18 Nisan 2024 Per

Akkuş’un Sosyo-ekonomik Yapısı, “Akkuşlu” olma Vizyonu

Ben Akkuş’luyum

Akkuş’un  Sosyo-ekonomik  Yapısı, “Akkuşlu”   olma   Vizyonu 

XI. Yüzyılda Oğuz Boyları yerleşebilecekleri yerler ararlar. Gökyüzünde uçan kara kara kuşlardan başka hiçbir şeyi  olmayan  bugünkü Akkuş ilçesinin bulunduğu yere yani, Canik Dağları üzerinde  1340 rakımlı Argan Tepesi eteğine) gelip yerleşirler ve buraya KARAKUŞ adını verirler.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde ilk önce Şebinkarahisar'a bağlı Erzincan eyaletine, daha sonra da Sivas eyaletine bağlı Samsun sancağına KARAKUŞ adıyla bağlanmıştır. 1920 tarihine kadar Karakuş, Samsun ilinin Ünye ilçesine bağlı  olarak  kalmış, 1920 yılında ise Ordu’nun il olması ile Ordu İli Ünye İlçesine bağlanmıştır.

4 Mart 1954 yılında Akkuş İlçesi adını alarak Ordu ilinin bir ilçesi haline gelmiştir.

 Sosyo  Ekonomik  Yapısı

Türkiye geneli 81 ile bağlı 975 ilçe arasında 752. sırada, ilimizin 19 ilçesi arasından, 14. sırada bulunmaktadır.  Son derece geri kalmış bu tabloyu ancak ve ancak ulaşım/yol altyapısı değiştirecektir

5.000 bin cıvarında kent merkezi nüfusu, köyleriyle birlikte toplam 27.000 in üzerindedir. 5.000 binden fazla kent merkezi nüfusuna belde belediyelerinin nüfusları dahil değildir. 5 belde belediyesi, 32 mahallesi ve 32 köyü bulunan ilçenin köy kent nüfusu oranı son yıllarda kentleşme lehine hızla gelişmeye başlamıştır.

Ulaşım Ağının İlçeye Getireceği Dinamizm

Ülke genelinde iç bölge yerleşim yerlerinde olduğu gibi Akkuş ta Kuzey – Güney bağlantı yollarının yapılmasıyla çehresi tamamıyla değişecektir. Tokat istikametinden Akkuş üzerinden sahile inildiğinde yol boyu yavaş yavaş kendini gösteren dağ/yayla evleri veya villaların artmakta olduğu görülmektedir. Bu bölgedeki gayrımenkulün halihazırda hayli ucuz olması yeni yatırımcılar için son derece cazip görülmektedir.

Kuzey güney bağlantı yollarının açılmasıyla turizm ve sanayi alanında kendini göstercek girişimler için fizibilite değerleri son derece caziptir. Bölgede yaşayan nüfus yerel toplumsal görünümü ve potansiyeliyle halihazırda gelişme vizyonununhayli gerisinde olmasına rağmen bölge dışındaki nüfusu bunun tam tersi bir yapıdadır.

Öncelikle bölge dışında yaşayan Akkuş’lu nüfusun kuzey güney bağlantı yolu civarına yerleşmeleriyle ilçenin “kentli” ve “köylü” görünümü kısa bir zaman içinde değişecektir. Bu değişim dışardan gelen yeni yatırımcıları da tetikleyerek bölgede gerek dağ ve yayla turizmi gerekse gıda sanayi, hızla gelişecektir.

Akkuş’un bölge dışında yaşayan nüfusu hayli fazla ve eğitim düzeyi de yüksektir. Bunu ilçenin dışa açılan web sitesinden Akkuş İlçesi İnternet Sitesinden www.akkusilcesi.com  rahatlıkla görebilmekteyiz. Kendime ait web sayfama gelen yoğun mesajlarda da bu tepkileri ve gelişmeleri takip etmekteyim. Örneğin,

“… BEN HER YIL ANNE VE BABAMI ZİYARET İÇİN AKKUŞ'A GİDİYORUM. BABAM EMEKLİ MEMUR. AKKUŞ’TAN KÖYÜMÜZE DE GİDİYORUZ. KÖY YOLLARIMIZ ÇOK KÖTÜ. BABAM ELİNDEN GELDİĞİNCE KENDİ İMKANLARIYLA YOLLARI DÜZELTTİRİYOR AMA YAĞMUR YAĞINCA SELE DÖNÜŞÜYOR, YOLLAR TEKRAR BOZULUYOR VE BU SORUN SENELERDİR BÖYLECE SÜRÜP GİDİYOR. AYRICA AKKUŞ'UN MERKEZİNİNDE BİR ÇEKİ DÜZENE İHTİYACI VAR, ÇOK BAKIMSIZ GÖRÜNÜYOR. ÜNYE SAHİL OLDUĞU İÇİN DAHA ÇOK TANINIYOR. BİZLERE DE DAHA DÜNE KADAR DAĞLI DİYORLARDI. AMA ONLARA EN GÜZEL CEVABI OKUYUP EN İYİ YERLERE GELEREK VERİYORUZ….”

Bu satırları yazan Büyük şehirde yaşayan kendini hayli geliştirmiş yetiştirmiş ve bulunduğu kamu kurumunda üst düzey yönetici olmuş bir bayan Akkuş’lu hemşehrimiz

Burada gerek doğrudan mail adresime gerekse web siteme gelen bir çok hemşehrimizin dile getiremediğim benzer tepki öneri ve şikayetlerini de belirtmek isterim. Yalnız gelen taleplerin büyük bir çoğunluğu köy yollarının yetersizliği konusundadır.

Hükümetin acil eylem planı kapsamında  olan  duble yol çalışmalarının ülkenin ve özelde bölgemizin iç kesimleri ve yüksek kesimlerinin kalkınması açısından ne kadar önemli olduğu açıktır. Bu bölünmüş yollar köy yollarının gelişmesine de katkıda bulunacak yol ulaşım altyapısının gelişmesiyle bölgeye yatırım yapan işadamları ayrıntı yollarının gelişmesinde kurumsal ve bireysel katkıları kendi menfaatlerine olacaktır. Bütün bu gelişmeler paralelinde çehresi değişecek  olan  Akkuş üzerinde yaşayan kadirşinas insanlara da göğüslerini gere gere “akkuşlu” olduklarını söyleyebileceklerdir. Tıpkı kendini geliştirmiş ve yetiştirmiş yöre sınırları dışında yaşayan hemşehrilerimizin olduğu gibi. Bu toprakların insanları kendilerine sunulan ulaşım altyapısıyla girişimci ve yatırımcı ruhları canlanacak ve vizyonlarını ve yatırımlarını yine kendi yurtlarında geliştireceklerdir. Bu ivme içinde herkes göğsünü gere gere “ben Akkuş’luyum” diyebilecektir. Şahsımın da doğduğu topraklara karşı hissettiği gibi. Özelde bu topraklara ve üzerinde yaşayan hemşehrilerimize, Ordu’ya, Karadenize, genelde bütün Tükiye’ye ve bütün insanlığa hizmet etmek faydalı  olmak  insanlık görevimizdir. Bunun bilincinde olacağız, sorumluluk sahibi insanların ihmallerinin de takipçisi olacağız.

ESENLİK DİLEKLERİMLE

Yrd.Doç.Dr.  Ahmet  FİDAN 

Ordu Üniversitesi

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü

Yönetim Bilimleri A.B.D. Öğretim Üyesi

Akkuş İnternet Sitesi Köşe Yazarı

 
Okuma: 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorumlar (4)

AKKUŞLULAR İÇİN HER ŞEY GÜZEL  OLSUN  İNŞALLAH.
yazar Hasan KEMENT , 27 Mart, 2012

 

 

 

 

Ben de İstanbul'da kamu kurumunda memurum. Hocam güzel anlatmışsın. Ağzına yüreğine sağlık afiyet dilerim. Yetkili kurumlara, özellikle köy yollarının yapımı için başvurmanı dilerim. Seni dikkate alacaklarını sanıyorum. Allah yar ve yadımcın  olsun . En güzel günler bizlerin  olsun .

 

 

 

 

 
 AKKUŞA KATKI
yazar Hüseyin Efi , 22 Mart, 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ahmet   FİDAN  hocamızın yazılarını ilgiyle okuruz inşallah.Özgürce ve içinden geldiğince yazacağını umuyorum.İlçe sorunlarıını yansıtmak ve çözümüyle birlikte sunum yapmak Akkuşun yararına olacaktır.Bu anlamda hocamızın branşını da dikkate aldığımızda ,kendisinden yararlanacağımızı düşünüyorum.saygılar

 

 

 

 

 
Baki Kalan Bu Kubbede Hoş Bir Seda…
yazar Yrd.Doç.Dr.  Ahmet   Fidan  , 21 Mart, 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilirsiniz hayat soru ile başlar soru ile biter. (Adını ne koydunuz dur ilk soru, merhumu nasıl bilirdiniz son soru.) Bizler bu iki soru işareti arasındaki yaşamımızı insanlara faydalı  olmaya  hasrettik. Cismimizin çürümesi mukadder iken ortaya koyduklarımızın baki kalması adına hep birlikte daha iyi/hayırlı işler yapmamız ümidi ile esen kalınız.

 

 

 

 

 
 TEBRİK ve ÖZÜR
yazar M.Ali KURU , 20 Mart, 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

Saydı Değer Ahmet Hocam,
Telefonum çaldığında eretesi günü  olan  derslerim için hazırlık yapmak üzere masamın başındaydım. O davudi sesinizle birden irkildim. Ses tonunuz hafıza notlarımda yoktu. Ancak Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesini ziyaret ettim. Fotogarfınızı görünce simanızın hafızalarımızda olduğunu gördüm. Sizleri ilk konuşmamızda hatırlayamadığım için üzgünüm. İnsanız nisyan ile malulüz.
Bu vesile ile ilçemizle ilgili duygu ve düşüncelerinizi okuma fırsatım  oldu . Yerel de bir şeyler yazmanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ancak paylaşılması gereken güzel şeyleri bizlerle paylaştığınız için izleri tebrik ediyorum. Yöremiz, ilimiz ve özelde ilçemiz için yapabileceğimiz bir şeyler olduğunu en yürekli  olarak  yine bu topraklardan yetişen nesiller takdir ediyor. Elbette bu toprağın çocukları  olarak  biz eğitimcilerin ve akademisyenlerin söyleyecek sözleri olmalı.
Güzel ilçemiz Akkuş ve yöremizle ilgili bu duygu yüklü yazınız için size teşekkür ediyorum. Yöremiz ve ilçemizle ilgili  olarak  daha çok eserlerinizi bekliyoruz. Güzel günlerde iyi şeylerde buluşmak üzere saygı ve sevgilerimi iletiyorum.
Mehmet Ali KURU
Çorum
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahmet FİDAN
Ahmet FİDAN
Ahmet FİDAN

Related Articles

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

1,465BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
18AboneAbone Ol

Çok Okunanlar