29 Mart 2024 Cum

SALMAN BELDESINE ÖGRENCI YURDU NE ZAMAN YAPILACAK?

Salmanlı Öğrencilerin Çilesi Ne Zaman Sona Erecek ?

salmanokultesis.jpg

SALMAN BELDESİNE
ÖĞRENCİ YURDU NE ZAMAN YAPILACAK

Yıllardır Salman Beldesine 250 yada 300 Öğrenci Kapatiseli, Öğrenci Yurdu Yapılması İçin Çabalar Devam Etmiş. Ancak ne yazık ki bu güne kadar elle tutulur bir sonuç elde edilememiştir.

Konu ile ilgili olarak, ilgili kurum ve kişilerden aldığımız bilgiye göre, Söz konusu yurdun beldeye acilen ihtiyaç olduğu ve hemen yapılması gerekliliği defalarca Ordu Milli Eğitim Müdürlüğüne ve Ordu Özel İdare Müdürlüğü ile yazışmaların devam ettiği, ancak bu güne kadar da herhangi bir ödeneğin çıkmadığı belirtildi. 2007 yılı Özel İdare Ödeneklerinde de Salman Öğrenci Yurdu için ödenek ayrılmadığı görülmüştür. 2008 yılı yatırım programına da alınmadığı bilgileri mevcuttur.

25.05.2008 Tarihinde Akkuş İlçesine Ziyarette bulunan Ordu Milletvekili Avukat Mustafa HAMARAT’a konu anlatıldı ve acilen ödenek çıkartılması için çaba harcanması talebi dile getirildi.

                                mdemirci02.jpg

2007 Yılı Ağustos Ayında Salman Beldesine Yaptığımız Ziyarette Mehmet DEMİRCİ’ yi de ziyaret etmiştik. Sitemiz Yapımcılarından İhsan ÇAM, İhsan GÜNEŞ ve Ortada da İl Genel Meclis Üyesi Mehmet DEMİRCİ

Ordu İl Genel Meclis Üyesi Mehmet DEMİRCİ, Sitemize yaptığı açıklamada, "Yıllar önce başlatılan Akkuş-Salman yolu bitirilmesi, Sayın vekillerimiz ile birlikte bizlerde yolun çok kısa bir sürede bitirileceğini halkımıza söz vermiştik. Ancak seçimler yaklaşıyor ve daha biz sözümüzü yerine getiremedik. İl Genel Meclis Üyesi seçildiğim günden beri Acilen Salman Beldesine Öğrenci Yurdu Yapılması gerekliliğini defalarca her ortamda dile getirdim. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile birlikte konuyu ildeki ilgili kurumlara defalarca anlattık. Defalarca yazışmalar yapıldı. Ancak elde var sıfır, Son nüfus sayımında, Akkuş İlçesi ile başa baş nüfusu olduğu anlaşılan Salman Beldesine lütfen biraz daha ilgi gösterilmesini istiyoruz. İstediğimiz de çok şeyler mi, 300 kişilik öğrenci yurdu, biraz daha donanımlı Sağlık Ocağı ve Akkuş-Salman yolunun bitirilmesi, Hizmet nüfusa göre ise bu şartı fazlası ile Salman yerine getiriyor. Hizmet ihtiyaç olan yerlere ise bu şartı da Salman yerine getiriyor.   Sesimizi duyuramıyoruz desek, Milletvekillerimize konuyu defalarca ilettik. Özel İdare Müdürlüğüne ilettik. Başka daha ne yapmak gerekiyor ise, bilenler söylesin onu yapalım. Peki Salman yolu bitirilmez ise, Salman’a Yurt Yapılmaz ise ve Sağlık Ocağı daha fazla donanımlı hale getirilmez ise sonuçlarını da hemen söyleyelim. Gurbete göç devam edecek, Gurbettekiler izinlerini geçirmek için dahi olsa Akkuş’a Salman gelmeyecekler, Biz bu tablo ile karşılaşmak istemiyoruz. " dedi

Konu ile ilgili olarak
Salman Kasabası
İnternet Sitesinde Yayınlanan Haberi Görelim
 

‘Haydi kızlar diyoruz ama alt yapımız yok’


Taşımalıyla olmuyor, yatılı okul ya da yurt istiyorlar


Ordu’nun ilk beş, Akkuş’un en büyük beldesi olan Salman Kasabasında Kız erkek önemli değil genel itibariyle bakarsak bir taşımalı okuma sistemi zorluğu bulunmaktadır.

 

Genellikle yerleşim durumu olarak çok engebeli bir coğrafyaya sahip olan bölgemizde yerleşim genelde dağınık halde ve özellikle köylerinde evlerin birbirinden uzak olması ve aralarında mesafeler olması bu bölgelere okul yapımını olanak sağlamadığı için Salman merkeze taşımalı sistemle öğrencilerimiz okumaktadır. Karadeniz ikliminden dolayı kışları genel bir bölümü kar ile kapanma olasılığı kaçınılmaz olan ve bu nedenle okula geç yada hiç gelmediği günler olduğu aşikardır. Nitekim olay sadece bu değil bir çok köyden merkeze taşımalı sistemden dolayı milli eğitim bakanlığı bile çok büyük bir maddi kaybı olmaktadır.

 

Şöyle gerçek verilerle basit bir hesap yaparsak;

 

Salman Kasabası merkeze 9 güzergahtan 13 araçla 213 öğrenci taşınmakta olup sadece taşıma ücreti olarak ( öğle yemeği hariç ) bu öğretim yılında 140.061,00 YTL ödenmiştir.

 

Çökek ve Kargı köylerimizden de Tokat ili Erbaa ilçesi Gökal (Güldere) İÖO’na 7 güzergahtan 13 araçla 184 öğrenci taşınmakta olup bunun yıllık taşıma ücreti de 124.511,00 YTL,

 

Salmana 300-350 öğrenci kapasiteli bir yurt yapıldığında taşımadan devletimiz bir yılda 264.572 ,00 YTL kâr edecektir. Buraya yapılacak bir pansiyonun maliyeti ise hesaplara göre 500.000,00 YTL olsa iki yılda taşıma verilen para ile bu öğrenci yurdu çok rahat bir şekilde yapılmış olacak öğrencilerimizde çok daha rahat bir ortamda öğrenimlerine devam edeceklerdir.

 

Tabi ki bilmediğimiz farklı konular olabilir bu pastadan çok çıkarları olan bu nedenle bu sistemi destekleyenler dahi olabilir. Ama yetkili merciler bu basit bir hesapla hem ülkeye ne kadar maddi destek hem de çocuklarımızın bunca sorunları çileleri en az seviyeye çekeceğini bilmeleridir. Haydi kızlar okula kampanyasını başlatırken bu kampanyanın altında kalmamaları için bu alt yapıyı oluşturmaları kaçınılmaz bir görevdir.

 

Not: Salman Kasabasındaki özel bir yurt yapım aşamasında diyenler olabilir ancak özel yurtlarda ilkokul öğrencilerinin kalabilme imkanı olmadığından ortaöğretim amaçlıdır. Bahsettiğimiz konu ilköğretim öğrencilerini kapsamaktadır. www.salmankasabasi.com Haber : Ali GÖK- 2 Haziran 2008

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar