19 Nisan 2024 Cum

Ziraat Odası, Akkuş’ta Devrim Gibi Bir Çalışmaya İmza Atıyor

Ziraat Mühendisleri ve teknikerlerimiz köylerimize giderek hizmet vermeye başlayacaklardır.

Ziraat Odası Akkuş'ta Devrim Gibi Bir Çalışmaya İmza Atıyor.

Ziraat Mühendisleri ve teknikerlerimiz köylerimize giderek hizmet vermeye başlayacaklardır. Ahmet KAYA

 

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINDAN BİR İLK DAHA

 

Başkanlığımızca, Tarım Bakanlığından alınan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmeti yetkisi kapsamında çiftçilerimize tarımsal danışmanlık hizmeti sunmak üzere 09/08/2010 tarihi itibari ile toplam biri müdür 12 adet ziraat mühendisi ve ziraat teknikeri Başkanlığımız bünyesinde göreve başlamıştır. Ziraat Mühendisleri ve Ziraat teknikerleri Toprak, Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri, Zootekni, Tarım ekonomisi, Tohumculuk, Tarımsal İşletmecilik bölümlerinden mezun uzman kişilerdir.

 

Toplam 16 köyde 550 kişiye hizmet verecek Ziraat Mühendislerimiz öncelikli olarak sözleşme imzaladıkları çiftçilerimize bunun dışında ihtiyacı olan danışmalık hizmeti almak isteyen çiftçilerimize de ek hizmet sunacaklardır. Göreve başlayan Ziraat mühendisleri ve Ziraat teknikeri 18/08/2010 Çarşamba günü Başkanlığımız Toplantı salonunda yapılacak olan çalışmalar hakkında, danışmanlık yapılacak köylerimiz ile ilgili görev bölümleri ve ziraat mühendislerimize köylerin dağılımı hakkında istişare toplantısı yapıldı. Oda Başkanımız Ahmet KAYA Ziraat Mühendislerimizden çiftçilerimize sunacakları hizmetler konusunda ellerinden gelenlerini yapmalarını, çiftçilerimizin sorunlarını elbirliği ile çözmelerini onları memnun etmelerini, Tarımda kalitenin ve verim yüzdelerinin arttırılmasını istedi. Ziraat Mühendislerimizde bu konuda Başkanımıza Akkuşta tarımsal üretimde verimde kaliteyi ve verim yüzdesini arttırmak uğruna gece gündüz çalışacaklarını belirtiler.

 

24/08/2010 tarihinden itibaren fiilen görevlerine başlayan Ziraat Mühendisleri ve Ziraat teknikerlerimiz köylerimize giderek hizmet vermeye başlayacaklardır.

 

Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak hedefimiz 01/01/2011 tarihinden itibaren Ziraat Mühendisi sayımızı en az 20 ye çıkarmak ayrıca hayvan sağlık teknikeri ve veteriner hekim sayısını da 2 adet olarak hedefleyip her köye bir mühendis tahsis etmektir.

 

Çalışmalarımız ileriki günlerde gerek yerel basında gerekse ulusal basında ve internet sitelerinde yayımlanacaktır.

 

Bu vesile ile Akkuş çiftçilerimize böyle önemli bir projenin hayırlar getirmesini, bol ve bereketli ürünler elde etmelerini diliyorum. Yüce Mevla’m utandırmasın.

                                

                                                                                                   Ahmet KAYA

                                                                                              Akkuş Ziraat Odası

                                                                                          Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Site Yönetimi: Daha önce defalarca haber yaptık. Ziraat Mühendisleri, Veterinerler Köylere İnsin. Çalışma Bölgesi köyler olsun diye. Tarımda, Hayvancılıkta bir şeyler yapmak isteniyor ise bunun şart olduğunu yazmıştık. Akkuş Tarım Müdürlüğünden böyle bir çalışma beklerken, bu devrim gibi çalışmanın Akkuş Ziraat Odasından Gelmesi gerçekten sevindirici bir durum. İşte böyle bir çalışmaya şapka çıkartılır. Tebrik ederiz. Akkuş Ziraat Odasını Başkanı ve tüm çalışanlarını. Ziraat Odası Başkanı, size söz veriyoruz. Her köydeki çalışmaları bizlere resimleyin ve neler yapıldığını yazın sitemizde haber yapacağız. Özlemini çektiğimizi bir tablo. Ziraat mühendisleri Köylere görev yapacak. Darısı Orman Mühendislerine, Gıda Mühendislerine, Tarım Bakanlığının vede İlçemiz Tarım Müdürlüğünün bu tür bir çalışması varmı köylerde, yoksa, böyle bir çalışma yapmayı düşünüyorlar mı?

 

Bir örnek ile konuya açıklık getirelim. Köylerdeki elektrik saatlerini okumaya nasıl ki görevli geliyor. Göstergeleri okuyor işliyor. Yada saat bozuk, kırık diye notlar düşüyor. İşte biz diyoruz ki, Ziraat Mühendisi Her Köyde görev yapsın. Her ev sahibinin bahçesini kontrol etsin. Meyve-sebze, buğday, mısır vs. ekim ve dikimlerde bir hata görünce yazsın notunu eve bıraksın. Sayın Ev Sahibi, bahçendeki çeviz ağaçlarının kuruma sebebi şudur. Mısırının küçük olmasının nedeni budur. Meyve ağaçlarını budama şekli yanlış. Gibi eksiklikleri not alsın. Sonra o köylüye bu işlemlerin nasıl olacağını anlatsın. Kişi gurbette ise mektup yazıp, hangi gün eğitim vereceğini belirtsin. Her çalışma, her yetişen meyve ağaçı, mühendis ve yetkili görevli kişilerin bilgisi dahilinde yetişsin. Bu tür çalışmalar köylerin kalkınmasını sağlayacaktır. Yolun Açık Olsun Ziraat Odası Başkanı ve Görevlileri, yerinde ve yapılması gereken bir çalışma.

 

Bir soru ile nokta kayalım: Çukurköy'ün Cingilli Mahallesindeki çevizlerde meyve yokken, Kiren mahallesindeki çevizlerde azda olsa meyve var. Bunun nedeni nedir. Çözüm yolları nedir.? Sırası gelmişken bu tür sorularınızı sitemiz aracılığı ile sorabilirsiniz.

Related Articles

4 YORUMLAR

  1. S. Türkmen yazımıza yorumunuz için teşekkür ediyorum. Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak Başlattığımız tarım danışmanlık hizmetleri Tarım Bakanlığının açıklamış olduğu kriterlere sahip çiftçilerimize hizmet verecektir hükmünü hakim kılmış olup bu kriterlere sahip olan köylerdeki çiftçilerimizle sözleşmeler yapılmıştır.
    Ancak biz Ziraat Odası olarak, sözleşme yaptığımız Mühendislerimiz sadece belirtilen kriterlere uygun olan çiftçilerimize hizmet vermeyecek yorumunuzda çok güzel açıklamışsınız. Uyanın köylüler uyanın çiftçiler sizleri unutmayan bir Başkanlığınız var diye bizlere müracaat eden her çiftçinin her türlü tarımsal sorununa çözüm bulacağız bunu tüm kamuoyunda söz veriyorum.
    Sözleşmeye uygun olan ve istenilen kriter şartları aynen şöyle olup köylerinde isimleri aşağıda çıkarılmıştır. ÇKS ye kayıtlı 10 dönüm ve üzeri fındık,meyve ve ceviz bahçesi olan,Ahırında 20 baş süt ineği,50 Baş besi hayvanı,100 baş koyunu ve keçisi olan,50 adet Arı kovanı olan çiftçilerimizle yapılmıştır.
    Kriterlere uygun köyler
    1-Salman9-Akpınar
    2-Seferli10-Damyeri
    3-Ambargürgen11- Esentepe
    4-Çökek12-Gürgenliyatak
    5-Dağyolu13-Kızılelma
    6-Şahin14-Tuzak
    7-Kargı15-Yeniköy
    8-Haliluşağı16-Yeşilköy

    Bakanlıkça hazırlanan kriterlerin ilerleyen zamanlarda değiştirilme çalışmaları devam etmektedir. Bu kapsamda danışmalık hizmeti verilecek köylerimizin sayıları artacaktır. Danışmanlarımıza talep olması durumunda sözleşme yapılamayan üreticilerimize de hizmet vermek için ellerinden gelen gayreti gösterecektir. Her konuda yardımcı olacaklardır. İlginize bir kez daha teşekkür ederim.

    Ahmet KAYA
    Yönetim Kurulu Başkanı

  2. Ahmet bey, geniş açıklama ve soruma verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Halkla bütünleşmek adına duyarlı olmanız size puan kazandırıyor. İlçemiz ve beldelerimizde görevli bazı kişiler, sorulan sorulara cevap yazmıyor. Önemli günler bayram ve diğer günlerde halkın bayramını kutlama mesajını bile siteye yazmaya gerek duymuyor. Bu gün ülkemizde Cumhurbaşkanı bile ekran başından vatandaşların sorularını cevaplarken, ilçemize ve Beldelerinde ne yazık ki basın yayın organları gereği kadar kullanılmıyor. Bu konu gözden kaçmıyor. Ancak sizlerin diğer kişilerden farklı olarak basın yayın kuruluşlarını yakında takip etmeniz ve yakından konu ile ilgili olmanız vatandaşı memmun ediyor. Sadece çalışma ile her şey olmuyor. Halkla ilişkiler ve vatandaşın sesine kulak verip devamlı iletişim içinde olmakta işlerde verimliği artırdığını artık herkesin amlaması gerekiyor. Şimdi bir yetkili kişi çıkıp efendim ben beldemin halkı ile ilgileniyorum. Ben onların bayramını cami çıkışında kutladım. İşte bu düşünce eksiktir. Kardeşim, senin beldenin nüfusunun yarıdan çoğu Gurbette peki onların bayramını nasıl kutlayacan, bunun yolu da basın yayın organlarından yararlanmadır. Akkuş İnternet Sitesini takip edenler inanın en küçük bir ayrıntıyı dahi kaçırmıyor. Bizlerle irtibat içinde olup, bizden konular hakkında bilgi almaktadırlar. Bu bağlamda Ahmet Bey, basın ile ilgili izlediğiniz çalışma yöntemi doğru yöndedir. Tekar teşekkür ederim.

  3. Öncelikle tebrik ediyorum Sayın Ahmet KAYA’yı. siteyi takip ediyorum gerçekten görevini hakkıyla yapan birisi. Toplam 16 köy demişler hangi köyler olduklarını belirtmemişler.Bizim köy içlerinde yoktur eminim(A.Düğencili)Ey akkuş halkı uyanın artık bakın sizi sizden çok düşünen bir ziraat odası başkanınız var. Bak ben ektim olmadı devri bitti.yapmasını bileceksin hizmet kapınıza kadar gelmiş.gidin danışın öğrenin.Domatesin biberin olmadığı yer olurmu bizim köyde hiç kimsenin avlusunda bunlar yok .Orduda Toprak analiz laboratuvarı bulunan tek ilçe akkuş neden bu imkanlardan yararlanmıyorsunuz.

  4. Site Yönetimine cevabımdır

    Öncelikle site yönetimi olarak yaptığımız çalışmalarımızla ilgili yazdığınız değerli yorum ve önerilerinize çok teşekkür ederim. 24 Ağustos itibari ile fiilen göreve başlayacak Tarım Danışmalarımız sorumlu oldukları köylerdeki çiftçilerimizle görüşmeler yapacaklar, arazi yapısını inceleyeceklerdir. Bilinçli bir tarım yapılması için öncelikle toprak yapısının tespit edilmesi amacı ile çiftçilerimizin arazilerinden toprak numuneleri alacaklar. Tahlil sonuçlarına göre Tarım yapılmasını, araziye ve toprak yapısına uygun ürün yetiştirilmesini sağlayarak tarımsal üretimde verim yüzdesini arttırılması gerçekleştirilecektir.
    Danışmalarımız köylere ayda en az iki kere gidip arazileri bizzat yerinde inceleyecek, çiftçilerimizin sorunları dinleyip yapılan inceleme ve istişarelerle çözümler bulunarak çiftçilerimizi memnun edilmesi için ellerinden gelen gayret ve özveriyi göstereceklerdir.
    Site yönetimi olarak sorduğunuz soruya da danışmalarımla yaptığım görüşmeler sonucu, cevap olarak ceviz bahçesinin gelişmemesinin bir çok nedeni olabilir. Araziyi bizzat yerinde görüp incelemek ve gerekiyorsa numune alınarak tahlil yapılması ve sonuca göre yorum yapılması gerekmektedir. Cevizin gelişmemesinin sebebi toprak yapısı, bahçenin yönü, arazinin eğimi, taban suyu seviyesi, cevizin hangi çeşit olduğu ve fenolojik yapısının incelenmesi gerekmektedir.
    Bu çalışma sistemimizde her 50 çiftçimize bir mühendis tahsis edilmiştir. 50 çiftçimizden bir mühendisimiz sorumlu olmasına rağmen tarımın her dalından uzmanlaşmış kadro oluşturduğumuzdan diğer mühendislerden de istifade edilecektir, yapılan denetim ve keşifler birer rapor halinde hem de çiftçilerimizin bilgisine hem de yönetimimize takdim edilecek olup, izlenecek yol ortak yol olacaktır. Zaman ilerledikçe tüm çalışmalar kendini gösterecektir.

    Ahmet KAYA
    Yönetim Kurulu Başkanı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar