20 Nisan 2024 Cts

Akkuş Şeker Fasulyesinin Patent ve Markalaştırma Çalışmalarında Son Durum

Ziraat Odası Başkanı Ahmet KAYA, Konu Hakkında Sitemize Açıklamada Bulundu

 

AKKUŞ ŞEKER FASULYESİNİN

PATENT VE MARKALAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

DEVAM ETMEKTEDİR.

 

Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde başlatılan Akkuş şeker Fasulyesinin patent alınması için gerekli çalışmalar son hızıyla devam etmektedir. Başkanımız Ahmet KAYA Ankara Türk Patent Enstitüsüne Coğrafi İşaret Tescil Başvurusunda bulunmak üzere gerekli bilgiler alındı yapılması gerekenler belirlendi. Fasulyemizin Ordu İl kontrol laboratuarında Muayene ve analizi yaptırıldı.

İlçemizde yetişen Akkuş Şeker fasulyenin daha çok verimli olunabilirliğini, bu konuda çalışma yapılması ile ilgili Ordu Ziraat Fakültesi fasulye bölümüne bakan Dekan Prof.Dr. Sn. Nuri YILMAZ 26/02/2010 Cuma günü İlçe Kaymakamımız Sn.Murat SARI,Ziraat Bankası Müdürü Sn.Süleyman GÜNEŞ,İlçe Tarım Müdürü Sn.Azmi Aşçı,İlçe Milli Eğitim Müdürü Sn.Hüseyin KOCAKOÇ ve oda Başkanımız Sn.Ahmet KAYA makamında ziyarette bulundular.Fasulye ile ilgili çalışmalardan söz ettiler.Prof.Dr.Nuri YILMAZ İlçede fasulye üretiminin arttırılması için Akkuşta 10-15 dekarlık bir arazide çalışmalar yapmak istediklerini belirttiler,Başkanımız Ahmet KAYA dan böyle bir arazi temin etmeleri konusunda ricada bulundular.Başkanımız  böyle bir talebi mutlaka karşılayacaklarını bundan memnuniyet duyacaklarını belirttiler.

 

 

KURU FASÜLYE ÇALIŞMALARINDA GELİNEN SON NOKTA

İlçemizde yetişen Akkuş Şeker fasulyesini kısaca tanıtmak istediğimizde;

            1- Akkuş İlçesinde yetiştirilen ve halkımız tarafından şeker fasulye olarak adlandırılan ürün erken pişmesi, lezzeti ile çok beğeni toplamaktadır. Normal şartlar da en fazla 20 dakika içerisinde pişmektedir. Çok lezzetli olduğu için severek tüketilmektedir. Yapısı yuvarlak ve dolgundur. Rengi beyaz ve parlaktır. Albenisi fazladır, en iyi yönü adı üzerinde tadı ve zevkli yemeği almasıdır.

            2- İlçemizde yoğun olarak Külekçili, Ceyhanlı, Meyvalı köyleri başta olmak üzere Kuşçulu, Çukur, Çavdar, Ketendere, Gedikli, Yolbaşı, Gökçebayır ve Karaçal köylerinde yetiştirilmektedir. Dönümde ortalama 120-150 kg arası ürün alınmaktadır. İlçemizde şu anda ortalama 3500-4000 dekar arasında ekimi yapılmakta olup tahmini 45-50 ton arası üretim yapılmaktadır.

            3- Yetiştirilen bu ürün gerek ilçemiz yerel pazarında gerek çevre ilçe pazarlarında gerekse bu mahsulü tanıyan birçok kurum ve kişiler tarafından talebe göre değerlendirilmektedir. Bununla ilgili olarak tanıtım faaliyetleri sürmektedir. Bu konu ile yakında ilgilenen Milletvekillerimiz fasulyenin mecliste dahi tanıtımın yapmışlardır. Fasulye ile ilgili tanıtım yapılan her yerden çok olumlu neticeler gelmekte ve talepler olmaktadır.

Buru ürünü profesyonel bir şekilde tanıtımını yaptığımız da taleplerin daha da artacağı ve pazar probleminin yaşanmayacağı kanaatindeyiz.

Üretimin potansiyelin artırılması içinde çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bununla ilgili olarak başta ilçe kaymakamı olmak üzere il ve ilçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı müştereken yetiştiriciliğin yoğun yapıldığı Külekçili, Ceyhanlı, Meyvalı, ve Çukurköy köyleri pilot köy seçilerek İl Özel İdaresi kaynaklı uygun sulama sistemi kurularak verimin daha da artırılması hedeflenmektedir. Bununla ilgili çalışmalar ileriki yıllarda diğer köylerimizde de devam ettirilecektir.

Bu uygulamalar köylerimize ulaştığında bölgemiz de fasulye üretimi ilçemizin birçok köyünde yaygınlaşacaktır, dolayısıyla mevcut üretim çok daha artacaktır.

Bizim şu anda bu ürünün Patentini( Coğrafi İşaret Tescil Belgesi) çıkarmak üzere girişimlerimiz başlamıştır.

Bununla ilgili ürünün Laboratuar incelemelerini yaptırmaktayız. Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi fasulye ile ilgili bölüm görevlisi Prf. Dr. Nuri YILMAZ, hocamız ile görüştük. Bunu konuda kendisi ile çalışmalarımız devam edecektir.

Bölgemiz de yetiştirilecek ürünün artmasına bağlı olarak ileride bu ürünün Ülkemizin diğer insanlarına da ulaştırılması için yeni çalışmalarımız da devam etmektedir. Patentinin aldıktan sonra Avrupa Birliğinin %90 hibe projeleri olan paketleme temizleme, gerek yurt içi gerekse komşu ülkelerdeki fuarlardaki tanıtımı ve pazarlanması için kalifiye eleman yetiştirme eğitimini de içeren Projemiz mevcuttur. Bununla ilgili olarak 175,000 EURO luk projemiz onay beklemektedir. İnşallah bu projemiz onaylanır ve uygulamaya geçtiğin de hem bu güzide ürünle ülkemizin her tarafındaki vatandaşlarımız tanışmış olacak ve bununla ilçemizde tanınmış olacaktır. Böylece çiftçilerimizin yetiştirdikleri ürünleri de pazarlanarak değerinin bulacak çiftçilerimizin alın terleri hibe olmayacaktır.

Tüm bunların yanında en önemli hususların biri olan; geçimini sağlayamayıp gurbet ellere gidip orada da iş bulamayıp sıkıntı çeken hemşehrilerimiz köylerine geri dönüp boş bıraktıkları arazilerini işleyerek geçimlerini daha rahat temin edecek hem kendi ekonomilerine hem de ülkemiz ekonomisine destek olacaklardır.

Tüm bu çalışmalarımız esnasında şu ana kadar bizden desteğini esirgemeyen başta Milletvekillerimize, İlçe Kaymakamımıza, Sivil örgüt temsilcilerimize, Belediye Başkanlarımız ile birlikte İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimize ve Milletimizin efendisi olan köylülerimize teşekkür eder, bundan sonraki yapılacak çalışmalarda da kendilerinin desteklerinin bekler bol be bereketli ürünler almalarını dilerim

Akkuş Şeker Fasulyesi ile ilgili, Tarım İl Müdürlüğü, İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, Ordu Üniversitesi ve Başkanlığımız arasında yapılan sözleşmeye göre belli aralıklarla fasulyenin analizleri yapılacaktır.

Akkuş Ziraat Odası

Yönetim Kurulu Başkanı

Ahmet KAYA

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar