19 Mart 2024 Sal

ÜNYE-Akkuş-NİKSAR Yeni Yol PROJESİ-10 Madde’de SON DURUM iZLENİMLERİ..

Geride bıraktığım ay içinde, ilçemizin bağlı bulunduğu Karayolları Samsun Bölge Müdürlüğüne giderek ilçemiz güzergahında düşünülen ve direkt bizi ilgilendiren Niksar-Ünye yeni yol projesi  ile ilgili bilgi almaya çalıştım. Ancak bütün çabalarımıza karşın, Etüt/Proje ve Çevre Başmühendisliğinde görevli iki mühendis arkadaştan bazı ipuçları alabildik. Zira bu konuda Bölge Müdürlüğünün  henüz bu yeni –ciddi ve çalışmaları süren proje için kamuoyuna ve basına açık bilgi müsaadesi olmadığından, Mühendisler hem ayrıntılı bilgi vermekten çekindiler hem de isimlerinin verilmemesini rica ettiler. Bizde onları anladığımız ve saygı göstereceğimizi belirttik, ancak aldığımız bazı bilgi ve ipuçlarını (her ne kadar önemli bir kısmı kamuoyunun malumu olsa ve tekrar etmiş  olsak da) paylaşmayı  uygun gördük..başlıklar halinde sıralayacak olursak;

1-Ünye-(Akkuş)-Niksar yeni yolunun proje çalışmaları iki senedir sürmekte ve bir yıl daha süreceği tahmin ediliyor. Yani önümüzdeki yaz (2016 Yazında) PROJE ÇALIŞMALARI ancak bitecek, böylece YENİ YOLUN KESİN GÜZERGAHLARI BELLİ OLMUŞ OLACAKTIR.Bundan sonraki aşamada ise Projenin hükümet-ler-ce YATIRIM TAKVİMİNE ALINIP, İHALE’YE ÇIKARILMASI BEKLENECEKTİR.

2-ÜNYE-NİKSAR YOLUnun ANA güzergahı belli olup, kesinlikle DEĞİŞMEYECEKTİR.Ve bu konunun geçmişte bakan veya vekil olan, yöreden veya dışarıdan hiçbir siyasi ile ilgisi olmayıp,tamamen Teknik bir MÜHENDİSLİK ÇALIŞMASI OLDUĞU KESİNDİR. (Bu konuda böyle bir kanaat var, diye sorduğumuz soruya aldığımız cevap bu yöndedir)

Maalesef, Akkuşumuzda bu konuda böyle bir kanaat var, ancak proje çizim-tespit çalışmasını bizzat yapan Sayın Mühendis arkadaşın belirttiği üzere, bu yol Akkuşun DEĞİL, özellikle TOKAT-ÜNYE ve ORDU hatta bölgeyi ilgilendiren BÜYÜK BİR PROJE OLUP, burada DUBLE YOL YAPILMASI ESAS ALINDIĞINDAN, MEVCUT YOLUN ARAZİ YAPISıNDAN dolayı HİÇBİR SURETTE (saatte 110 km. hız yapmaya müsait bir) DUBLE YOL YAPILMASI MÜMKÜN GÖRÜNMEDİĞİNDEN YENİ BİR GÜZERGAH olarak TEKNİK bir şekilde BELİRLENMİŞTİR, ANA GÜZERGAH KESİNLİKLE (altı gerçekten çizilerek belirtiliyor, KESİNLİKLE) değişmeyeceği VE BU GÜZERGAH ÜZERİNDE PROJE ÇALIŞMASININ YÜRÜTÜLMEK OLDUĞU BELRİTİLDİ.

 Zira eski yani halen mevcut olan güzergahın çoğunca dağlık, dağınık, eğimi yüksek, yamaç, rakımı fazla, ÇOĞUNUN FINDIK BAHÇESİ olduğundan ve arazi şartları nedeniyle duble yola müsait değildir.

3-YENİ YOL PROJESİ (gerçekleşmesi durumunda) HEDEFLERİ şunlardır:

                                                                             HALEN=                                                HEDEF=

ÜNYE-Akkuş    :                                                70 dk.                                                     30 dk.

Akkuş-NİKSAR:                                                 50 dk.                                                     15-20 dk.

ÜNYE-NİKSAR:                                                 2 Saat (120 dk.)                                     50 dk. 

ÜNYE-TOKAT  :                                                3 Saat (180 dk.)                                     1.5 saat (90 dk.)

Akkuş-TOKAT:                                                  100 dk.                                                   60 dk.

Akkuş-ORDU :                                                  120 dk.                                                   70 dk.

4-Yeni Yol hattı üzerinde TÜNELLER, VİYADÜKLER ve KÖPRÜLER gibi ciddi BAĞLANTILAR OLDUĞUNDAN çalışmalar titizlikle sürdürülmekte ve özellikle ÇÜRÜK ZEMİN-ISLAK ZEMİN gibi konularda SIKINTI YAŞAMAMAK İÇİN AYRINTILI ve NOKTASAL PROJE ÇALIŞMALARI sürmekte yani projeye ciddi önem verilmektedir.İşte bu nedenle ANA GÜZERGAH belli olsa da (ki o konuda da bilgi vermiyorlar, ancak kamuoyunun malumu olan güzergah) henüz ARA-NOKTA NOKTA GÜZERGAHLAR ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRMEKTEDİR.

5-Yeni ÜNYE-Akkuş-NİKSAR Yolu, bütün Karadeniz Bölgesinde, mevcut olan ve henüz yeni biten SAMSUN-HAVZA-ÇORUM-ANKARA Güzergâhından sonra Karadeniz Bölgesi sahil kesimini İç kesimlere bağlayan en önemli 2.GÜZERGAHI yani ÜNYE-Akkuş-NİKSAR-TOKAT güzergahı olacağı kesin ve net olarak ifade ediliyor.

    Yani bu durumda, halen yapımı süren ORDU-MESUDİYE-SİVAS  Yolunun, SİVAS-Mesudiye  arası DUBLE olsa da, Mesudiye’den sonra yani MESUDİYE-ORDU arasının TEK ŞERİT OLARAK YAPIMININ SÜRDÜĞÜ hatırlatılıyor. Ve yine önemli  iç bağlantılardan SİNOP-BoyabatKARGI  ile yolunun TEK ŞERİTLİ (yani Duble olmadığı) hatırlatılarak, bu projeden ve  diğer mesela  tek şeritli olan GİRESUN-Şebinkarahisar  (ki  içinde uzun bir tünel projesi olan) gibi yeni yol projesinden daha önemli olduğu özellikle vurgulanıyor. Yine her ne kadar kalabalık-işlek bir hat  olsa da kanaatimizce TRABZON-Gümüşhane DUBLE YOLUNDAN iç kesimlerle daha çabuk bağlantı sağlayacağını düşünüyoruz. Ancak maliyet olarak (Duble yol olarak projesi gözüküyor) elbette RİZE-ERZURUM (içinde OVİT Dağı tüneli projesi olan) YOL Projesi bizim yoldan daha fazla maliyeti olduğu kesindir.

6– Yeni, ÜNYE-Akkuş-NİKSAR Yolu  projesinin  bir ANA AKS-ANA HAT YOL  olduğu özellikle vurgulanıyor. Bu arada Akkuş kamuoyunda güya mevcut yola bazı  Fatsalı siyasilerce alternatif olarak yapıldığı öne sürülen FATSA-Kumru/Korgan-ÇAMİÇİ-NİKSAR Yolunun bir TALİ HAT yani ARA YOL olduğu ve asla bu yola RAKİP OLAMIYACAĞI çünkü TEK ŞERİTLİ ARA YOL OLDUĞU ÖZELLİKLE VUR-GU-LA-NI-YOR..

Zaten yıllar önce bu yol yapılırken bile, bu yolun bizim yola bu haliyle bile rakip olmayacağını çünkü o yolun Korgan’dan sonra  ISSIZ YAYLALARDAN GEÇTİĞİNİ-Zaten tek şeritli olduğunu ve yazın bir miktar kullanılsa bile asla KIŞIN KULLANILMAYACAĞINI, çünkü yol üzerinde epey bir mesafe bırakın bir tesis yada benzin istasyonunu bir yerleşim bile olmadığını, üstelik kışın kar kış buzlu zeminde kimsenin o yola çımaya cesaretinin bile olmasının zor olduğunu özellikle vurgulamıştık.Yani buradan yola çıkan birisi lastiği patlasa yoldan yardım alacağı ne bir tesis-tamirci nede doğru dürüst bir araç bulabilir..

7-Yolun ana güzergahının nerede başlayıp-nerelerden geçip-nerede nihayete ereceği sorularımıza net cevaplar verilmedi.Fakat, Ünye (Çimento Fabrikası yanındaki) Cevizdereden başlayıp-dereyi takip eden güzergahtan ilerleyip-Akkuşun içinden değil de yakınından geçip-Tifi Çayına çıkacağı şeklinde ki (duymuş olduğumuz) güzergahın doğru olup-olmadığını sorduğumuz da asla hayır cevabını almadığımız gibi, net evet bu güzergah denmese de, buradan geçeceğini (bazen onay mimikleriyle) anlamış olduk.

 Kamuoyunda bilinen güzergah ta bu..ve Akkuş’un yakınından geçeceği ve  bu yakın yerin Talışmalan (Aşağı Düğencili) olacağı şeklinde bir kanaat var.Sanırım güzergah böyle..fakat ilçe esnaflarında, yeni yolun eğer böyle geçerse, zaten kan kaybeden ve bütün ümidini YENİ YAPILACAK OLAN BÖLGE CEZAEVİNE BAĞLAMIŞ OLAN İlçenin daha da nüfus kaybedeceği hatta biteceği yolunda ümitsiz bir düşüncesi var.Ve gözlemlerimize göre, artık fazla kalmayan ve sadece hafta günlerinde bir miktar canlılık oluşturan Köy nüfusundan çok; alt yoldan halihazırda  işleyen  Ünye-Niksar yolundan geçen yolcuların,insanların sanki daha fazla katkısının olduğu düşünülürse bu olumsuz düşlünce yabana atılacak gibi de değil gözüküyor..

8-Yol kesinlikle Akkuş’un içinden yada en azından Dağyazı gibi alt-yakın bir noktadan geçmeyeceği anlaşılıyor.Zannımca; Cevizdere boyunca, tam Ünye çevreyolunun Fatsada bittiği yada başladığı noktalardan, Ünyeden içe doğru girişle yükselen çift şerit-bölünmüş ve geniş fakat virajı az olan, rampa fakat saatte 110 km. hızla gidilebilecek bir yol hayal edin..işte bu yol, Kabakulak paraleline yani Kızılelmanın arka kısmında dağlara-ormanlara  kadar yükselecek sonra yolun düzden devam edeceğini..tabii bu arada birçok köprüler ve viyadüklerle sürüp, Kızlelma/Çayırlalandan  geçip(Damyeri ile Aşağı Düğencilinin arasında bir yerlerden veya)  Aşağı Düğneciliden geçtiğini düşünün..işte bu noktalar (neresi ise artık) Akkuşa en yakın kısımlar oluyor..burada zannımca Akkuş ileri gelen siyasileri,bürokratları ve etkili isimleri yolun işte bu nokta güzergahlarını kesin olarak öğrenip-eğer gerçekten 3-4 km. bile uzak bir noktadan geçecek ise, bu durumun zaten kan kaybeden ilçe için olumsuz sonuçlar doğuracağını öne sürerek, güzergahın Dağyazı gibi en yakın noktadan, bu da mümkün değil ise A.Düğenciliden ilçeye en yakın noktadan geçirilmesi projenin buna göre tadilata uğraması noktasında siyasiler ve Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinde bir kamuoyu baskısı oluşturmaları elzemdir, gereklidir.Zira projeye son şekil verilip, ihaleye çıkıp yapımına başlandığı zaman (hele de ortaya çıktığı zaman, eğer ekonomik-sosyal zararları görülür ise) edilen ahların ve çekilen vahların bir anlamı kalmayacaktır..

 Bu yol işte bu (hangi) noktalarda Tünele girip, Tifi (Gökçebayır) düzüne çıkacağı konuşuluyor.Bundan sonra zannımızca bazı yerler mesela Çamiçi güzergah üzerinde kalsa da, YOLUN GÜZERGAHI ÖNEMLİ ORANDA DEĞİŞECEKTİR.Zira, Çamiçinden sonra Niksar’ın başı dediğimiz ve oldukça virajlı-ve rahatsız edici (Bolaman-Perşembe arası eski yol gibi) kısımların böyle bir projede olması düşünülemez.bundan sonra yol, Niksar ovasından kolay bir duble yol ile yapımı süren Niksar-Tokat duble yoluna bağlanacaktır.Sanırım bu yeni yolun, mevcut Ünye-Niksar=110 km. olan mesafeyi 100 km.ye indireceğini düşünüyorum.

9-Bu yeni yol projesi anlaşılan büyük bir proje..ve bunun teknik çizim kısmı tamamlandıktan sonra hükümet yada hükümetlerce yatırım planına alınması ve alındığı zaman bitirilmesi bile uzun yıllar alacağa benziyor..hatta Bölge Müdürlüğünde 10 yılı bulabileceği konuşuluyor..demek ki gerçekten büyük bir proje..fakat şunu unutmamalı ki; bir şekilde başlayan işler ne kadar zor olursa olsun bir gün bitiyor, ve zaman dediğimiz şey de çok çabuk geçiyor..nerde Bolu Dağı Tüneli projesi, çoktan yapıldı ve unutuldu bile..

10– Yeni yol proje çalışmaları-yatırım planı ve ihale takvimine alınması-ihaleye çıkarılması ve yapımına başlanması gibi uzun bir süre geçeceği düşünüldüğünde epey bir zaman geçeceği düşünüldüğünden Bölge Müdürlüğü buna karşılık tedbirini düşünmüş gözüküyor..nedir o tedbir? Mevcut yolun, viraj eğilimlerini düşürerek-genişletilmesi..Normal bir bölünmemiş  yol genişliği 10 mt. Olduğunu söyleyen yetkililer, mevcut yolun genişliğinin 5-6 mt. olduğunu ve bunu 8 mt.ye çıkaracaklarını söylüyorlar.Zaten bunun için yaklaşık 30 sene öncesinden istimlak bedelleri bile ödenmiş..fakat tek engel, artık eskisi gibi Karayollarına 3.Köprü 3.Havalimanı ve Hızlı Demiryolları nedeniyle daha az bütçe ayrıldığını dolayısı ile tek engelin finans yani ödenek olduğunu belirtiyorlar..

  SONUÇ = Anlaşılan bu yeni yol projesi artık bir söylenti değil ve yapılması için karar verilmiş, çalışmalarına başlanmış ciddi bir çalışma..ve geriye sayım başlamış..efendim, daha projesi yeni yapılıyor falan..elbette ki bir yolun önce projesi yapılıyor, sonra fiili çalışmasına geçiliyor.Yani artık eski yol belki 10 sene daha kullanılacak, fakat sonra ESKİ YOL TARİH OLACAK.. Peki bütün bunlar yapılırken Akkuş ilçesi bu konudan ne kadar haberdardır? Ne kadar ilgilidir? Ne kadar ilgilenmelidir?

Bir defa bu yol AKKUŞ İÇİN YAPILMIYOR..!! Daha ziyade ve esas olarak 1- Tokat iline denize en yakın noktaya ulaşması, sosyal olarak ilişkileri ve en önemlisi gelişen Tokat ve ilçeleri Sanayiisinin en yakın noktadan deniz gümrüğüne ulaşarak İHRACATI İÇİN EN EKONOMİK fakat KONFORLU-EMNİYETLİ KORİDOR  OLUŞTURMAK.. 2-ORDU-FATSA-ÜNYE-TERME ve diğer YAKIN İLLERDEN TOKAT-AMASYA-SİVAS ve diğer noktalara EN YAKIN ULAŞIM GEÇİŞİ SAĞLAMAK..aynı zamanda bu illerden İÇ KESİMLERLE EKONOMİK BAĞLANTILARI EN RAHAT-RANTABIL-GÜVENLİ ŞEKİLDE ULAŞIMINI OLUŞTURMAK  3-Bu arada bu ara DAĞLIK KESİMDE OTURAN yani 110 km.lik ÜNYE-NİKSAR hattındaki hem bu adı geçen içlerin köyleri-nüfusu ile AKKUŞ ilçesinin kendisi ve köylerinin hem SAHİL hem de İÇ KESİMLERLE BAĞLANTISINI RAHATLATMAK-GÜÇLENDİRMEK-ULAŞIM SORUNUNU ÇÖZMEK..

Evet, bence (ki bu gayet normaldir) biz burada yolun yapımında sebep için 3.sıradayız..eğer sadece biz düşünülse idik, bu yeni güzergah düşünülmez ve eski güzergah iyileştirilerek mesele hallolmuş olurdu.Bu yol yeni yol yapılsa da yine kullanılır, isteyen buradan yine geçer ancak kimse bu konforlu yol yapıldığında –biz AKKUŞLULAR DAHİL- eski yolu tercih etmeyecektir.O halde YENİ YOLUN BİZE FAYDALARI:

***Aslında ULAŞIM SORUNUMUZU ÇÖZECEK yani bu açıdan Ünye-Niksar hatta devamında Ordu-Samsun  ulaşımını KOLAYLAŞTIRACAKTIR.Yukarıdaki tabloda görüldüğü üzere, aslında yakın olan fakat yol şartları nedeniyel uzayan mesafeler kısalacak üstelik yolda sık karşılaştığımız aşağı inene yada yukarı çıkana kadar olan mide bulanma, istiğfar ve bitkinlik gibi durumlardan inşallah kurtarmış olacağız.

***Sağlık; Ünye-Ordu-Samsun’da Hastanelere ulaşım ve  mal getir götür yani ticari ilişkilerin bu yönüyle rahatlık, Öğrencilerin  sınavlara rahat ulaşımı, sosyal olarak rahat ve kısa zamanda Ünye-Ordu-Samsuna yada Niksar-Tokat’a gezmeye gidiş-geliş açılarından bize bize BÜYÜK FAYDALAR SAĞLAYACAKTIR.

ANCAK ZARARI OLABİLECEK YÖNÜ İSE;

___İlçemiz Ünye-Niksar yolunun tam üzerinde olduğundan buradan geçen trafikten-yani o araçlardaki gelip geçen insanlardan alış veriş – konaklama gibi ticari anlamda büyük faydalar sağlamaktadır.Öyle ki atık çocukluğumuz da ki Köy nüfusu olmadığından, o da yazları kısmen ve hafta sonları katkı sağladığından artık özellikle ALT YOL ESNAFI Geçimlerinin CİDDİ BİR KISMINI buradan geçen ARAÇLARDAN DURAKLAYAN-MOLA VEREN-İHTİYAÇ GİDEREN İNSANLARDAN KARŞILAMKTADIR.Nasıl eski köy nüfusu ve hareketliliği yoksa, eski trafik tenhalığı da yoktur..trafik daha artmıştır.Buradan sadece Ünye-Niksar insanı değil bu hattı kullanan ve Türkiye’nin birçok yerinden insanlarımız kullanmaktadır.O halde eğer bu yol çok dışarıdan geçecek ve ilçe yoldan gözle görülmeyecek kadar uzak olursa bu esnaflar dolayısı ile ilçe zarar edecektir.Kimse 4 km. uzağından geçtiği bu ilçeye yemek yemek-alış veriş yapmak-mazot/benzin/gaz almak ve konaklamak için durmayacak, zaman kaybetmek istemeyecektir.Bu durum zaten kan-nüfus kaybetmekte olan ilçenin gelirlerinin düşmesi ve daha fazla göç vermesine sebep olacaktır.

 Akkuş ileri gelen siyasileri, bürokratları ve etkili isimleri yolun işte bu nokta güzergâhlarını kesin olarak öğrenip-eğer gerçekten 3-4 km. bile uzak bir noktadan geçecek ise, bu durumun zaten kan kaybeden ilçe için olumsuz sonuçlar doğuracağını öne sürerek, ilçede önce bir kamuoyu oluşturmalıdırlar. Sonra mümkünse güzergâhın Dağyazı gibi en yakın noktadan, bu da mümkün değil ise Kızılelma’dan Aşağı Düğenciye geçerken ilçeye en yakın fakat ilçenin görüleceği-yakın hissedileceği bir noktadan geçirilmesi, projenin buna göre tadilata uğraması noktasında siyasiler ve Karayolları Genel Müdürlüğü üzerinde bir kamuoyu baskısı oluşturmaları elzemdir, gereklidir.

 Bir diğer noktada yeni güzergâhın Akkuş yakınlarında eğer tünelli bir geçişi varsa, tünelin giriş ve çıkışına Akkuşlu müteşebbisler tarafından petrol istasyonu-restoran-dinlenme tesisi yapımı için izin verilmesidir.

 Zira projeye son şekil verilip, ihaleye çıkıp yapımına başlandığı zaman (hele de ortaya çıktığı zaman, eğer ekonomik-sosyal zararları görülür ise) edilen ahların ve çekilen vahların bir anlamı kalmayacaktır..

 Artık bütün bunları bilelim, düşünelim ve sonra gereğini yerine getirelim sonra hakkımızda hayırlısı olsun diyelim..

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
17AboneAbone Ol

Çok Okunanlar