29 Mart 2024 Cum

UZAK İL ORDU VE ORDU’ LULUK!-1

Ordu-Akkuş mesafesi 135 km.den yani 3-3.5 saatten, 120 km.ye yani 2 saate inmiştir. Ünye-Ordu 45 dakika, Fatsa-Ordu 25 dakikaya inmiştir. Artık Kumru, Korgan, Aybastı Ordu’ya yaklaşmıştır..Akkuş’tan ve Fatsa’dan birçok eş-dost, artık Samsun’u ayaklarının çekmediğini, Ordu’ya gitmeye başladıklarını söylüyorlar.

UZAK İL ORDU VE ORDU’LULUK!-1
 
  Sample ImageOrdu ilimiz, Karadeniz Bölgesinin 3. büyük ili ve şehri olarak diğerlerinden farklı bir merkezileşme ve yol ağına sahip!..Nasıl yani diyeceksiniz, şöyle ki; bölgenin en büyük ili Samsun’a ve ikinci ili Trabzon’a harita üzerinde şöyle bir bakarsanız, bu illerin merkezlerinin, il topraklarını ortaladığını yani tam merkez konuma geldiklerini görürsünüz! Hal bu ki Ordu bu konuma hiç uymamakta, il merkezi Giresun’un dibinde olup, ili ortalamamaktadır, üstelik doğu sahilinde bulunup, ilçelerin çoğuna ters kalmaktadır. Yıllarca Perşembe yolunun da azizliğinden Ordu il merkezimiz sadece öğrencilerin önemli sınavlarda, vatandaşında resmi işlerde gittiği bir il merkezi idi, idi..Fakat!
   2006 yılında tamamen hizmete açılan Samsun-Sarp Karadeniz otoyolu, çok isabetli bir kararla Fatsa’dan sonra Bolaman’dan içeri girip, Ordu merkezin batı kısmında sahile çıkmış, böylece Perşembe es geçilerek, hem mesafe kısalmış, hem de o sarp-dar ve derin virajlardan kurtulun muştur. Bunda Ordu kamuoyunun büyük rolü olup, Karadeniz otoyolunun her yerde doğal sahili mahvetmesine mukabil, Ordu sahilleri de kurtarılmıştır. Gelecekte gelişecek Ordu kıyı turizmi için enfes manzaralı yerler bakir durmaktadır. Lafı uzatmadan; önceki Ordu-Akkuş mesafesi 135 km.den yani 3-3.5 saatten, 120 km.ye yani 2 saate inmiştir. Ünye-Ordu 45 dakika, Fatsa-Ordu 25 dakikaya inmiştir. Artık Kumru, Korgan, Aybastı Ordu’ya yaklaşmıştır..Akkuş’tan ve Fatsa’dan birçok eş-dost, artık Samsun’u ayaklarının çekmediğini, Ordu’ya gitmeye başladıklarını söylüyorlar. Hal bu ki bu saydığım ilçeler, daha düne kadar batıdaki Samsunu tercih ederlerdi. Zaten bu ilçeler(Aybastı hariç, 1924’e kadar Samsuna bağlı idiler-Akkuş’umuz dahil!) Zaten bu yol sayesinde Ordu’luluk bilinci ve hissiyatı gelişecektir. Ancak halen eksikler vardır, bu eksiklerin en önemlisi sahili iç kesime bağlayan yolların durumudur. Fakat bu konu bundan sonraki yazılarımızın konusu-bu konunun devamı- olmak kaydıyla şimdilik bir tarafa bırakalım.
İl merkezinin yıllarca Ünye, Fatsa, Aybastı, Akkuş, Kumru, Korgan, Çatalpınar, Kabataş, Çaybaşı ve İkizce’ye uzak olması bu ilçelerin insanlarının da yerleşme yeri olarak il merkezini tercih etmemelerine sebep olmuştur. Bu durum Ordu’nun kabaca üç yerde merkezileşmesine neden olduğu söylenebilir: Ordu merkez, Ünye ve Fatsa.. Yukarıdaki ilçe, aşağıda hangi merkezin ardına düşüyorsa yani yolu nereye iniyorsa oraya yerleşmiştir. Mesela Akkuş, Çaybaşı ve İkizce Ünye’ye yerleşmiş iken, Aybastı, Korgan, Kumru, Çatalpınar, Çamaş ve Kabataş ise Fatsa’ya yerleşmiştir. Haliyle Perşembe, Ulubey, Gölköy, Gürgentepe, Gülyalı ve Kabadüz ise Ordu Merkeze yerleşmiştir. Zaten şu yola kadar denilebilirdi ki;Ordu ili, Fatsa ve Ünye ardındaki ilçelerin değil, daha çok Ulubey, Gölköy, Kabadüz, Gülyalı, Perşembe ve Gürgentepe’nin ili idi..Dolayısı ile Ünye ve Fatsa Ordu’ya alternatif olmuşlar ve büyümüşlerdir. (2008 adrese dayalı sistem: Ünye merkez-72 bin, Fatsa merkez-68 bin) yani Ordu merkez diyelim ki; ortada bir konumda olsaydı nüfusu 135 bin değil de, 180-200 bin olabilirdi, tabii bu durumda Fatsa ve Ünye küçük şehir olmayacaklar, ancak bu kadar nüfus toplayamayacaklardı.
 
Bahadır KAYIM
 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar