Sahildeki ilçelere 56 yıl içinde yaptığın hizmetlerin farkını Akkuşlua öde su parası kolay
Ordu Özel İdare,
Köye Ev Yapandan Ruhsat Proje Parası istedin,
Köylü bunu engel gördü. Ev yapımları yavaşladı.
Yetmedi şimdi de köylüden su parası alacam diyorsun.
Amaç köylü nüfusunu köyde tutmak mı? göç etmesini istemek mi?
Site Yönetimi Olarak Bizler Ruhsat ve Proje Ücretini Ev Yaparken veririz. Su parasını da veririz. Ama tek bir şartla, Ordu ilinin sahildeki ilçelerine 56 sene içinde yaptığın hizmetlerin kaçta kaçını Akkuş'a yaptın? Akkuş İlçesindeki köylülerin 56 Yıllık zararlarını karşıla, aradaki farkı kapat. İstediğin proje ve su parasını al.
Vatandaş 3000 veya 5000 metreden kendi imkanları ile su getirecek. Devlet baba gidecek o suyun gözüne saat takacak köylüden para alacak. Tamam onu de verir köylü ama köylünün ettiği masrafı vereceksin. Sahildeki ilçelere suyu hangi tarihte götürdün ise o tarihten bu güne kadar aradaki farkı da karşılayacaksın.
Ordu Özel İdarenin Prensipleri arasında, Ordu ilindeki köy nüfusu yerinde tutup, göç emesini engellemek mi amaç yoksa, proje parası, su parası gibi masraflar çıkararak köylünün göç etmesine zemin mi hazırlamak. Bu sorunun cevabını merak ediyoruz.
Başka yeri bilemeyiz ama Akkuş ilçesindeki köylülerde para yok. Köylü ekiyor. Bir yağmur, bir sel zaten arazi meyili tarlada ne varsa alıp götürüyor sel. Köylü perişan, karnını doyuramayan adam. Su parasını nereden karşılasın. Ödeyemem diye elektrik düğmelerini açmaya korkan köylü bir de su parasını nereden bulsun.
Hayvancılık yapıyor Zarar ediyor. Meyvecilik yapayım diyor. Bir sam yağıyor. Bir buzlanma oluyor ne kadar meyve varsa yanıyor. Sözün özü köylüden acaba bir şeyler çıkarmı diye düşünmek doğru değildir. Köylünün traktörü varsa zaten vergisini veriyor. Elektriğinin parasını veriyor. Bu aşamadan sonra daha ne kadar para albiliriz köylüden düşüncesi silinmesi lazım akıllardan.
Birileri çıkıp, köylere yol yapıyoruz. Su getiriyoruz bunun bedeli olması lazım diyebilir. Demesin kardeşim. Devlet Esnaf mı? Devlet Ticarethanemi işletiyor. Devlet köylüye ve vatandaşına hizmet ederken, kar ve zarar hesabı yapamaz. Köylü-vatandaş varsa devlet var. Köylünün köyde oturması bile başlı başına ekonomiye katkıdır. Kendi yağ ile kavrulması bile ülke için katkıdır. İlla gurbette göç edip, iş, aş bulamayınca kötü işler mi yapsın. Devlet köylüye sahip çıkmak durumundadır. Kanun böyle deniyorsa, o zaman o kanun yeniden görüşülsün. Ordu Özel İdare çalışma yaparken bu tür konular için, ilin en geri kalmış ve en çok göç veren Akkuş ilçesinden çalışmalara başlamalı, Akkuş'tan Sahile ve il merkezine yönünü dönerek yönetmelik, tasarı, yada çalışmaları buna göre yapmalı, buna da mecbur çünkü Ordu ilinin köyde yaşayan en çok nüfusu Akkuş'ta işte bunun için mecbur buradan çalışma yapmaya
Şimdi konu ile ilgili olarak haberordu internet sitesinde yayınlanan haberi okuyalım
Orduda Su İsrafına Saatli Çözüm
Ordu İl Özel İdaresi, köylerde içme sularının kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımının önüne geçmek için yeni bir çalışma başlattı. Buna göre tüm su kaynaklarına 'su saati' takılarak, kontrolsüz ve bilinçsiz su tüketiminin önüne geçilmeye çalışılacak.
Ordu İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, köylerde su israfı olduğuna dikkat çekti. Bedelsiz su kaynaklarının tarla sulanmasında kullanıldığını tespit ettiklerini belirten Yılmaz, artık köylerde evlere ulaşan tüm su kaynaklarına su saati takacaklarını, bilinçsiz ve israfa varan su tüketiminin önüne geçeceklerini belirtti. Çok sıcak bir yaz mevsimi yaşadıklarını, yaklaşık bir ay gibi uzun bir süre yağış almayan bölgede bedelsiz ve kontrolsüz kullanım sebebiyle kaynak sularında ciddi oranda azalmalar görüldüğünü belirten Yılmaz, yaz aylarında köylerdeki nüfus artışına paralel olarak yaşanan su ihtiyacının artması gibi durumların önüne geçemeyeceklerini ancak gereksiz, bilinçsiz su tüketiminin ve israfının önüne geçebileceklerini kaydetti. Bu amaçla Ordu İl Özel İdaresi olarak mevcut su kaynaklarımızın daha etkin ve verimli olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla 2009 yılında 'Ordu İl Özel İdaresi İçme Suları Yönergesi'ni uygulamaya koyarak muhtarlara tebliğ ettiklerini ve denetimlere başladıklarını ifade eden Yılmaz, "Bu yönergenin en önemli aşamalarından bir tanesi köylerde muhtarlıklar tarafından su abone çalışması yapılarak evlere su saati takılmasıdır. Köylerde suyun daha verimli şekilde kullanılarak israfın önlenebilmesi için şebekelere su saati takılmalı, köy muhtarlıkları tarafından sorumlu atanarak, su kullanımı denetim altına alınmalıdır. Böylece hem sudan tasarruf edebilir, hem de bakım ve onarım yükümlüğü muhtarlıklarımızın sorumluluğunda olan içme suyu şebekelerinin işletme masrafları için bir kaynak sağlayabiliriz" dedi.
Yılmaz, bu çalışmaya ilk olarak 2004 yılında Perşembe ilçesi Yumrutaş köyünde başladıklarını, bu köyde su saatlerinin her ay düzenli olarak okunup su bedelinin makbuz karşılığında abonelerden tahsil edildiğini, elde edilen gelirle su şebekesinin varsa gerekli bakım ve onarım ihtiyacının karşılanarak, şebekenin sorunsuz olarak hizmet vermeye devam etmesinin sağlandığını sözlerine ekledi.