28 Mart 2024 Per

Sınav Kaygısı ve Önerler

Sitemiz Çökek Köyü Muhabiri Zafer ÇON’nun Kaleminden, Öğrencilere Sınav Öncesi tavsiyeler

Sınavların hızla yaklaşmakta olduğu şu günlerde sevgili öğrencilerimizle sınav kaygısı, nedenleri ve başa çıkma yollarıyla ilgili paylaşımda bulunmanın yararlı olacağını düşünüyorum.

SINAV KAYGISI VE ÖNERİLER

Uzun bir süredir sınava hazırlanıyor ve sınavın yaklaşmasıyla beraber, gözle görülebilir bir endişe hali yaşıyor olabilirsiniz. Uykuya dalmakta güçlük çekiyor olabilir, Uyuduğunuzda da kâbuslarla uyanıyor olabilirsiniz. Yemek yiyememekten, iştahınızın azlığından şikayet ediyor olabilir, hayattan aldınız zevkte bir azalma hissediyor olabilirsiniz. Peki, nedir bizi böylesine kaygılandıran, iştahınızı azaltan, uykunuzu bozan, kâbuslar gördüren, hayattan aldığımızı zevki azaltan şey. Korku mu kaygı mı?

Kaygı aslında korkulmaması gereken bir şeydir.  Örneğin üniversite sınavı sadece bir sınavdır. Bize fiziksel olarak bir zarar verir mi? Onu korkunç hale, kaygı duyulacak hale getiren bizleriz. Bizim o sınava bakış açımız. İçimizde yaşattığımız. Öğrenilmiş çaresizliklerimiz.

             SINAV KAYGISI NASIL TANINIR?

 Bir sınava girmeden günlerce önce sınavı başarıp başaramayacağınız kaygısı beyninizi aşırı meşgul ediyorsa ve yoğun bir kaygı hissediyorsanız üstelik bu kaygı sizi gündelik işinizi bozuyorsa, uykularınızı, yeme duyunuzu etkiliyorsa, neredeyse başka bir şey düşünmüyorsanız sınav kaygısına adaysınız demektir. Sınav ertesi gün, uyku tutmuyorsa, sınav saati ecel gibi yaklaşıyorsa, sınava girerken eliniz ayağınız titreyip soğuk terlemeye başladıysanız. Bir de sınavda beyniniz zonkluyor, sınav kâğıdını açmaya cesaret edemiyor, soruları heyecandan okuyamıyorsanız yoğun bir sınav kaygınız var demektir.

Hissedilen olumsuz duygular nelerdir?
– Ya başarısız olursam,
– Yeterince çalışmadım
– Kesinlikle başarılı olamayacağım
– Süre çok yetersiz
– Hiç bir şey hatırlamıyorum, hiç bir şey  bilmiyorum
– Sık sık sınavın sonucunu düşünüyorum; ya olmazsa….
– Ben onlar gibi değilim ki onlar hemen anlıyorlar, ben anlayamıyorum
– Boğulacakmış gibi oluyorum
– Bazen hiç enerjimin kalmadığını hissediyorum. Olduğum yere yığılacakmış gibi oluyorum,
– Sınav sonuçlarının felaket olacağını düşünüyorum
– Anne ve babamı üzmekten çok kokuyorum
– Ölsem de kurtulsam keşke, şu sınav bir geçse…
— Kaybedersem bir daha kendime gelemem.

Hissedilen fizyolojik belirtiler nelerdir?

– Çarpıntılar, düzensiz kalp atışları
– Düzensiz solunum, oksijen yetersizliği
– Ellerde titreme, vücutta ateş basması hissi
– Baş dönmesi, bayılma, beyni boşalmış hisleri
– Kas yorgunlukları, uyuşma, titremeler

            SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA YOLLARI

Sağlıklı bir başarı grafiğinin korunması için ideal düzeyde kaygıya ihtiyacımız vardır.

Kaygı temelde kişiye rahatsızlık veren olayın kendisinden değil, olayın kişi için taşıdığı anlamdan kaynaklanmaktadır. Birçok öğrenci sınavlarla birlikte kişiliğinin ve varlığının değerlendirildiğini düşünür.

Kaygı, beyinde öğrenmek için gerekli olan protein zincirlerinin kurulmasını engeller. Daha açık bir ifadeyle kaygı zihinsel faaliyeti zorlayan en önemli faktörlerdendir.

İnsanın kaygıdan kurtulabilmesi için öncelikle vücudunu gevşetmeyi öğrenmesi gerekir.     

Vücudu gevşetmenin üç yolu vardır.

1-Doğru nefes alma

2-Fizik egzersizi

3-Düşünce biçimini düzenleme

1-Doğru nefes almak: Doğru nefes vücudu rahatlatır, gevşemeyi sağlar. Vücutta daha fazla oksijen yakılmasından dolayı, öğrenme sırasında beyinde meydana gelen protein bağlarının kurulmasını sağlar. Oksijenin vücudun en uç noktasına gitmesini ve stresin ortadan kalkmasını ya da azalmasını sağlar.

Doğru nefes alma nasıl olmalı: Doğru nefes almada akciğerin tamamı oksijen ile dolar. Sağ elinizin avuç içini midenize, sol elinizi göğsünüze koyun. Nefes aldığınızda sağ eliniz hareket ediyorsa doğru nefes alıyorsunuz demektir.

Günde 30–40 defa doğru nefes alma egzersizi yapmak kaygıyı düşürür.

2- Düzenli fizik egzersizi:

Fizik egzersizinin yararları:

Kas gevşemesi

Zihinsel gevşeme

Yapılan işte etkinliğin artması

Enerjide artış

Endişelerde azalma

Sağlıklı yaşam

Duygusal rahatlık

Kendine güven artışı

Günde 10-15 dakika düzenli egzersiz yapmanın sınavlara hazırlanan gence sağlayacağı yararlardan birincisi kaygıyı azaltması, ikincisi öğrenmede etkinliğin artması.

Gerginliğin damarlarda daralmaya neden olduğu için hücrelere giden kan miktarında azalma olur. Sınav stresini yaşayan gencin durumu budur. Bu da hücrelerin yetersiz beslenmesi demektir. Bu durumda vücutta salgılanan bazı maddeler öğrenmeyi zorlaştırır ve hücrelerin kapasitelerini tam manasıyla kullanamamasına neden olur.

Fizik egzersizi öğrenmeyi kolaylaştırır. Fiziksel egzersizden sonraki rahatlama sırasında salgılanan seratonin adındaki madde öğrenmek için gerekli olan zihinsel ortamın doğmasına neden olur.

Bir fizik egzersizi programı tamamlandığı zaman yorgunluk hissedilmemeli. Zıplayarak yapılan yorucu hareketlerden kaçınılması. Sağa sola eğilme. Öne eğilerek eli yere değdirme, dizleri bükerek yere eğilip hareketler yapın.

3- Düşünce biçimini düzenlemek:

Kaygıyı azaltmak için pratik öneriler:

Sınav için olumlu düşünün. Sınavdan önce zihninizde geçmişteki başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı düşünün. Kendinize güvenin.

“Mahvolurum” “hapı yutarım” gibi düşüncelerin problemi çözmeye yararı olmadığını unutmayın.

Sınav bilgilerin ölçülmesidir kişiliğinizin değil.

Yapamayacağım, başaramayacağım şeklindeki düşüncelerden kurtulun. Bu düşünceler sınavı baştan kaybetmenize neden olur.

Daha önceki başarısızlıklar sebeplerini araştırın. Onların telafi edilmesine çalışın. Başka bir deyişle, aynı sebeplerin yeni bir başarısızlığa yol açmasına izin vermeyin.

Sınava girecek bütün öğrenci kardeşlerime başarılar dilerim…

Zafer  ÇON

Psikolojik Danışman

zafercon@hotmail.com

         www.rehberlikservisiniz.com (yakında…)

Related Articles

1 Yorum

  1. kurtulus yolu yazıda ve dıger yazılar hakkında hıc elestırı yapmadım bılakıs desteklıyorum o sahsın yazılarını tekzıbını ıstıyorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar