Salman, Yoğunoluk ve İlküvez ilçe oluyor
Salman, Yoğunoluk ve İlküvez ilçe oluyor
Yasaya göre, nüfusu artan beldelerse ilçe olacak. Buna göre, Akkuş’a bağlı Salman Beldesi, Çaybaşı’ na bağlı İlküvez ve İkizce’ ye bağlı Yoğunoluk Beldesi ilçe olmaya hak kazandı.
Adrese Dayalı Nüfus sayımının ardından Türkiye Genelinde 905 Belde belediyesi kapanırken, nüfusları artan beldelerin ise yasaya göre ilçe yapılması gerekecek. Eğer bu gerçekleşirse, Ünye’nin arkasında 3 yeni ilçe daha kuruluyor. Yasaya göre, nüfusu artan beldelerse ilçe olacak. Buna göre, Akkuş’a bağlı Salman Beldesi, Çaybaşı’na bağlı İlküvez ve İkizce’ye bağlı Yoğunoluk Beldesi ilçe… olmaya hak kazandı.
Ordu’da 18 belde belediyesiyle kapatmalardan nasibini alacak. Kapatılması planlanan 18 belde şu şekilde; 1910 nüfuslu AybastıPelitözü Belediyesi, 1606 nüfuslu Fatsa-Geyikçeli Belediyesi, 892 nüfuslu Fatsa-İslamdağ Belediyesi, 1393 nüfuslu Fatsa-Kösebucağı Belediyesi, 1951 nüfuslu Fatsa-Yalıköy Belediyesi, 1846 nüfuslu Gölköy-Alanyurt Belediyesi, 1921 nüfuslu Gölköy-Karahasan Belediyesi, 1270 nüfuslu Gürgentepe-Direkli Belediyesi, 1930 nüfuslu Gürgentepe-Eskiköy Belediyesi, 1901 nüfuslu İkizce-Kaynartaş Belediyesi, 1208 nüfuslu Kabadüz-Yokuşdibi Belediyesi, 1327 nüfuslu Mesudiye-Üçyol Belediyesi, 1688 nüfuslu Mesudiye-Topçam Belediyesi, 1845 nüfuslu Mesudiye-Yeşilce Belediyesi, 1770 nüfuslu Perşembe Kırlı Belediyesi, 1378 nüfuslu Ünye-Yeşilkent Belediyesi, 1941 nüfuslu Ünye-Yenikent Belediyesi ve 976 nüfuslu Ünye Hanyanı Belediyesi.
Ordu’da sayım sonuçlarında bazı belde belediyeleri de ilçe belediye nüfuslarına fark attı. 4038 nüfuslu Akkuş İlçesi, 4208 nü
fusuyla Salman Beldesi’nin, 4804 nüfuslu Çaybaşı İlçesi, 5187 nüfuslu İlküvez Beldesi’nin ve 4984 nüfuslu İkizce İlçesi, 5102 nüfuslu Yoğunoluk Beldesi’nin gerisinde kaldı.
Yasaya göre, nüfusu artan ve bağlı olduğu ilçe nüfusunu geçen beldelerse ilçe olacak.
Buna göre, Ordu’da Akkuş-Salman,
Çaybaşı-İlküvez
İkizce-Yoğunoluk Beldesi de ilçe olacak.
Anayasa’daki "Seçimlere 1 yıl kala seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler ilk seçimde uygulanmaz" hükmü gereği, düzenlemenin şubat ayında yasalaştırılması bekleniyor. Haber: Şirin Ünye Gazetesi
BİR DÜŞÜNCE bazı beldelerin ilçe olması ile ilgili haberiniz kısmen doğru ancak özü itibariyle eksik..Düşünülen uygulama;küçük beldelerin birleştirilmesi,bazı beldelerin ilçelere katılarak kapatılması ve böylelikle daha güçlü yerel yönetimler oluşturulmasıdır.
Bu uygulama şu an kocaeli ve denizli illerinde gerçekleştiriliyor.
Daha önce belediyeler yasasında bu düşüncenin alt yapısı 11. madde incelenirse görülecektir.
Akkuş bölgesinde düşünülen uygulama;salman-seferli-akpı nar beldelerinin birleştirilerek ilçe yapılmasıdır.
Belde belediyelerinin tamamen kapatılarak,bir kısmının birleştirilerek ilçe olması,kuş uçuşu 5 km mesafeye isabet eden bazı beldelerin ise ilçe belediyelerine bağlanması düşünülmektedir.
ordu da zaten haddinden fazla ilçe vardır.Yoğunoluk ve ilküvezin o coğrafyada yeni ilçe olmaları mümkün değildir.belki konum olarak tekkiraz ilçe olabilir ama birkaç beldeyle birleşerek bu mümkün olabilir.
Salman merkezli bir ilçe bölge için çok hayırlı olacaktır.Sadece Akkuş a girdi sağlansın düşüncesiyle bölgenin insanına çile çektirmenin anlamı yoktur.Salman merkezli bir ilçe Akkuşa zarar değil fayda getirecektir.Akkuşun imkanları o bölgeyi refaha kavuşturmaya yetmemektedir.Akkuş çok geniş bir coğrafyaya sahip olmanın çok büyük olumsuzluklarını yıllarca yaşamıştır.İnsanlar hepimizindir ve bazılarının refahı için bazıları refahlarından fedakarlık yapamazlar.Salman mutlaka ilçe olmalıdır ve coğrafyanın merkezi seferli akpınar ve salman belediyelerinin ortak gücü ve salman kaymakamlığının şemsiyesi altında çözülmelidir ve istanbullarda asgari ücretlerle bile çalışamayan bölge insanı memleketlerinde istihdam üretecek açılımlar gerçekleştirmelidir.
Bu düşünceler tamamen şahsidir ve herhangi bir tüzel kişiliği bağlamamaktadır.
saygılarımla..
Necmi ÇAMOĞLU. Son günlerde salman kasabasının ilçe olacağı yönünde değişik ortamlarda yazılanları okuyorum. Her akkuşlu olarak hepimiz isterizki salman kasabamız gibi diğer kasabalarımızında gelişip ilerlemesini arzu ediyoruz.Ancak şunu merak ediyorum?Bundan önceki nüfus sayımlarında akpınar beldesinin nüfusu yaklaşık 8600,salman beldemizin nüfusu 6000-7000,ilçe merkezinin nüfusuda 8000-9000 civarındaydı.Şunu sormak istiyorum,nüfusu 7-8 binlerde iken ilçe olma hakkını bulamayan veya gündeme gelmeyen beldelerimiz nasıl olduda nüfusları beşbinin altına düştüklerinde ilçe olmak gibi bir hakkı elde edebileceklerini düşünmeye başladılar.
Diğer yandan salman beldemiz Anavatan partisinin ihtişamlı iktidar dönemlerinde ilçe olma şansını elde ettikleri zamanlarda belediye başkanının siyasi düşüncesinin esareti altında kalması nedeniyle böyle bir fırsatı kaçırdıklarını yöremiz halkının hemen hemen tamamı bilmektedir.O dönemlerde zamanın iktidarından ve sayın Şükrü YÜRÜR’den gelen bu teklifi değerlendirmeyen belde, neler değiştide bu hakkı almaları gerektiğini açıkcası merak ediyorum.
Sonuç olarak ise beldelerimizin hiçbirinin günümüz şartlarında ilçe kazanımına sahip olacağını düşünmüyorum. Kaldıki Yıllardan beri ikinci büyük beldemiz Akpınar,sürdürdüğü ayrımcı politikalarla zaten ilçe merkezinden bağlarını koparmış, civarındaki köylere uyguladığı ayrılıkçı politikalarla bazı köylerin bölünmesini sağlayarak beldeye dahil edilmesini sağlamış ve bunun devamı Akkuştan ayrılarak Çaybaşı ilçesine bağlanmayı hedef edinmiştir.Malum son dört beş yıldır ünye ilçesi ile bağlantı içerisinde olduğuda aşinadır.
Bizdeki bu tür sosyal demokrat kimliği altında ayrılıkçı politikalar sürdüğü müddetçe ne ilçemiz nede beldelerimizin gelişimi mümkün olamayacaktır.Saygı ve sevgilerimle…
salman-seferli-akpınar ilçesi Sadece bir gazetenin uyarlama mantığı ile yazdığı habere göre ilküvez,yoğunoluk ve salmanın ilçe olmasından bahsediliyor.Oysa öyle bir konu asla yok.Ordu da ikizce,çaybaşı,gülyalı,çamaş ,çatalpınar,kabataş ve çatalpınar gibi politik gerekçelerle birbirine sıkışmış ilçeler yapılmış.Nüfus, ilçe olmak için asla bir neden zaten değil.nüfusu 100 binlere varan
beldele olduğu gibi,nüfusu 50 bin olan il,nüfusu 1500 olan ilçeler var.Kaldıki düzeltilmesine rağmen,iller bankası kayıtlarında 4694 gözükmesine rağmen ısrarla bazı kesimler tarafından akkuşun nüfusu 4038 yazılıyor.Aksi bile olsa kıyaslama yanlış olur.İlçe olma açısından yaklaşıldığında zaten akkuşun nüfusu köyleriyle birlikte addedilir.Ayrıca YİBO konusunda büyük bir yanlış yapıldığı,kurumsal nüfus olan YİBO daki yatılı öğrencilerin yanlışlıkla köylerde yazıldığı,belediye tarafından yapılan girişimlerle yaklaşık 700 öğrencinin daha akkuşa ekleneceği,böylece akkuşun nüfusunun aslında 5400 civarlarında olduğu düşünülmektedir.
Ancak,Salman-seferli-akpınar beldelerinin biraraya gelerek ve uzlaşarak o coğrafyada bir ilçe kurulmasını talep etmeleri haklarıdır.Bu üç beldenin uzlaşması çok muhtemel görülmemektedir.Eğer bu konsensüs sağlanırsa akkuş siyaseti,başta sayın Efil olmak üzere bu karara saygı duyacakları aşikardır.Gerçekten Akkuş ilçesi bu büyüklükteki bir coğrafyayı,böylesine problemli bir yöreyi huzura kavuşturacak bir imkan ve potansiyele sahip değildir.Çökek,kargı,dağyolu ,meyveli,ceyhanlı.. gibi ilçe merkezine çok uzak köylerin insanlarına hareket-bereket olsun mantığı ile çile çektirmemek lazım.Bu düşünce egoistçe bir düşünceden öte gidemez.Emin olun hem akkuş,hem de salman-seferli-akpınar dan oluşan yeni ilçe daha da gelişecek ve gurbetçi geri dönecektir.Ama bu konuda akkuşun bir talebi ve şartı;mevcut dere yolunun karayolu kapsamına alınarak bu yeni ilçenin ünye-niksar bağlantısının akkuş üzerinden sağlanması olacaktır.
Ama bu düşünce kısa sürede olabilecek bir proje değildir.Belki önümüzdeki 10 yıl içinde olabilecek bir düşüncedir,ama Türkiye nin gündeminde sadece büyükşehir belediyelerinde böyle çalışmalar var..
SONUÇ:akkuşla salmanı başta nüfus olmak üzere rekabete sokmak,önce salmana sonra akkuşa zarar verir,zira salmanla akkuşu kıyaslamak abesle iştigal olur..saygılarımla.