18 Nisan 2024 Per

Akkuş Ziraat Odasının 2010 Yılında Uygulamaya Koyacağı Tarımsal Projeler ( Akkuş Fasulyesi Marka Olacaktır)

Projelerimiz: AB Parojeleri, Fasulye, Ceviz, Kuşburnu, Kzılıcık, Böğürtlen, Seracılık, Meyve ve Sebze yatiştiriciliği gibi ürünlerde projeler hazırlanmaktadır.

AKKUŞ ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞININ
 
ÇALIŞMALARINA DEVAM ETTİĞİ VE
 
2010 YILINDA UYGULAMAYA KOYACAĞI
 
TARIMSAL PROJELERİ
 
 Akkuş İlçemiz; Ordu ilinin Merkez dahil 19 ilçesi bulunmakta olup, Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında 15 nci sıradadır. İlçe ekonomisi; Tarım, Hayvancılık, Orman ürünleri, Küçük El Sanatları ile bunlara bağlı ticari faaliyetlerdir.
 
 
 
 
Geçmiş yıllardan bugünümüze gelindiğinde Akkuş İlçemizde tarım ve hayvancılık da büyük gelişmeler sağlanmıştır. Çiftçilerimiz daha bilinçli ve Modern tarım teknolojilerine uygun Tarımsal faaliyet yapmaya başlamışlardır.
 
Akkuş Ziraat Odası Başkanlığı olarak tarım adına çiftçilerimize yönelik hizmet ve çalışmalarımız çiftçilerimiz tarafından taktirle karşılanmış olup başarılı sonuçlar vermiştir. İlçemizde çiftçilerimizin ve vatandaşlarımızın faydalanmaları için tarım ilaç, tohum, tarım alet ve makine bayiliği, gübre bayiliği, çiftçimizin hizmetinde kullanılmak üzere alınan güçlü bir traktör ve tarlalarda bulunan büyüklü küçüklü taşları toplamada kullanılacak Taş Toplama makinesi aldık ve hizmete sunduk. Modern tarıma geçişte birinci aşama olarak kabul edilebilecek toprak analizinin yapılabilmesi için Toprak-Yaprak-Sulama Suyu analiz laboratuarı kurduk. Bunun dışında ilçemizde tarım adına; 2008 yılında yürütmüş olduğumuz AB destekli Akkuş ve Köyleri Çiftçi Eğitim ve danışmalık Merkezi projemizde yapılan modern tarım faaliyetleri çiftçilerimiz ve ilçemiz için yararlı olmuştur. Projemizde yaklaşık 500 çiftçimize Tarımın her dalında Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesinden gelen değerli hocalarımızca 3 ay boyunca teorik eğitimler verilmiş daha sonra yıl boyunca uygulamaları yapılarak çiftçilerimize modern tarımın incelikleri öğretilmiştir. Projemiz bir yıl boyunca başarı ile yürütülmüştür.
 
 
İLÇEMİZİN MİLLİ ÜRÜNÜ OLAN BEYAZKURUFASULYE İLE İLGİLİ YAPILAN ÇALIŞMALAR
 
Beyaz kuru fasulye İle ilgili 2010 yılında Başkanlığımız öncülüğünde İlçe Kaymakamlığı ile birlikte başlatılan çalışmada; Yetiştiriciliğinin en çok yapıldığı İlçemiz köylerinden Meyvalı, Ceyhanlı, Külekçili, Çukur köy köyleri pilot köyler olarak seçilmiştir.  İl özel idaresinin teşvik ve destekleri ile bu köylerimizde su kaynakları bahçelerin başına kadar getirilecektir. Tarım Bakanlığının 2009 Ekim ayı itibarı ile başvuruları başlayan %50 hibe projelerinden basınçlı damla sulama sistemleri projesi ile yada Ziraat Bankasının 5yılda geri ödemeli sıfır faizli damla sulama sistemi sayesinde fasulye bahçelerinin sulama sistemli bir şekilde çiftçilerimize büyük bir hizmet olarak sağlanacaktır. Bu sayede mevcut kaynakların israfı önlenecek ve birim alandan daha fazla ürün elde edilmiş olacak etkin üretim yapılacaktır. Şu anda Pazar sorunu bulunmayan kuru fasulyemizin damla sulama sistemine geçişten sonra %60-%70 artan üretimine Pazar sorununu ortadan kaldırmak amacıyla Tarım Bakanlığımızın 2009 yılı %50 hibe projeleri içersinde yer alan paketleme tesisi kurulması projesi ile beyaz fasulyemizin markalaşması sağlanacak ve bu yolla Pazar sorunu ortadan kalkacaktır. Paketlenmesi gerçekleştirilen fasulyemizin paketlerinin arkasında beyaz fasulyenin besin değeri içerisinde bulunan vitamin ve minareler yazılacak fasulyenin pişirilmesi konusunda kısaca tarifler olup marka olarak da AKKUŞ YILDIZI veya İNCİSİ markası vurulması düşünülmektedir. Akkuşumuzun simgesi olan beyaz fasulyemizi değerli çiftçilerimiz tarafından üretimin yapılması; Ziraat Odası Başkanlığımız olarak teknik anlamda ve diğer konularda çiftçilerimizin tüm ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışılacaktır.
 
 
Beyaz kuru fasulye üretimi üzerinden çalışma yapmak isteyen pilot köy sayıları sınırlama yapılmaksızın 2010 yılından sonra programa alınmaya devam edilecektir.
 
İlçemizin bir diğer doğal ürünlerinden olan kuşburnu, kızılcık, böğürtlenin de değerlendirilmesi için yine Tarım Bakanlığının %50 hibeli projeleriyle sağuk hava deposu kurulması 2010 yılında yapılacak proje çalışmaları arasında yer alacaktır. Dolayısı ile Pazar aramada da çiftçilerimiz sıkıntı çekmeyecektir.
 
 
İlçemiz ekonomisinin gelişmesi ve ilçemizin tanınmasında bu önemli projelerin büyük katkısı olacaktır.
 
İlçemizde S.S Çukur ve Çevre Köyleri Tarımsal kalkınma Kooperatifi bahçesinde; örtü altı sebze yetiştiriciliğinin yapılması için kurulan sera çiftçilerimize örnek teşkil etmiştir. Bir çok sebze yetiştiriciliği üretimi yapılmış olan seramızdan diğer mahalle ve köylerde de çiftçilerimiz kendi imkanları ile kurmuşlardır. Yine Odamız öncülüğünde her beldeye bir sera kurulması için çalışmalar yapılmıştır. İlk olarak Kızılelma Beldemizde sera kurulmuştur. Diğer beldelerimize de sera kurulması konusunda çalışmalar devam etmektedir. Akkuş İlçemizde Örtü altı sebze yetiştiriciliği diğer belde ve köylerimizde de yaygınlaştırılması, çiftçilerimizin ticari amaçla yapmaları aile ekonomisine katkıda bulunmaları için her türlü teknik destek ve yardım da bulunacağız.
 
 
Yine ilçemiz de iklim koşullarına uygun ceviz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çiftçilerimiz çoğunlukla Başkanlığımızdan temin ettikleri yöremize uygun(şebin, kaban ve bilecik) ceviz fidanları ile kapama ceviz bahçeleri tesisleri kurmuşlardır. Ayrıca çeşitli meyve fidanları (kiraz, vişne, dut, elma) yetiştiriciliği için sertifikalı fidanlardan Başkanlığımızca çiftçilerimize temin edilmektedir. İlçemizde sertifikalı fidanlarla meyveciliğin gelişmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir…
 
Akkuş ilçemizde hayvancılık da büyük önem taşımaktadır. Özellikle besi hayvancılığı yapılmaktadır. Çiftçilerimiz Modern ahır koşullarında Kooperatifler bünyesinde veya tarımsal kredi kullanarak besi hayvancılığı geliştirilmesi ve bu konuda Tarım Bakanlığının destekli projeleri ilçemizde uygulanacaktır.
 
 
Akkuş Ziraat Odası olarak yine öncelikle çiftçilerimiz ve ilçemiz için Bir A.B projesi daha 2009 yılında hazırlamış ve projemizi MFİB ‘ne sunmuş bulunmaktayız. Projemiz son incelenme aşamasındadır. Kadın İstihdamının desteklenmesi kapsamında ortakçılığını Akkuş Belediye Başkanlığı ve S.S Çukur ve Çevre Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin olduğu İştirakçisinin ise İlçe Tarım Müdürlüğünün olduğu projemiz Toprağın Kadınları adı altında hazırlanmıştır. Projemizde kadınlarımızın iş hayatını girmeleri ve istihdamlarına yönelik eğitim çalışmaları yapılacaktır, Organik tarım gerçekleştirilecektir. Bu projenin ilçemize büyük faydalar sağlayacağını düşünmek beni gerçekten heyecanlandırmaktadır. İnşallah projemizi Ocak ayı itibarı ile yürütmeye başlayacağız.
 
 
 Tarım ve hayvancılığa dolayısı ile çiftçiye yapılacak yatırım ülke ekonomisi ve gelişmesine yapılabilecek en önemli yatırımdır. 2010 yılına girmeye hazırlandığımız şu günlerde bulunduğum konumun itibarı ile ve Oda imkanları doğrultusunda ilçemiz çiftçisi adına ve ilçemiz adına fayda sağlayacak her türlü hizmet ve projelerimizi gerçekleştireceğimizi vurgular, herkese bereketli ve sağlıklı günler dilerim. Akkuş Ziraat Odası Başkanı olarak sözlerime her alanda önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ün değerli bir vecizi ile son vermek istiyorum. KÖYLÜ MİLLETİN EFENDİSİDİR.
                                                                      
                        Ahmet Kaya
                                                               
                            Akkuş Ziraat Odası

                                                                                          Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar