29 Mart 2024 Cum

BAL Denince ORDU İli “Bu Tesis Orduyu Marka Yapacak.”

BAL Denince ORDU İli 

“Bu Tesis Orduyu Marka Yapacak.”

Ordu Valiliği’nin yetkili temsilcisi olduğu ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen “Arım Balım Peteğim” projesi kapsamında yapılan ve içerisinde bal paketleme, bal analizinin yapıldığı laboratuvarların yer aldığı ‘Ortak Kullanım Tesisi’ düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde gerçekleştirilen ‘Ortak Kullanım Tesisi’ açılış törenine, Vali Seddar Yavuz, Ordu Milletvekilleri Dr.Şenel Yediyıldız, Metin Gündoğdu, Dr.Mustafa Adıgüzel, Cemal Enginyurt, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, Vali Yardımcıları Adem Öztürk, Turgut Subaşı, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, AK Parti İl Başkanı Uğur Çelenk, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Milano Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı olan Former Şirketinin Sözleşme Yöneticisi Carlos Talamas, protokol mensupları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile arıcılar katıldı.

Arıcılık sektörünün gelişmesi ve rekabetçiliğinin artırılması için 10 Milyon Avro yatırım yapılarak, dünya arı ürünleri ihracatında Türkiye’yi ilk sıralara taşımayı hedefleyen “Arım Balım Peteğim” projesi kapsamında yapılan ‘Ortak Kullanım Tesisi’nin açılış töreninde bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, ”Böylesine güzel bir projenin sonuçlanması ve açılışının da bize nasip olması dolayısıyla büyük bir minnet ve şükran duyduğumu ifade etmek istiyorum. Projenin gerçekleşmesinde başından itibaren Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Tarım ve Orman Bakanlığımıza, projede görev almış kıymetli Valilerimize, İl Genel Meclisi Başkanı ve üyelerine, bütün teknik personele çok teşekkür ediyorum” dedi.

Marka üretmeden dünya piyasasında yer alabilmenin ya da kar edebilmenin mümkün olmadığına dikkat çeken Vali Seddar Yavuz, ”Eskilerin deyimi ile alamet-i farika, kaliteyi garanti eder. Yani marka kaliteyi garanti eder. Dolayısıyla bu tesis balda gıda güvenliğini saylayacak, kaliteyi garanti edecek bir tesis. Ordulu kardeşlerimizin ne kadar meşakkatli bal ürettiğine şahit olan bir mülki idare amiriyim. Çünkü, Muş Valiliği görevimde Muş’a gelen yüzlerce Ordulu kardeşimizle orada da görüşmüştük. Bal üretmenin kolay bir şey olmadığını çok meşakkat gerektirdiğini, ayrıca ne kadarda şifalı olduğunu hepimiz biliyoruz. 16.800 ton bal üreten, yaklaşık 600 bine yaklaşan kolonisiyle sadece Ordu değil, 6 ilimizle birlikte 22 bin ton bal üreten bir bölgeden bahsediyoruz. Bölgenin lokomotifi Ordu’dur. Ancak, bölgeyi de değerlendirmek gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmasında şirket kurulması aşmasında yaşanan sıkıntılara da değinen Vali Yavuz, “Tesis bitti. Ortada şirket yok, sermaye yok şirketi kuramıyoruz. Şirket kurma noktasında bizleri kırmayan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanımıza, Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanımıza ve bizlerden desteğini esirgemeyen Altınordu Belediye Başkanımıza, Tarım ve Ormancılık İl Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Bugün hepimiz mutluyuz, herkes mutlu Hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

Törende söz alan AK Parti Ordu Milletvekili Dr.Şenel Yediyıldız, ”Bugün, Ordu için hem de Türkiye için önemli bir başlangıcın açılışındayız. Arı, insana hizmet eden, kutsal bir hayvan. Açılışını yapacağımız bu tesis markalaşmanın önemini bize anlatacak bir tesis olacak ve markalaşmanın ne demek olduğunu da Ordulular olarak bu tesisle anlayacağız. Hayırlı olsun” derken, AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, “Arıcılarımız ve Türkiye için çok önemli olan bu tesisin açılışını yapıyoruz. Arı yetiştiriciliğinde bir numara olan ilimiz yetiştirdiği balın satımında da bir numara olacaktır diye düşünüyorum. Bu tesisin ilimize kazandırılmasında vesile olan bugüne kadar ki siyasetçilerimizin tamamına, Arıcılık Araştırma Merkezinin Ordu’ya açılmasına vesile olan rahmetli Bakanımız Refaiddin Şahin’e teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt konuşmasında, Ordu ve Ordu arıcıları için çok güzel bir tesisin açılışında olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyerek, “Bu tesis artık arıya güvenilmeden bal yapılacak bir tesis. Dolayısıyla bundan sonra mısır şurubunu bal diye satanlar düşünsün. Türkiye kaliteli bir bal üretimini bal dağıtımını bal tüketimini bu tesis sayesinde yaşayacaktır” dedi. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ise, ”Arı çok önemli bir ürün. Sadece bal yapmakla değil, bitkilerde aynı zamanda tozlaşma yaparak bitkilerin büyümesini, çeşitlenmesini sağlayarak 100 binin üzerinde bitkiye katkı yapıyor. Destek vermek çok önemli“ diye konuştu.

Arıcılık çok önemli kutsal bir meslek olduğunu söyleyen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Özkan Kayacan, “Arı kutsal bir nimet.   Sektörde güven çok önemli ve son yıllarda bu güveni biraz kaybettik. Bu güveni geri kazanmamızın bir yolu da bu gibi tesisleri hayat geçirmekten geçiyor” dedi.

Projenin, sadece Ordu ilinin değil, Karadeniz’in tamamının çevresini değiştirecek bir proje olarak gördüklerini söyleyerek konuşmasına başlayan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, ”Ordu’da ve Karadeniz’in değişik illerinde bal üretiliyor. Lakin bundan sonra yurt dışına satabileceğimiz ürünleri standart haline getirmek bunun yanında arı ürünlerinden birçoğunu daha kaliteli bir halde yurt dışına satmak ana hedefimiz olmalı. Burada yapılan çalışmanın Avrupa birliği ile yapılan belki de en iyisi olduğunu yereldeki üreticimize birebir döndüğünü çok net bir şekilde önümüzdeki günlerde görecek, hep birlikte bunu yaşayacağız. Bu tesisin öncelikle Orduya, daha sonra tüm civar illere hayırlı olmasını diliyorum ”dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ise yaptığı konuşmada, ”Bugün açılışını yaptığımız tesis üreticinin, ‘Arıya güvenmedim, balı kendim yaptım’ diyenlerin tescilleneceği bir tesis. Dolayısı ile bu bal Türkiye’nin ve dünyanın her noktasında satış imkanını bulacak. Bu çerçevede özellikle işletme ve BALMER sürecinde sıkıntıların bir an önce sonuca yönelik hamleler ile ve hızlı adımlarla geçmesi bizleri mutlu etti, hayırlı ve uğurlu olsun. Türkiye’de en fazla bal üretici olan ilimizin kıymetli bal üreticilerine hayırlı uğurlu olsun” şekkinde konuştu.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, “Valiliğimiz himayesinde, bu devasa projeyi gerçekleştirip, arıcılık sektörümüzün hizmetine sunmayı başardık. Bugün sizlerin huzuruna hizmete girecek bu tesisimizin içerisinde 2 tondan 20 tona toplamda 300 ton kapasiteli 16 adet bal tankımız, 6 adet 25 farklı gramajda paketleme makinesi, 1’er adet hummam ve temel petek ünitesi, 15 temel analizin yapıldığı laboratuvar cihaz ekipmanı, 2 adet fırın, 1 adet robot, 1 adet temizleme sistemi ve teneke presleme ünitesi mevcut. Enstitümüzün kuruluşunda tesisimizin bugüne gelmesini sağlayan Valimiz Seddar Yavuz başta olmak üzere herkese teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Milano Ticaret ve Sanayi Odasına bağlı olan Former Şirketinin Sözleşme Yöneticisi Carlos Talamas, projeye teknik destek verdiklerini, projeyi bugüne kadar heyecanla beklediklerini, projenin ham arıcılık ürünlerinin işlenmesi kapsamında faaliyet gösteren Kobilerin uluslararası rekabet gücünü artırma hedefine yönelik tasarlandığını söyledi ve teknik destek proje hakkında bilgi verdi.

Balmer Anonim Şirketi Başkanı Akın Çiftçi, 2017’nin aralık ayında kurulduğunu belirterek, balın markalaşması konusunda çalışmalar yapacaklarını, Arı yetiştiricilerinin ekonomik ve sosyal yönden refah düzeyini artırmak için çaba göstereceklerini, bu projeyle arıcıların emeğinin karşılığını alarak, daha çok bal ihracatı gerçekleştirileceğini kaydetti.

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi.

Vali Seddar Yavuz Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak’a, Balmer Anonim Şirketi Başkanı Akın Çiftçi Vali Seddar Yavuz’a, diğer protokol üyeleri tarafından da emeği geçenlere birer plaket takdim edildi.

Plaket töreni sonrasında kurdele kesimi yapılarak,  “Arım Balım Peteğim” projesi kapsamında yapılan ve içerisinde bal paketleme, bal analizinin yapıldığı laboratuvarların yer aldığı ‘Ortak Kullanım Tesisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış töreninin ardından Vali Seddar Yavuz, beraberinde diğer protokol üyeleri ile birlikte tesisi gezerek detaylı bilgi aldı.

Related Articles

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar