29 Mart 2024 Cum

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA, Suskunluğunu Bozdu. Uzun Süredir Bazı Basın Kuruluşlarında Çıkan Haberlerde Odaya ve Kendisine yapılan eleştirilere öyle sert cevap verdi ki

Başkanlığımızın çalışmaları tamamen kanun tüzük ve yönetmeliklere bağlıdır. Neyi emretmişse bunun dışında çalışma yapmamız mümkün değildir.

  

Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA,

Suskunluğunu Bozdu.

Uzun Süredir, Bazı Basın Kuruluşlarında

Çıkan Haberlerde

Odaya ve Kendisine yapılan eleştirilere

Öyle sert cevap verdi ki

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN YAPILAN AÇIKLAMA

19 Aralık 2010 tarihinde yapılan Ziraat Odamızın uzuvlarına geçecek olan delege seçiminden 3 Şubat 2011 tarihinde yapılan odamızın meclisini oluşturacak seçimlerin yapılmış olması dahi yetmedi. Bu güne dek halen bazı sitelerde işini gücünü kaybetmiş çizgisini doğrulayamamış kişiler tarafından, güzel yol almış yıldızını parlatmış Akkuş Ziraat Odamız hakkında asılsız yersiz ve karalayıcı şekilde yazılar yazılmış ve sabrımızı taşırmıştır.

Başkanlığımızın çalışmaları tamamen kanun tüzük ve yönetmeliklere bağlıdır. Neyi emretmişse bunun dışında çalışma yapmamız mümkün değildir.

Biz yönetime geldikten sonra ilk işimiz bu kurumu adeta sivil toplum örgütü çalışmasında bırakmayıp yarı sivil toplum, yarı kamu kurumu niteliğinde çalışmaya başladık. Her yaptığımız çalışmalarımız resmidir. Örneğin bizden önce bu kurumda gübre, ilaç, fidan ve tohum satışı yapılıyordu. Bu satışlar şahıslar tarafından yapılıyordu, Girdisi çıktısı belli değildi. Biz hemen resmileştirip, tekelden çıkartıp, odamız bünyesinde topladık. Gübre, tarım ilaçları, tarım aletleri, fidan, fide, tohum gibi bayilikleri aldık. Girişler faturalı çıkışlar faturalıdır. Kar oranlarımız çok kısıtlı olmasına rağmen aylık mizanlarda görülmektedir.

Aday arkadaşımız, 19 aralık 2010 tarihinde yapılan delege seçimlerinden önce bir dizi yazı yazmıştı güldüm geçtim tınlamadım. Çünkü yazdıkları bizim yönetmelik ve çalışma tüzüğümüze göre yaptığımız çalışmalardı. Kendisini tebrik ediyorum, en azından yaptıklarımızı inkar etmemişti. Ama bazı konularda da yanlış bilgiler içeren yazılar yazmıştı. Bunun kasıtlı yazıldığını zaten benim çiftçi üreticilerim hep biliyorlardı, Cevap bile vermedim. Biz çalışmalarımızı gerek yerel basından gerek ulusal basından gerekse zaman zaman yaptığımız bilgilendirme toplantılarında anlatıyoruz. Görüşler alıyor, çalışmalarımıza destek alıyoruz. Bir başkan olarak 21 kişilik meclisin içinde 20'de birim ben. Yapacağımız çalışmalar, programlar daha önceden meclisten geçtikten sonra uygulamaya konulur. Çalışma sistemimiz böyledir. Günlük yapılan tahsilâtlarımız aynı gün odanın banka hesaplarına yatırılmaktadır. Kesinlikle elden ödeme yapılmamaktadır. Yapılan iş ve işlemler tamamen meclis kararına bağlıdır.

Bir İnternet Sitesinde, Cemal Eren, diye birinin yorumunu okudum. Yıllık odanın 600 ile 700 milyar gelirinden bahsetmiş. Arkadaşımıza soruyorum Acaba burada kaç dönem yönetimde kaldı da biliyor? Veya bize üyeliği var mı? varsa kaç lira üye aidatı ödedi? Yine mevcut laboratuarımız biz yönetime geldiğimizde çalışmaz durumda idi. Şu anda aktif ve faal olarak çalıştırılmaktadır. 13 adet ziraat mühendisi ve teknisyenlerimiz mevcut olup, tahlil için çiftçilerimizi bilgilendirmekteler. Gerekirse çiftçinin rızası ile arazisinden teknik elemanlarımız numune toprak alarak, tahliller yapılıp sonuçlar ilgililere bildirilmektedir. Laboratuar ücretleri maliyeti üzerinden çiftçiden alınıp, doğrudan gelir desteği dosyasına konması durumda dönümde 2.50 TL olarak destek almaktadır.

Odamızın 2007-2008 yıllarında kayda değer bir üyelik geliri olmamıştır. Çünkü odalardan belge alma mecburiyeti yoktur. Onun için gelirimiz olmamıştır. Fakat bizler yönetim olarak boş oturmadık. Alternatif çözümler aradık. Avrupa Birliğinden Proje yaptık 110 BİN AURO yaklaşık 220,000 TL hibe para aldık. İkinci yıl T.M.O ofisini ilçemize getirdik. Onun büyük desteğini gördük. Ama seçim çalışması esnasında aday olan kişi, "T.M.O ofisini ilçede ne işi vardı. Salmanda olması gerekirdi" iddiasını savunmuştur. Bu söylemi ile bu kişi  İlçeyi de hiçe saymıştır. T.M.O ofisi çalışmalarında 1- Üreticilerimiz 2- Nakliyatçılarımız 3- Hamaliyeciler, en önemlisi ilçe içindeki işletmeciler kazandı. Bankamızın rezervi arttı. Çiftçilerimize bakış açışı değişti.

Soruyorum sizlere, böyle bir kamu kuruluşunun yan dalının bir belde de mi olması gerekir, yoksa ilçemiz merkezinde mi olması gerekir? Tarım Kredi kooperatifi alındı. Tekkiraz'a verildi. Peki bu durum sizce ilçemiz için iyi bir anlam taşıyor mu?

Dört yıllık dönem içinde yaptığımız çalışmalar, günü birlik sitelerin tamamın da yayınlanmaktadır. Siteci arkadaşlarım sitemimidir böyle asılsız yazıları iyi yürüyen bir kurum için yazmamalarını rica ediyorum.

Odamızın genel kurulunu, Yönetmelik ve tüzükte ne şekilde yapılacağını belirlenmiştir. 4 yılda bir yapılan genel kurulda, 4 yıllık icraatlarımız, faaliyetlerimiz, gelir, giderlerimiz ve hesap durumlarımız ile mal varlığımız delegelere sözlü olarak en son çıkarılan muhasebe kayıtlarına göre okundu ve Genel Kurulun onayına sunuldu ve onaylandı. Genel Kurullar herkesin istediği şekilde yapılması mümkün değildir. Bilgi sahibi olmak isteyen her çiftçimizin kendi evi gibi gelip bilgisini alır gider. Evraklar resmi evrak niteliğinden olduğundan, elden ele verilip dolaştırılması ile ilgili ne tüzükte nede mevzuatımızda yerine rastlanmamıştır. Genel Kurulumuz, sadece delegelerin huzurunda değil, tüm katılımcıların huzurunda açık ve net olarak yapılmıştır. Her iki adayında, genel kuruldan önce geçmiş tarihleri delegelerimiz tarafından incelendiği, adayalar arasında da buna göre değerlendirme yapıldığı açıktır.

Delegelerimiz, bize belgeli değil. Bizi anlayan bizim işimizi bilen Başkan lazımdır demişlerdir.

İşi gücü olmayanlar, kahve köşelerinde hep birilerini eleştiririler. Dedikodularını yaparlar. Bizim odamızdan başka odalarda var ve buralarda kayıtlı üyeler var. Nedense bu kuruluşlar konuşulmuyor. Çünkü yaptıkları çalışmaları kamuoyu ile paylaşmıyorlar da ondan, ama meyve veren ağaç taşlanır. Bizim odamız herkese açıktır.

Ben son olarak şunu belirtmek istiyorum. Herkes işine baksın. İnanın şu yazı siteye yazıldığında İstanbul'da Uluslararası fuarda çiftçilerimizin üretmiş olduğu tarım ürünlerini tanıtım çalışmalarında idim. İlçemizde ön plana çıkmayan hiç potansiyeli olmayan ürünlerimizi tanıtıp patent alma çalışmalarını başlatmışız, Peki, bunun anlamı ne; Pazarı olmayan, değeri olmayan ürünlerimizi kaliteli ve bol miktarda üretip, çiftçilerimizin alın terinin değerini alacak şekilde pazarlara sunup, ilçemizin de bu şekilde tanıtılmasıdır. Milyarları versek, böyle bir Uluslararası fuarlara girip dünya ya açılan tüm uydu aracılığı ile yayın yapan kanallardan tanıtım yapmamız mümkün olamazdı. Sağ olsunlar, başta Ordu Millet vekillerimiz, Kültür Bakanımız ,Ordu Valimiz, Kültür İl müdürümüz ve diğer yetkililerimiz sayesinde tanıtım işlemlerimizi başarı ile tamamlamış bulunmaktayız.

Özellikle belirtmek istediğim konu şudur ki, "Benim üyelerim rahat olsunlar. Verdikleri her kuruş kendi menfaatlerine geriye dönmektedir. Gerek odamız desteklerinden, gerekse devlet tarafından yapılacak desteklerden her zaman haberdar edilecekler ve oda olarak desteklerimizi esirgemeyeceğiz.

Bu dönem, geçen dönemden daha üretken projeler ile huzurlarında olacağımı bilgilerine arz ederken, saygılarımı sunuyor bol ve bereketli ürünler üretmelerini diliyorum.

Akkuş Ziraat Odası

Yönetimi Kurulu Başkanı

Ahmet KAYA

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar