi asgari düzeye indirmeye çalışıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızdan da destek görüyoruz. Özellikle yol açımı çalışmalarında verdikleri desteğe teşekkür ediyorum. Yola karşı çıkmak medeniyete karşı çıkmaktır. Yola karşı çıkmak ihanettir, cahilliktir. Vatandaşlarımızın bu konuda biraz daha özverili davranmalarını bekliyoruz.

Z. Salman       : Sayın Başkan, Şu ana kadar yaptığınız işlerle ilgili olarak sizi en çok heyecanlandıran projeniz hangisi, hayaliniz nedir?

Başkan           : Sayın Salman, en çok heyecanlandığım proje, Akkuş müzesi, Akkuş Kültür evi projesidir. Bizim Akkuşlular hemşeri ruhu çok gelişmiş, Akkuş milliyetçisi insanlardır. Kültürü, türküleri, folkloru, eğitim düzeyi yüksek insanlardır. Bakın https://www.akkusilcesi.com/ isminde bir internet sitemiz var. Ziyaretçi sayfasını okursanız bunu görürsünüz. Güzel bir site, işte bu kültürü, bu folkloru, eski insanları, düvenini, sabanını, postunu ürünlerini sergileyebileceğimiz bir mekân burası. Kafesi, şark köşesi, gözleme açan hanımları, salep, süt içilebilecek otantik köşeleri ile bir mekân düşlüyorum, İşte, Akkuş evi adını verdiğimiz bu proje beni heyecanlandırıyor… En büyük hayalim ise; şelalesi, apart evleri, teleferiği, dinlenme alanları, piknik alanları, balık lokantaları ile donanımlı bir turizm memleketi Akkuş’u hayal ediyorum. Bu konuda 2007 yılını turizm yılı olarak ilan ettik. Arap turistlerin ilgi odağı olan Akkuş’umuzu dünyaya açmak en büyük hayalim…

Z. Salman       : Bu arada Akkuş’un genelinde neler oluyor? Salman yolu ile siz çok ilgilendiniz. Salman yolu ne durumda?

Başkan           : Akkuş tarihinde görülmedik ölçüde bir çalışma var. Akkuş’ta Şu an özel-tüzel, küçük-büyük 30 iş makinesi harıl harıl çalışıyor. Akkuş’un her bucağında Salman-Seferli-Akpınar Grup Yolu. Benim özellikle kamuoyunun 1. gündeminin konusu yaptığım bir yoldu burası. 20 bin kişinin Akkuş’a taşındığı bir yol. İlk defa bu yol adına benim başkanlığımda bir kurultay düzenledik ve bu yolun sözünü almadan Ankara’dan ayrılmadık ve sonunda ilk adım atıldı. Yol ihale edildi ve yapılıyor. Daha nice çalışmalar… 8 köyün suyu, 12 köyün telefonu yapıldı. Onlarca köyün yolu, köprüleri yapılıyor. Sayın  Bakanımıza, vekillerimize, sayın vali ve kaymakamımıza yeni ve eski teşkilat mensuplarımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Z. Salman       : Sayın Başkan, Akkuş’un en önemli problemleri nelerdir diye sorsam…?

Başkan           : Her yörenin klasik problemleri bizde de var tabi; ulaşım, eğitim, sağlık…İki beldemizde, seferli ve Çayıralan beldelerimizde okul sorunu var, Hastanemiz rayına oturmadı, 2 uzman doktorumuz var ama pratisyen doktor sıkıntımız devam ediyor. Çözülecek inşallah…

Z. Salman       : Başkanım, Ünye-Akkuş-Niksar karayolu ile ilgili bir sıkıntı var mı? Niksar- Fatsa yolu bu yola bir alternatif mi?

Başkan           : Hayır, şimdi elbette Kumru, Korgan ilçelerinin de en doğal hakkı transit yol… Fakat alternatif bir yol gibi davranmak yanlış olur. Mevcut yol, Karadenizi İçanadoluya bağlayan en kısa ve en optimum yol. Diğer yola da karşı değiliz. Fakat mevcut yolun standardı yükseltilmeli, virajları kaldırılmalı, 75-80 km’ye düşmesi mümkün bu yolun.

Z. Salman       : Sayın Başkan siz kültürlü, eğitimli ve üniversite hocalığı yapmış bir başkansınız. Konumuz değil ama merak ettim. Lübnan a asker göndermemiz konusunda ne düşünüyorsunuz.

Başkan                       : Efendim Dünya siyaseti ile elbette ilgileniyorum, okuyorum, takip ediyorum. Duygusal düşünmemek lazım. Dünya ile beraber hareket etmek lazım diye düşünüyorum. Tabiî ki zulme ortak olmamamız gerekir. Savaşmak için değil ama güvenlik ve insani yardım adına Lübnan dan uzak olmayalım diye düşünüyorum. Çünkü 1 Mart tezkeresi başımıza ciddi sıkıntılar açtı. Aynı sıkıntıları yaşamayalım diye düşünüyorum. Aksi halde zarar görüyoruz. Krizler, Devalüasyonlar yaşıyoruz. Sağduyulu olmamız lazım.

Z. Salman       : Sayın Başkan, gerçi Akkuşta fındık az, çok ciddi problem değil belki ama Ordunun, Karadenizin bir gerçeği. Bu konuda ne düşünüyorsunuz.

Başkan           : Bu konuda halkımızın da bazı şeyleri yeni yeni anladığını düşünüyorum. Hükümetin rolünün ne olduğunu, yaptırımının ne olduğunu, Fiskobirlik’in özerk olmasının ne anlama geldiğini bizler bile yeni yeni kavrıyoruz. Hangi hükümet halkıyla zıtlaşmak ister. Bu krizin ardından daha ciddi, daha kalıcı bir çözümün bulunacağına inanıyorum. Fındığın 1 dolar olduğu zamanlarda oldu geçmişte. Fındık sorunu hep var. 16 özerk kuruluş var Türkiye’de Fiskobirlik gibi. Lisanslı depoculuk, fındık borsası ve TMO gibi alternatif kurumlar… Temelde yatan problem hep arz-talep ilişkisi aslında. Tahmin ediyorum 4 ile 5 milyon arası bir rakam açıklanır diye düşünüyorum. Ve üreticide memnun olur diyorum. Popülist yaklaşmamak lazım. Her şerden bir hayır doğar derler. Sabırla bekleyelim.

Z. Salman       : Başkanım çok teşekkür ediyorum. Güzel bir söyleşi oldu.

Başkan           : Bende teşekkür ediyorum. Ekranları başında bizleri izleyen herkese mutluluk dolu günler diliyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

————————————————————————————————————-

Söyleyişinin ve resimlerin bizlere ulaştırılmasında katkı sağlayan Sayın Başkanımız Lütfi EFİL ve Bilgi İşlem Müdürü Fatih SEVİNDİK'e çok teşekkür ederiz. Ayrıca başarılı bir canlı yayın olduğu ve başkanımızın İlçemizin tanıtımı, yapılan hizmetler ile yapılacak olan çalışmaları güzel bir sunum ile anlattığı için Akkuş İnternet Sitesi Yönetimi olarak tebrik ediyoruz.

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar