29 Mart 2024 Cum

Çamlıca Köyünün Tarihçesi

bir sıkıntı vardır. O da gurbetteki köylülerimizin bir araya gelip bir etkinlik, faaliyet, bir araya gelme, dernekleşme olamamıştır. Bu da köyümüz açısından üzücü bir olay olup büyük bir eksikliktir.

 

ÇAMLICA KÖYÜ’NÜN TARİHÇESİ

      Çamlıca köyü: Akkuş ilçesine bağlı Akkuş-Salman ve Akpınar beldelerini birbirine bağlayan ulaşım yolu üzerinde kurulmuş olup, ilçeye uzaklığı 15 k.m dir. Köyün doğusunda kemikgeriş köyü güneyinde ve batısında ortabölme köyü kuzeyinde ise Akpınar beldesi (kuzköy) bulunmaktadır. Köy 40 haneden ibaret olup 140 nüfusa sahiptir. En az beş yüz nüfus büyük şehirlerde ikamet etmektedir. Köyün %90 ı aynı sülaleden gelmektedir.

Bu sülale HAMZALI sülalesi olup HAMZAOĞULLARI (yani ÖZDEMİRLER) denilmektedir. Bu sülalenin 1800 lü yılların sonlarında kesin bilinmemekle beraber TOKAT veya ELAZIĞ veya da BAFRA dan geldiği rivayet olunur.

                

        Köy’ün yerleşim şekli yukarki sokak, aşağı sokak, kalukgeçe, çakıllı, abdurrahman, samanlık sıkı, arlıkgeriş yaylası ve itkeseri yaylaları ile sabittir.

     Köy; tarım, hayvancılık ve ormancılık işleriyle uğraşmaktadır.

Köy’ün tarihçesi kesin bilinmemekle beraber 1800’lü yıllar da en son olarak Rumların oturduğu bilinmektedir. Köy eski ismini FARTIL AĞA denilen bir Rum’un isminden almaktadır. Zamanla bu isim FARTANA olarak kanıtlanmış olup halen yaşlılar tarafından bu köy bu isimle anılmaktadır. Köy de yetişen armut ağaçlarının bile %80 inin köyün adı ile fartana armut’u diye adlandırılır. Bu yaşlı armutlar hala köy de mevcut olup Rumların yetiştirdiği rivayet edilmektedir. Köy’ün eski ismi 1969 dan önce Fartana ve ekincik mahalleri olmakla ALANİÇİ köyü olarak bilinmektedir. Köy 1969 yılında yapılan köy halk oylaması sonucu ve köyün ekabirleri tarafından Fartana Mahallesi ÇAMLICA köyü olarak şu anki coğrafyasında yerini almıştır. Köyden ayrılan ekincik mahallesi de şu an yeşil köy olarak adlandırılır. Çamlıca köyü’nün ilk köy muhtarı merhum DURSUN ÖZDEMİR, BAKİ ÖZDEMİR ve OSMAN ÖZDEMİR şu anki muhtarlık görevindedir. Köy’e ilk ilkokul 1974 yılında ilçe kaymakamı FETHİ TUNÇ ilçe milli eğitim müdürü MEVLÜT DEMİR köy muhtarı DURSUN ÖZDEMİR ve köylüler tarafından yapılmış olup 1975 yılında öğretime açılmıştır ve hala eğitim devam etmektedir. Köy’ün başlıca geçim kaynağı orman işçiliği, hayvancılık ve tarım olmasına rağmen köy’ün ulaşım yolunun 2003 yılında yapıldığı için bu zamana kadar yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ilkel şartlar da yapılmakta idi. Köy’ün içme ve sulama suyu da devlet tarafından yapılmıştır. Köy orman köyü olması münasebeti olması nedeniyle komşu köy olan Kemikgeriş köyü ile birlikte 1977 yılında YAŞAR ÖZDEMİR tarafından orman köylerini kalkındırma kooperatifi kurulmuş olup halen kooperatif üyelerine hizmet vermektedir. Kooperatifin köyde kullanım amaçlı birde tapulu arazisi vardır. Buna rağmen yine de köy büyük şehirlere göçü durduramamıştır. Akkuş Salman bağlantılı yapılan yeni yolun köyden geçmesi köyde yeni bir canlılık meydana getirmiştir. Yol kenarlarına yeni yapılanmalar emeklilerin geriye dönüşü gurbetçilerin arazilerinin üzerine yeni binalar inşa etmesi halkımızın yardımı ile muhteşem cami inşaatının yapımı, köyde tarım ve ulaşım araçlarının çoğalması, köyde yeni bir yapılanmayı gözle görülür şekilde şekillendirmiştir.

                           

Ancak yine de bir sıkıntı vardır. O da gurbetteki köylülerimizin bir araya gelip bir etkinlik, faaliyet, bir araya gelme, dernekleşme olamamıştır. Bu da köyümüz açısından üzücü bir olay olup büyük bir eksikliktir.  Çamlıca köyünün bugünkü hale gelmesinde emeği geçen herkese başta ilk muhtar merhum DURSUN ÖZDEMİR’E muhtar BAKİ ÖZDEMİR’E muhtar OSMAN ÖZDEMİR’E ve heyet arkadaşlarına kooperatifin kurucularından ilk başkan YAŞAR ÖZDEMİR’E HASAN DEĞER’E merhum ABDULLAH ÇÖPOĞLU’na SELAHATTİN ÖZDEMİR’E SALİH ÖZDEMİR’E ARİF ÖZDEMİR’E YÜKSEL ÖZDEMİR’E Camii ve yol yapımında emeği geçen başta HASAN DEĞER olmak üzere SELAHATTİN ÖZDEMİR’E  MEHMET GÜNEY’E herkese ayrı ayrı teşekkürlerimi bildiririm. 20.05.2008

 ÇAMLICA-KEMİKGERİŞ tarımsal kalkındırma eski kooperatif Bşk.

 Bu belgeselin kaynak kişisi YAŞAR ÖZDEMİR

(uzakta bir köy var gitsekte gitmesekte o köy bizim köyümüzdür).

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar