23 Nisan 2024 Sal

Her Okulda Bir Hemşire Olsun

50 işçi çalıştıran iş yerlerinde, iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu vardır. Ancak 2-3 bin öğrencisi, onlarca öğretmeni ve çalışanı olan okullarımızda ise sağlık hizmeti sunan herhangi bir sağlık görevlisi ya da birim bulunmamaktadır.

 

Her okulda bir hemşire olsun

Mersin Üniversitesinde düzenlenen ''Okul Sağlığı Sempozyumu''nda ''Okul sağlığı birimi'' kurulması ve her okulda hemşire istihdam edilmesi istendi.

– Mersin Üniversitesinde (MEÜ) 21-22 Mayıs günlerinde MEÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneğinin koordinasyonunda yapılan ''1. Ulusal Okul Sağlığı Sempozyumu''na katılan bilim adamları, sonuç bildirgesi yayımladı.

Türkiye nüfusunun yaklaşık beşte birinin okul sağlığı kapsamına giren öğrenci, öğretmen ve okulda çalışan diğer personelden oluştuğu, bu nedenle okul sağlığının toplumun her kesimini yakından ilgilendirdiği belirtilen bildirgede, büyüme ve gelişmenin çok hızlı olduğu okul döneminde çocuklar ve ergenlerin, sayılamayacak kadar çok bedensel ve psikososyal riskle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Temel sağlık davranışlarının kazandırılmasında aileden sonra en önemli kurum olan okulun sağlıklı bir toplumun inşa edilmesi için en önemli fırsatı sunduğuna dikkati çekilen bildirgede, ''Dünyanın birçok ülkesinde de okul sağlığı hizmetleri uzun yıllardır, gelişme ve kalkınmanın lokomotifi olarak kullanılmaktadır. Özellikle çocukların periyodik olarak büyüme ve gelişmelerinin izlenmesi, sağlıklı nesiller için en önemli yol haritasını oluşturmaktadır'' görüşüne yer verildi.

Türkiye'de okul sağlığı kavramının yeterince yerleşmemiş olması ve bu konuda farkındalığın yaratılamamasının büyük bir toplumsal yük oluşturduğu vurgulanan bildirgede, şunlar kaydedildi:

''Ayrıca okul sağlığı hizmetlerinin yapılandırılmamış olması da sağlık eğitiminin tüm topluma ulaşmasının sağlanamamasına neden olmaktadır. Okul; öğrenci, öğretmen ve diğer çalışanları ile bir bütündür. Bu nedenle okulda bulunan her bireye yönelik olarak sağlık hizmetleri planlanmalıdır. Okul sağlığı çok disiplinli bir alandır. Bu alandaki çalışmalarda, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığının yanı sıra akademisyenler, yerel yöneticiler, psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanları, birinci basamak sağlık çalışanları, öğretmen, öğrenci ve okul aile birliği görevlilerinin de olduğu geniş tabanlı bir işbirliği şarttır.''

AİLE VE TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Türkiye'nin koşullarına ve ihtiyaçlarına uygun, erişilebilir, nitelikli, sürdürülebilir ve kapsamlı okul sağlığı hizmet modelinin geliştirilmesi ve yaşama geçirilmesine ''acilen'' ihtiyaç duyulduğu ifade edilen bildirgede, şu görüşlere vurgu yapıldı:

''Mevzuatımıza göre en az 50 işçi çalıştıran iş yerlerinde, iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğu vardır. Ancak 2-3 bin öğrencisi, onlarca öğretmeni ve çalışanı olan okullarımızda ise sağlık hizmeti sunan herhangi bir sağlık görevlisi ya da birim bulunmamaktadır. Okul sağlığı hizmeti, sadece bazı projelerle yürütülemeyecek kadar geniş kapsamlı ve süreklilik isteyen entegre bir hizmettir. Bu nedenle okul sağlığı hizmetlerinin, mutlaka okul içinde kurulacak bir 'okul sağlığı birimi' ile birinci basamak sağlık hizmetinin sunulduğu kurumlardan destek alarak yürütülmesi toplum ve aile sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Bunun için ihtiyaca göre, görev tanımı yapılacak bir 'okul sağlığı hemşiresi'nin okul içinde istihdam edilmesinin, bu alanda atılabilecek en önemli adım olacağı kanısındayız.''

Haber: NTV

Related Articles

1 Yorum

  1. olması gereken bu fakat ülkemezde birçok köyde hala bir sağlık ocağı dahi yokken her okulda bir hemşire olması mümkünmü ilkönce sağlık ocağı olmayan köy kalmamalı ki sonra okullara inelim benim köyüme enyakın sağlık oçagı akpınar beldesinde bir iğne için insanlar araç tutup akpınara gidiyor bu insanlar zaten rahatsız okadar süründürülmemeli. bence köylerimizin sağlık sorununu çözersek köyde olan hemşireler ve sağlık ekibi okullarada hizmet vereceklerdir. okullarda hemşire olmasın demiyorum ama oralara ulaşmanın zor hatta imkansız gibi göründüğünü belirtmek istiyorum yoksa proje tabikide güzel, olmalıdır ama imkansız, enazından günümüz koşullarında olmayacak bir çalışma. belki şu olabilir, ilçe ve il merkezlerindeki okullarda oradaki sağlık kuruluşları birer nöbetci hemşire göndererek bu projeyi hayata geçire bilir kırsallarda ve köylerde bunu gerçekleştimenin zor ama çok zor olduğunu anlamak gerekir fikrindeyim. saygılarımla

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar